Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie přitvrzuje. Chodci bez reflexních prvků už platí první pokuty

Autor: sou - 
17. května 2016
09:15

Od poloviny února mají chodci povinnost mít na svém oděvu nebo zápěstí reflexní prvky. Policisté zatím řešili jejich absenci jen domluvou. Podle deníku Právo je ale období hájení u konce a kromě reflexního pásku hříšníkům policisté rozdávají i pokuty, které mohou činit až 2000 korun. Navíc podle policejních statistik za první čtyři měsíce letošního roku zahynulo na cestách 45 chodců, což je o patnáct více než za stejné období z loňska. Další čtyři k nim přibyli za první dva týdny v květnu.

Ministr dopravy Dan Ťok pro ČT uvedl, že neví o tom, že by se pokuty začaly dávat už hromadně. Ředitel služby dopravní policie už dříve zmínil, že policisté vůči chodcům postupují případ od případu.

„Speciální kontrolní akce zaměřené na chodce zatím nepořádáme. Předpokládáme však, že na podzim už bude lidem povinnost vybavit se reflexními prvky dostatečně vštípena. Žádný hon na chodce se ani pak konat nebude. Nemůžeme ale stále jen domlouvat,“ konstatoval pro Právo šéf dopravní policie Tomáš Lerch. 

Pokud se chodci vydají za snížené viditelnosti nebo v noci na cestu mimo obec, rozdávají jim i nadále policisté ve spolupráci s oddělením BESIP zdarma reflexní pásky. Co se týče rozdávání pokut, ty jsou podle Martina Lehkého z hlídky dopravní policie v Mělníku zatím pouze v řádu stovek korun.

„Určitě jsou přestupky, které bych blokovou pokutou řešil. Například když chodec půjde neosvětlený na pro řidiče špatně viditelném místě a bude opravdu v ohrožení,“ upřesnil.

Novela jasně ukládá chodcům povinnost nosit reflexní pásky, pokud se za snížené viditelnosti nebo v noci pohybují mimo obec na krajnicích nebo okraji vozovky, které nejsou osvětleny veřejným osvětlením. Někteří se mylně domnívají, že jim stačí nahradit ho baterkou nebo mobilním telefonem.

Podle ministerstva dopravy se tyto zdroje světla v reflektorech aut ztrácejí. Jako doplněk pak ministerstvo bude vnímat omyvatelné svítící spreje, které se podle informací MF Dnes mají na českém trhu objevit letos v srpnu. 

Reflexní prvky lze koupit v papírnictví, prodejnách se sportovními potřebami i na poštách.

Zobrazit celou diskusi