Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je váš partner či nájemník v exekuci? Vše nově zjistíte na poštovní přepážce

Autor: bud - 
19. července 2016
05:50

Pronájem bytu, koupě auta přes inzerát nebo třeba společné bydlení s novým partnerem. Všechno jsou to běžné životní situace, které však může zkomplikovat chytře utajená exekuce. Přitom by stačilo nahlédnutí do veřejně dostupné evidence exekucí. Jejich výpis je od začátku července možné získat i na přepážce České pošty. Stačí znát jméno a datum narození osoby, kterou si chceme prověřit.

Po seznámení na internetu si Eva s Karlem párkrát vyšla. Krátce potom se jí svěřil, že je momentálně v tíživé situaci, protože mu pronajímatel vypověděl nájemní smlouvu, takže musí přespávat u známých. Eva bez dlouhého rozmýšlení Karlovi navrhla, aby se k ní nastěhoval.

Asi po měsíci společného bydlení se vracela z nákupu, když jí u vchodových dveří zastihli exekutoři, kteří jí oznámili, že proti Karlovi je vedeno exekuční řízení pro dlužné výživné ve výši několik desítek tisíc. Exekutoři podle zákona sepsali věci k exekuci a potom bylo na Evě, aby prokázala, že tyto věci jsou její.

Nájemník v exekuci je problém

Jiný příklad: Majitel pronajal byt někomu, kdo byl v exekuci, a potom stejným způsobem přišel o vybavení svého bytu. Jiný muž si koupil přes inzerát auto, ale po měsíci k němu přišli exekutoři a zabavili ho, protože bylo součástí exekučního řízení předchozího majitele, který to zatajil.

Spisy exekutorů jsou plné podobných příběhů. Důvěřiví lidé přicházejí o peníze i majetek a složitě pak musí dokazovat nebo se soudit, což trvá měsíce. Kdyby si dopředu ověřili, jestli člověk, s nímž žijí nebo obchodují, není náhodou v exekuci, možná by si ušetřili spoustu starostí.

Ověření exekuce za pár korun

Výpis z centrální evidence exekucí (CEE) to umožňuje a stojí pár desítek korun. „V životě se může stát, že o svůj majetek či peníze přijde člověk nikoli vlastní vinou. Pokud vstoupí do právního vztahu s někým, na koho je uvalena exekuce, a neví o tom, může to způsobit značné komplikace a ztráty. Předejít jim lze tím, když si ověří aktuální situaci v evidenci exekucí,“ myslí si Martin Tunkl, člen prezidia Exekutorské komory ČR.

Podle zákona je tento rejstřík veřejný a každý si z něj může zhotovit výpis. „Stačí znát jméno, příjmení a datum narození nebo rodné číslo,“ řekl Blesk.cz Petr Vorlíček, mluvčí komory, která rejstřík provozuje. Podle něj je výhodné požádat o výpis například při půjčce peněz známému, koupi nemovitosti nebo třeba náboru nového zaměstnance.

Od léta na poště

Doposud bylo možné získat výpis pouze na jedné z poboček Exekutorské komory ČR v Praze nebo v Brně, případně přes internet na webové stránce rejstříku. Od začátku července však stačí zajít na kteroukoliv pobočku České pošty, na které se nachází Czech Point, kontaktní místo státní správy. Jedna stránka ověřeného výpisu z evidence vyjde na 50 korun. V případě internetového portálu stojí kompletní výpis 60 korun. 

„Spolupráci s Exekutorskou komorou chápeme jako službu našim klientům, kteří si mohou nechat ověřit důležité informace. To jim pomůže předejít případným problémům v budoucnosti,“ uvedl ředitel divize obchodu a marketingu České pošty Jan Foubík.

Video  Naďa si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

tvujosudzmrde ( 30. srpna 2016 14:24 )

Základní promlčecí doba u dluhu Promlčecí doba u dluhu je v České republice dle platných zákonů v délce 3 roky. Promlčecí doba u dluhu je tedy poměrně krátká, až po třech letech jsou tedy dluhy promlčené. Samotný dluh však po promlčecí době nezaniká, ale když se dlužník obrátí na soud a vy řeknete, že už uběhla promlčecí doba, tak nemusíte už nic platit. Pokud by jste u soudu však nenamítly, že pohledávka ja promlčená, tak by jste musely dluh uhradit i přes to, že je dluh již plně promlčen. Vymáhání promlčených pohledávek V poslední době se v Česku naplno rozjelo vymáhání promlčených pohledávek. Některé firmy ve velkém zkupují promlečené pohledávky a pak se je snaží vymáhat. Hodně lidí když jim přijde výzva, raději hned zaplatí. I když platit nemusely protože pohledávka byla již promlčená. Firmy vydělávají na tom, že lidé mají nízké právní vědomí. Dejte si tedy na to pozor.

rafael56 ( 27. srpna 2016 23:12 )

Tak tohle je velkej shit... inzeraty jsou v otmhle hodne nebezpecny.. kdyz kupovat ojetinu tak jedine pres overeny autobazar

supiderman ( 21. srpna 2016 23:17 )

To se hodí. Známej takhle kupoval auto přes inzerát a ejhle, prodejce se opomněl zmínit, že bylo v exekuci

lunatic ( 19. července 2016 11:55 )

A navíc by mělo být možné u přepážky také podle data narození sexuální orientaci dotyčné osoby ;jak v článku píší,i já jsem velmi důvěřivý ... a tak by se mi lehce i mohlo stát,že požádám o ruku dámu lesbického zaměření,/jinak samozřejmě nic proti nim /,ale - nerad bych pak rovnou bydlel ve třech ,ba ani nevím,co bych pak jako byl,že?

dietr ( 19. července 2016 09:03 )

 to je super, od teď se budou češi dělit na zadlužené a nezadlužené, perzonalisté ve fabrikách budou mít jednodušší výběr

Zobrazit celou diskusi