Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Čeká nás další masakr? Zbraně dávejme i bez psychotestů, navrhuje výbor

Autor: Veronika Šmídová/ČTK - 
1. května 2016
05:01

U žadatelů o držení zbraně není třeba posuzovat jejich psychologickou způsobilost, alespoň podle sněmovního bezpečnostního výboru. Ten zamítl návrh lidovce Ivana Gabala, který chtěl naopak psychotesty pro zájemce o zbrojní průkaz zavádět povinně. Reagoval na tragédii v Uherském Brodě, kde loni střelec zabil osm lidí i sebe. Ke kritikům návrhu se přidali ale i sami držitelé zbraní. Podle nich podobné testy potenciálního vraha odhalit nedokážou a nemají smysl.

„Kvůli žádosti o zbrojní průkaz jsem byl odeslán k psycholožce na testy. Vypadalo to spíš jako vtip. Nic o mně nevěděla, neměla žádné podklady. Vyplnil jsem stovky nesmyslných otázek osobnostního testu, reakční test, IQ test, zaplatil jsem zhruba dva tisíce a šel domů,“ popsal pro Blesk.cz Jakub Š. Podle něj se na podobný test může připravit kdokoliv s přístupem k internetu, kde si otázky najde. 

Podobný názor zaznívá mezi držiteli zbrojních průkazů poměrně často. Hojně vyšetření kritizují například na internetových fórech. „Psycholožka mě viděla poprvé v životě a na základě zodpovězení stovky otázek typu ‚užíváte tvrdé drogy‘ a nakreslení stromu byla ochotna mi vystavit potvrzení, že jsem duševně OK. Ten strom se prý nedá zfalšovat, hmmm. Pánbůh s námi, až si nějakej psychopat přečte o jednom z nejprofláklejších psychotestů a vygůglí si baum test. I jakožto technickej inženýr mám ponětí o tom, jak to namalovat, aby se jim líbil,“ uvedl například uživatel Adela. 

Zabránilo by se tragédiím?

S tím ale zásadně nesouhlasí poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL). Podle něj by měly na problematiku oběti z Uherského Brodu asi jiný názor. „Duše a její stav je součást historie lidstva. Jen česká legislativa o zbraních to z jakéhosi titulu neuznává. Myslím, že je to chyba, myslím, že je to hloupost, která se nám již vymstila a vymstí se znovu,“ řekl pro Blesk.cz. 

Psychotesty jsou podle něj běžné u bezpečnostních prověrek pro řidiče autobusů nebo strojvedoucí a řadu dalších profesí, včetně těch, které pracují se zbraněmi - policisty a vojáky. Neví, proč by tomu tak pro držitele ZP mělo být jinak. „Argumentů ‚pro‘ je poměrně hodně. Stejně jako příkladů psychicky narušených střelců,“ dodal lidovec.

Podle předložené důvodové zprávy by se náklady na psychologická vyšetření, kterých se obávají žadatelé o ZP, měly pohybovat v úrovni 1500 až 2000 korun. „S ohledem na ochranu životů občanů a rizika plynoucí ze stavu, kdy se plošně psychologická způsobilost u držitelů zbrojních průkazů neposuzuje, jsou tyto náklady žadatelů dokonce zanedbatelná,“ stojí ve zprávě.

U stávajících držitelů zbrojních průkazů by se posuzovala psychická způsobilost teprve v době obnovy zbrojního průkazu. 

Požadavek na prokázání psychologické způsobilosti u držitelů zbraní je v současné době platný například v Polsku, Řecku, Maďarsku, Izraeli či Španělsku. Německo, Spojené království nebo třeba Dánsko ho naopak nevyžadují.

Změnu legislativy podnítila zmiňovaná střelba v Uherském Brodě. Při ní psychicky narušený muž Zdeněk Kovář zastřelil osm lidí a následně i sebe. Použil při tom legálně drženou zbraň. Obvodní lékař mu dal nedlouho před útokem osvědčení o zdravotní způsobilosti, aby si mohl prodloužit zbrojní průkaz. Přitom existovaly již 16 let doklady o tom, že jsou Kovář i jeho žena duševně nemocní.

Policie by mohla zadržet zbraň přímo v bytě

Tragédie vedla ale k více návrhům, než „jen“ povinným psychotestům. Policie by tak mohla nově zadržet v důvodných případech legálnímu majiteli zbraň přímo v obydlí. Tuto část sněmovní bezpečností výbor doporučil ponechat. 

Kromě povinných psychotestů naopak odmítl zkrátit platnost zbrojních průkazů z nynějších deseti na pět let. Nesouhlasí ani s tím dát lékařům přímý přístup do centrálního registru zbraní, budou jej mít prostřednictvím policie. Vláda rovněž pravděpodobně nedostane pravomoc nařídit v případě ohrožení státu nebo války obyvatelům, aby legálně držené zbraně odevzdali.

Předlohu o určitém zpřísnění pravidel pro legální držitele střelných zbraní by mohli poslanci schvalovat už příští týden.

aluman ( 1. května 2016 15:08 )

Psychotesty ano, ovšem ty skutečné, ne ten předražený paskvil k ničemu, kterému se dnes říká psychotest. To je jenom okrádání žadatelů o peníze a snadné rejžování peněz pro "odborníky". Byl jsem v rámci práce nezávislým pozorovatelem skutečného psychotestu. Trval 25 minut, psychiatr byl po celou dobu s vyšetřovaným v přímém kontaktu, kladl otázky, sledoval reakce na předložená vyobrazení a předměty, ......Výsledek psychotestu se přesně kryl s dosavadním vyšetřováním, aniž by psychiatr před vyšetřením věděl z čeho je dotyčný podezřelý, a stejně tak s následným vyšetřováním. Smluvní cena 60,- za každých započatých 5 minut, takže v tomto případě 300,- za vyšetření.

Ruudazvostravy ( 1. května 2016 14:55 )

Paráda,eště že se daj ty kvéri koupyt za pár šupů f každým slušným vetešáku.A dyš dojdou patróny,tak se šáhne pro mačetu a tu maj neska f každý lepčý domácnosti.Houno zle,každej slušnej vrach sy dycki poradí.

havran2 ( 1. května 2016 14:38 )

A dopadneme jako USA.

auslak ( 1. května 2016 13:37 )

a z psychiatrické léčebny by si mněl každý pacient jako suvenýr odnést alespoň malolážku

ellenic ( 1. května 2016 10:28 )

Sociolog Ivan Gabal má pravdu . Bohužel naráží na nekompetičnost jiných "také politiků". Podívejte se na jeho stránky, velmi příkladný postoj. http://www.gabal.cz/. Poznala jsem ho na jedné konferenci v Praze, ještě než se stal poslancem a od té doby vím, že existuje a sdílím jeho názory .

Zobrazit celou diskusi