Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Večerní doručování balíků? Česká pošta: Zapomeňte, nikdo o to nestojí

Autor: bud - 
20. července 2016
05:02

Těšili jste se, že vám Česká pošta doručí balík až v podvečerních hodinách, tedy v době, kdy nejste v práci? Tak na to můžete pravděpodobně zapomenout. Plánovaná novinka, kterou pošta nedávno hrdě oznámila, má totiž jednu vážnou vadu na kráse: pošta je přesvědčená, že o takový rozvoz lidé nemají dlouhodobě zájem, a do jejího zavádění se příliš nehrne.

Pro balíky a jiné zásilky si dnes spousta lidí musí dojít přímo na pobočku pošty, protože rozvoz domů končí často už v brzkém odpoledni, tedy v době, kdy je většina občanů v práci. Zákazníci po večerní rozvážce volají, ostatně vyplynulo to také ze speciálního interního průzkumu, který si Česká pošta zadala. Zároveň ale naděje pohřbívá a vzkazuje: zájem o tuto službu je z dlouhodobého hlediska naprosto minimální.

Drahé a neefektivní

S úvahami o doručování zásilek v odpoledních a večerních hodinách přišla Česká pošta už v roce 2010, tedy přibližně v době, kdy jí Český telekomunikační úřad večerní roznášku povolil. Do té doby to bylo možné jen do 16. hodiny. Pošta tehdy dokonce představila pilotní projekt, který takovou rozvážku testoval, a v rámci něj zjistila, že výsledky doručování jsou vynikající.

„Zatímco dnes dokáže doručit pošta soukromým osobám na první pokus pouze 55 procent balíkových zásilek, úspěšnost doručení v testovacím provozu strmě vystoupala téměř na 90 procent,“ hlásala s nadšením před lety.

Během krátké doby však projekt v tichosti ukončila. Důvod? Bylo to drahé, neefektivní a zájem byl naprosto minimální. „Dlouhodobě očekávanou odezvu od zákazníků projekt nezaznamenal,“ řekl na dotaz Blesk.cz mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Nový pokus o večerní rozvoz?

Lidé jsou tedy zpočátku z novinky nadšení a vítají ji, ale dlouhodobě o ni příliš zájem nemají. To byl závěr pošty, která večerní doručování uložila k ledu. Až do letošního roku, kdy začala připravovat nový systém doručování, v rámci něhož budou časy doručení rozděleny na pásma.

V rámci něj by měly firmy od podzimu dostávat zásilky během dopoledne, domácnosti pak odpoledne. „Není to striktní pravidlo a podle potřeby si každý může zvolit pásmo, ve kterém chce, aby byla zásilka doručena,“ vysvětluje Vitík. Novinka se ovšem týká pouze krajských měst, navíc po 18. hodině bude doručování zpoplatněno. Během této zkušební doby bude pošta sbírat data a zkoumat, jestli by se vyplatilo zavést službu i do dalších, především okresních měst.

Jak dlouho ovšem vyhodnocování potrvá a zda se skutečně někdy dočkáme pozdního doručování, je zatím nejasné. Česká pošta navíc nepřímo potvrzuje, že šance na uvedení této služby do menších měst je téměř mizivá.

iveta.m ( 20. července 2016 20:51 )

 A proc porat ceskou postu pouzivate?? Existuje x dalsich firem co Vam baliky odvezou a dovezou. Nadavate na ceskou postu, ale porat tam lezete. Slozenky si muzete zaplatit pres internet, baliky poslat jinou sluzbou....tak co na ni porat nadavate?. Vzdyt si to delate sami vite prd otom jak to chodi a jake jsou podminky "u vnitr" a umite jen nadavat nic jineho, ale nadavejte jak umite stejnak je to k nicemu

iveta.m ( 20. července 2016 20:43 )

 A proc porat ceskou cp pouzivate?? Existuje x dalsich firem co Vam baliky odvezou a dovezpu. Nadavate na ceskou postu, ale porat tam lezete. Slozenky si muzete zaplatit pres internet, baliky poslat jinou sluzbou....tak co na ni porat nadavate?. Vzdyt si to delate sami

odetka ( 20. července 2016 13:09 )

Mila kravo, na zvonku i na schrance mam sve prijmeni velmi velkym pismem, jinak bych to sem nepsala.

EvaEvaEva ( 20. července 2016 12:27 )

milá odetko ten debil není pošták ale ty, máš mít jasně a čitelně označen zvonek. Doručovatel má plné auto balíků, nemá čas každému volat a je na to sám. Pošta více zaměstnanců nemá a službu telefonické avízo ti jistě podavatel nezaplatil. Zadarmo ani kuře nehrabe.Pošta nabízí celou škálu služeb stačí při podání komunikovat a sdělit své potřeby a ne klasické chci podat balík. Doplnkové služby jsou korunové položky.

divisprokop ( 20. července 2016 10:08 )

 Česká pošta je úplně zbytečná a drahá státní instituce. Balíček do ruky, to se jen tak jmenuje a velká cena za poslání. Pošťák si vypíše lístek, že nejsem doma (přesto že jsem) a musím stejně na poštu. Co máme novou poštu tak tam fungují ze 6 přepážek max. 2, pak mě ještě ženská otravuje s pojištěním, spořením nutí mě losy atd. katastrofa. Zrušit, drahé, neefektivní, pro dnešní dobu zcela zbytečná služba...

Zobrazit celou diskusi