Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pokus o vraždu exekutora děsí vymahače. Komora: Zaměstnanci se bojí o život

Autor: ČTK, sou, bud - 
20. července 2016
17:58

Ve společnosti sílí protiexekutorské nálady a exekutoři se nyní obávají nejen o svou budoucnost, ale i bezpečnost. V prohlášení to ve středu uvedla prezidentka Exekutorské komory České republiky Pavla Fučíková. Reagovala tak na střelbu v Ostravě-Hrušově, při níž dlužník postřelil jednapadesátiletého exekutora a sedmatřicetiletou úřednici, která ho doprovázela. Policie šedesátiletého útočníka zastřelila.

„Jsem zděšená střelbou na vykonavatele soudního exekutora, kterého zranil střelbou dlužník. Dotýká se mě to o to více, že šlo o zkušeného kolegu z mého úřadu. Děkuji policii, že rychle zasáhla a ochránila život mého zaměstnance a všech zúčastněných osob. Je mi samozřejmě nesmírně líto zmařeného lidského života,“ uvedla Fučíková. 

Podle ní je ale celá událost důsledkem stoupající agresivní nálady ve společnosti, ve které se neplacení dluhů považuje za normální. Fučíková se domnívá, že antipatie vůči exekutorům podporují i veřejná vyjádření o jejich údajně vysokých příjmech, která považuje za nesmyslná. 

„Naši zaměstnanci jsou v panice. Nejenom z nejistoty o budoucnost, ale dnes se bojí i o svoji bezpečnost. Potřebujeme od exekutivy i poslanců slyšet, že naši profesi berou vážně a jde jim o stabilitu a její rozvoj. Všichni se přece shodneme na tom, že dluhy se mají platit,“ uvedla dále Fučíková. 

Na konfliktní situace jsou exekutoři proškoleni 

Podle mluvčího komory Petra Vorlíčka jsou všichni zájemci o místo exekutora nebo vykonavatele exekutora předem seznámení s tím, co vše toto zaměstnání obnáší a jaká jsou jeho rizika. Procházejí dokonce i speciálním školením, které je má připravit na řešení konfliktních situací.   

„Jdou vlastně lidem do bytu, do domu, do soukromí a tam probíhá nějaký soupis věcí a to není samozřejmě nic příjemného, ale na druhou stranu je to prostě výkon práva v oblasti dluhů, takže skládáte nějaké zkoušky, v rámci kterých jste připravován na nějaké konfliktní situace, ale ta dnešní situace je extrém,“ upřesnil Vorlíček s tím, že vyhrůžky jsou docela časté, ale jejich realizace nikoliv. 

Exekutor může žádat policejní ochranu 

Na situace, kdy exekutora někdo napadne nebo mu jakkoliv znemožní jeho práci, pamatuje i zákon. „V takovém případě je prováděná činnost okamžitě zastavena a problém je zapsán do spisu. Exekutor potom stanoví nový termín k provedení exekuce a pro další návštěvu už mohou on nebo jeho vykonavatel požádat policii o asistenci a ochranu,“ vysvětluje Vorlíček. Navíc od roku 2015 jim exekutorský řád nařizuje všechny zásahy nahrávat na kameru. 

Napadení exekutora nebo jeho vykonavatele, který má většinou na starost právě návštěvy v domácnosti a zabavování věcí, se řadí mezi závažné trestné činy, za který může být člověk odsouzen až k dvanácti letům vezení. V případě zabití se jedná o trest až šestnácti let.

ridic ( 21. července 2016 08:42 )

xiiioma.....200% souhlas, dodneska se tlucu do hlavy, ze jsme zvonili, vsichni, co se zde vyjadruji hrube a nevybirave poznamky na adresu exekutoru maji pravdu, takove zamestnani bychom v rodine rozhodne netrpeli a je potreba je rozhodne zrusit, nedivim se ze tak rvou, ze jim chtějí ubrat z tech jejich odmen

54321 ( 21. července 2016 06:45 )

važená pani Pavla Fučíková , ten člověk co ve středu byl zastřelen nebyl dlužník ! a nemněl dluhy ! jen mněl soudní vystěhovaní pro to že udělal z pronajateho domku a zahrady smetiště ! proto mněl soudni vystěhovaní ! tak si laskavě nepříhřívejte polivčičku ! na tom neštěstí co se stalo !!! než něco vypustíte z pusinky mněla by jste si to co říkate ověřít ! a nebo to byl umysl ?

dk26 ( 21. července 2016 06:37 )

 Chudaci exekutori... Okradaji lidi a potom se divi ze je chteji vsichni zabit a bude to jeste horsi ! Radeji utecte z CR svine .

pepa1918 ( 21. července 2016 06:05 )

Jsem řidič z povolání Já když udělám chybu tak za ní zaplatím.Exekutor když udělá chybu tak se nic neděje a tak je to tady s každou profesí.Mne neustále kontroluje policie (jako řidiče).Kdo kotroluje úředníky zas jen úředníci a ti se trestat navzájem nebudou.Tak to funguje u policie,soudců,lékařů a pod. Své vysoké platy podmíňují zotpovědností a přitom žádnou nemají. Nedávno v TV odvysílali jak herci natáčejí a to několikrát zasebou Já musím jat na první dobrou Já nemám žadnou opravu.

majojo ( 21. července 2016 04:32 )

Že se bojíte, broučci? Tak to vám přeju, konečně. Vy nejste právo, nejste spravedlnost, jste jen hyeny. A nebojte se, takovým jako vy se vždycky dařilo a vždycky dařit bude.

Zobrazit celou diskusi