Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko „nanosupermanem“? Technologie vygumuje i vrásky z obličeje

Autor: sou - 
31. května 2016
06:10

Za posledních deset let se z České republiky stala jedna ze světových velmocí v oboru nanotechnologií. Podle předsedy Asociace nanotechnologického průmyslu Jiřího Kůse je to i proto, že spoustu firem přešlo z výzkumů a testování do praxe. Lidé si tak už mohou koupit například povlečení z nanobavlny pro alergiky nebo funkční prádlo s nanostříbrem. Jedním z největších vynálezů je prý nejbezpečnější baterka na světě, která v separátoru používá nanotechnologie. Podle Kůse má ale Česko potenciál stát se v tomto oboru jedním ze světových lídrů.

Během posledních deseti let se Česká republika stala jednou z nanotechnologických velmocí. „Zásadní změna je o tom, že nanotechnologie přechází z oblasti výzkumu a testování do skutečných výrobků,“ uvedl pro Blesk.cz předseda Asociace nanotechnologického průmyslu České republiky Jiří Kůs. 

Nanotechnologie je podle něj pro Česko obrovskou šancí. Považuje ji totiž za jednoho z hybatelů nejen nové průmyslové revoluce, ale i zásadní transformace ekonomiky a společnosti v 21. století. 

„Tím, že my ty nanotechnologie rozvíjíme od samého začátku, tak máme šanci se stát jedním ze světových lídrů nebo jím i být a opravdu být ekonomicky prosperující zemí. Můžeme se tak vrátit na pozici, na které jsme byli před druhou světovou válkou, kdy česká ekonomika patřila mezi nejprůmyslovější na světě,“ upřesnil. 

Natechnologiím se věnuje zhruba 40 českých firem

Nanotechnologiím se momentálně věnuje zhruba 40 českých firem a prochází všemi možnými druhy oborů od textilního průmyslu, kdy se vytváří funkční oblečení s nanostříbrem nebo povlečení z nanobavlny pro alergiky, přes aplikace čištění vody a vzduchu a biomedicínu až po energetiku. 

„Jedním z velkých vynálezů je tady 3D baterie, která používá nanotechnologie v tom separátoru baterie,“ vysvětluje Kůs. „Díky separátoru z anorganických vláken se jedná o nejbezpečnější baterii na světě,“ vysvětluje Jan Buk z firmy Pardam.

Na Nanodni se představily i dvě revoluční novinky

V rámci sobotního pražského Nanodne byly představeny i dvě revoluční novinky. Jednou z nich bylo luxusní auto upravené pomocí nanotechnologií a nanokosmetická maska, která dokáže odstranit vrásky pod očima do 30 minut. „Zjistili jsme, že nanovlákenná membrána má opravdu zásadní efekt na pokožku a její vzhled. Výsledky klinické studie potvrdily, že dochází k redukci až 75 % i těch nejhlubších vrásek,“ říká Lenka Mynářová z Nafigate Cosmetics. 

V nanotechnologii se jedná o schopnost člověka pracovat s hmotou na úrovni molekul a atomů a měnit doslova její podstatu a vytvářet tak materiály s novými supervlastnostmi. „Česko je jedním ze světových inkubátorů nanotechnologií, jsme sice malá země, doslova nano, ale zároveň jsme nanosuperman,“ uzavřel Kůs.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi