Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Chaos kolem reflexních vest. Zmatení řidiči si je měnit nemusí, tvrdí Ťok

Nové vesty jsou označeny normou EN ISO 20471:2013. Pokud však máte starší EN 471, měnit ji nemusíte.
Nové vesty jsou označeny normou EN ISO 20471:2013. Pokud však máte starší EN 471, měnit ji nemusíte.  (Autor: Profimedia/archiv)
Autor: ČTK, bud - 
10. května 2016
17:45

Po průšvihu s úpravou přednosti na kruhovém objezdu musí ministerstvo dopravy řešit další problém. V médiích se objevila zpráva, že si řidiči kvůli nové vyhlášce budou muset urychleně koupit nové reflexní vesty. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) ale teď tvrdí, že žádné výměny nejsou potřeba.

Musíme běžet do obchodu a pořídit si novou reflexní vestu, nebo někdo zbytečně plaší? Lidé na internetu a sociálních sítích vášnivě diskutují, co za nesmysly si to zase úředníci vymysleli. Jasno do všeho vnesl až ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

„Ochranné vlastnosti vest, které odpovídaly dřívější evropské normě EN 471, jsou z hlediska bezpečnosti dostatečné a odpovídají technickým požadavkům. Rád bych tedy motoristy jednoznačně uklidnil, že nemusí vyhazovat vesty, které si pořídili dříve, a nemusí kupovat nové,“ uvedl Ťok ve svém úterním vyjádření.

Notifikační osoby a další novinky

Za zmatky může novela vyhlášky, která upravuje provoz na pozemních komunikacích. Někteří motoristé a prodejci automobilového vybavení upozorňovali, že kvůli tomu budou řidiči muset sáhnout do povinné výbavy a koupit novou reflexní vestu, která by odpovídala novým pravidlům.

„Nová norma přináší vyšší nároky na materiál a přísnější pravidla na testování výrobku. Přesně stanovuje fotometrické vlastnosti podkladového materiálu vesty a reflexních pruhů, včetně velikostí,“ tvrdil v pondělí Právu Lubomír Demel z firmy D.A.S., která vesty vyrábí.

Platná je norma EN ISO 20471:2013, která nahradila starší normu EN 471. Stanovuje mimo jiné povinnost, že prodávané vesty budou muset být speciálně testovány tzv. notifikační osobou a podle toho patřičně očíslovány.

Zákon sice říká, že by si řidiči měli hlídat, že jejich vesta ve výbavě auta platnou evropskou normu splňuje. Ministerstvo dopravy však řidiče uklidňuje tím, že požadavek splnění nové se týká pouze výrobců, kteří uvádějí na trh nové vesty.

Starší vesty, které mají požadované vlastnosti, tak není nutné nahrazovat novými.

petram11 ( 10. května 2016 23:16 )

Pokolikáté už Ťok vydal nějakou vyhlášku, kterou pak pod tlakem veřejnosti upravovali? Vydává jednu blbost za druhou! Pryč s ním, to už by snad rezort řídila líp opice než on :-/

moiaza ( 10. května 2016 18:49 )

Snad byste nechtěli aby ministerstvo dopravy fungovalo bez chyb, když v této republice správně nefunguje vůbec nic. Proč by MD mělo být vyjímkou?

nilud ( 10. května 2016 18:30 )

Pane ministře Toku chytněte se pořádně za rypák,ale za vaši blbost pokutu platit nebudu.

Nezadat ( 10. května 2016 17:56 )

No taky by mě naštvalo nedostat plánovaný bakšiš a tak nechat vše při starém.

Zobrazit celou diskusi