Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt dívky na Orlíku může znamenat stopku vodním skútrům. Místní chtějí zákaz

Autor: zst - 
12. července 2016
08:46

Po srážce vodního skútru a pramice zemřela v neděli na přehradě Orlík 18letá dívka Simona. A tragédie znovu rozvířila debatu o tom, kdo a jak by měl po českých řekách a nádržích jezdit. Lidé z okolí přehrady navíc začali organizovat petici. Požadují zákaz všech lodí s motory nad 13 koňských sil. Informuje o tom deník Mladá fronta Dnes.

„Dnes jsme začali po domluvě se starosty u nádrže Slapy značit sedm prostorů pro koupání. Jednoznačně tak bude patrné, kde je plavební dráha,“ řekla deníku ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. „Po vyšetřování nehody na Orlíku určitě obhlédneme situaci i tam a změníme břehové znaky,“ komentovala také neštěstí na jiné vltavské přehradě.

Místní nezahálejí a jednat začali hned. Organizují petici, jejímž cílem je bezpečnější koupání i pohyb po přehradě. Nechtějí na vodní hladině žádnou loď, která by měla motor silnější než 13 koňských sil. Současná benevolentní pravidla přitom zavedla teprve rok stará vyhláška ministerstva dopravy.

„Už když nová vyhláška povolující neomezenou rychlost začala platit, byly negativní ohlasy a sepisovaly se petice. Já bych se ztotožnil s tím, ať je stav jako dříve - ať čluny a skútry smějí jen na vymezená místa,“ prohlásil starosta Orlíku nad Vltavou Jan Mára.

Na Orlíku zemřela v neděli 18letá Simona z Písku, když do její motorové pramice narazil 19letý mladík na vodním skútru. „Dva mladí kluci na skútru jeli poměrně rychle, míjeli plachetnici a za ní se náhle objevila malá loďka. Pak už byla jen slyšet obrovská rána,“ popsal nehodu jeden ze svědků.

Simona zemřela ve vrtulníku při převozu do nemocnice. Jezdcům na skútrech se v podstatě nic nestalo. Tragédie se stala v neděli kolem půl páté odpoledne. V lodi byl kromě dívky také jednatřicetiletý muž. Ten byl se zraněním převezen do nemocnice.

Pravidla pro vodní skútry se za 15 let výrazně změnila

Zatímco vodní zákon z roku 2001 vymezoval pohyb skútrů pouze v ochranných pásmech vodních zdrojů a nádržích určených k chovu ryb, dnes už má zcela jinou podobu. Vývoj normy byl ale v posledních 15 letech bouřlivý.

V roce 2002 totiž například vyhláška ministerstva dopravy zakázala vodní skútry na některých nádržích i částech řek úplně. Na ostatním území směly skútry brázdit hladinu pouze mimo letní sezonu ve vymezených hodinách.

Zpřísnění přišlo ještě v roce 2006. Nejnovější regulace, která zákaz letního provozu vodních skútrů zrušila, je platná teprve rok. Zákaz plavby nadále platí pro vyjmenované nádrže a úseky řek. Jinde mohou plout motorové čluny a vodní skútry bez omezení výkonu a rychlosti ve vzdálenosti 25 metrů od břehu, na vodních nádržích až od vzdálenosti 50 metrů od břehu nebo od prostorů vymezených na koupání.

Tomuiiiik ( 12. července 2016 12:25 )

 Můj nazor

adref ( 12. července 2016 11:28 )

adref ( 12. července 2016 11:25 )

adref ( 12. července 2016 11:18 )

Diky za odkaz,hned ho vyuziju!!!

milofr ( 12. července 2016 11:09 )

Ministerstvo dopravy ČR jehož šéfem je Dan Ťok ze zločinecké organizace "ANO"

Zobrazit celou diskusi