Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Autobusy mají najednou zastávky na dálnicích. Cestující čeká změna trasy

Autor: Matěj Smlsal - 
11. května 2016
06:15

Je to jeden z vedlejších efektů změny dopravního značení, kterým si od ledna prošlo celé Česko. Z rychlostních komunikací se staly dálnice a najednou právě na dálnicích stojí zastávky hromadné dopravy. Ministerstvo dopravy počítá s tím, že v budoucnu pojedou autobusy jinudy.

Zastávky se teď vyskytují například na dálnici D4 vedoucí do Strakonic nebo na D7 do Chomutova.

Řidiči autobusů tak musí několikrát během jedné cesty vyjíždět do provozu mezi auta, která to švihají rychlostí 130 km/h, ale i více. I dosud zde řidiči jezdili rychle, a ani to nebylo úplně ideální.

Resort dopravy tvrdí, že ke změně dojde, aby zastávky na dálnici nestály. „Do budoucna se s úpravami počítá. Je to samozřejmě věc na delší řešení. Muselo by se vyřešit jiné vedení trasy, aby byla zachována dopravní obslužnost a podobně,“ sdělil Blesk.cz mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Logické by bylo, kdyby alespoň před zastávkami byla omezená rychlost. Podle Neřolda ale zatím není důvod. „Jde o přehledný úsek, na němž je řidič dopředu informován, že zde zastávky jsou. Zatím nemáme špatnou zkušenost s tím, že by se zde autobusům špatně vyjíždělo nebo zde byly dopravní nehody,“ dodal.

Kdyby ale příměstské autobusy jezdily jinudy než po dálnici, cesta by se prodloužila. A to by jistě cestující nepřivítali.

Podívejte se na některé zastávky, které nyní stojí na dálnici D4:

lobotom ( 14. května 2016 00:50 )

Takže to bude zase tradiční autofašizmus s bezmeznou podporou automobilizmu. Autobusy budou muset objíždět přes nějaký šitky, aby se tím postupně znechutila a zcela zlikvidovala hromadná doprava, jen aby líný zadky v autech měly ničím neomezovaný provoz... A že na takzvané dálnici nemáte pořádné najížděcí pruhy a u Mníšku je zatáčka, kde se za mokra musí zpomalit na 70 (což zřejmě ani nikdo nedodržuje), to je taky paráda.

petram11 ( 11. května 2016 22:27 )

Faktem je, že takovej bordel tam nebyl ani za Žáka jako "odborníka přes dopravu". Ťok je jeden velkej průšvih. Jestli vykřikoval Babiš, že chce stát řídit jako firmu, pak bych v žádném případě nechtěl, aby Ťok byl manažerem v mé firmě!

Zobrazit celou diskusi