Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Reakce na tragédii v Brodě: Podmínky na zbraně přiostří, lékař bude častěji

Autor: ČTK, simao - 
7. prosince 2015
15:30

Sobotkův kabinet jednal v pondělí mimo jiné o přísnějších pravidlech pro držení zbraní. Držitele zbrojních průkazů chce nahnat častěji na lékařské prohlídky, ošetřujícím lékařům pak chce umožnit, aby mohli například nahlédnout do registru zbraní. Psychotesty ale povinné nebudou. Nová opatření však mají pomoci předcházet podobným tragédiím, jakou byla ta v Uherském Brodě.

Zásadní změnou pro držitele zbrojních průkazů je navrhované zkrácení doby platnosti zbrojního průkazu. A to z deseti na pět let. Na povinnou lékařskou prohlídku by se tak muselo častěji. Kromě přístupu lékařů do registru zbraní nebo větších pravomocí policie či zpřísnění pravidel pro nakládání s municí řeší novela zákona o zbraních i další věci.

Vláda ji v pondělí odklepla, jednat o ní ale budou ještě poslanci a senátoři. „Vláda dnes schválila důležitou novelu zákona o střelných zbraních a střelivu. Je výsledkem auditu legislativy, který po tragických událostech ve Vrběticích a Uherském Brodě provedlo ministerstvo vnitra,“ vysvětloval v tiskovém prohlášení premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zmínil tak dvě tragédie. Výbuch muničních skladů ve Vrběticích a střelbu v Uherském Brodě, při níž útočník zabil v restauraci osm lidí a nakonec i sebe. Novela má zlepšit systém prověřování a vymáhání požadavků na zdravotní způsobilost držitelů zbrojních průkazů.

Ministr Němeček: Psychotesty povinné nebudou, je málo psychologů

Právě proto před novináře předstoupil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Potvrdil, že všichni majitelé zbraní budou muset projít lékařskou prohlídkou každých pět let. Označil to za posun dobrým směrem. Nahlédnutí lékařů do registru zbraní však označil za možnost, nikoli povinnost.

„Já si myslím, že je to určitě dobrá možnost. Že lékař, který bude mít nějaké pochybnosti a bude si chtít ověřit, jestli ten člověk, který k němu chodí do ordinace a jeví nějaké známky psychické nestability, je, nebo není držitelem zbrojního průkazu, tak bude mít možnost se do té databáze podívat, zkontrolovat to, vydat nějaké varovné hlášení orgánům, které zbrojní průkazy vydávají,“ řekl novinářům Němeček.

Na ošetřujícím lékaři pak bude, zda rozhodne o způsobilosti, nebo si vyžádá nějaký další odborný posudek.

Povinné psychotesty ale nevidí ministr jako reálné řešení. „Z kapacitních důvodů, protože držitelů zbrojních průkazů jsou statisíce a má se to v pětiletých obdobích obnovovat a psychologové jsou velmi nedostatkovým zbožím v ČR, tak si to z praktického hlediska neumím představit, že by se každý podrobil psychologickému vyšetření,“ řekl v pondělí Němeček.

Ministr zdravotnictví zároveň upozornil, že ani psychotesty nejsou dokonalým nástrojem, protože v zahraničí vraždili v minulosti i lidé, kteří takovými testy prošli. „Buďme si vědomi toho, že svět je komplikovaný a že se i u mnohokrát prověřených lidí může stát, že psychicky zareagují tak, že se stanou nebezpeční. S absolutní jistotou toto nevyloučí nikdo nikde,“ dodal šéf zdravotnictví.

Loni mělo v Česku zbrojní průkaz 292 283 lidí, z toho 62 286 ho potřebuje k výkonu povolání. Zbrojní licence podle údajů ministerstva vnitra mělo ke konci loňského roku v Česku 2 116 držitelů, 21 z nich nakládalo s municí.

mirkli ( 8. prosince 2015 21:55 )

Tak toto, bych radši nekomentoval, a být Vámi ani nezveřejňoval!

krkoun ( 8. prosince 2015 09:14 )

Proč se píše, že ZP je na deset let, když to není pravda. Mám ZP 15 let a každých 5 let musím žádato prodloužení a absolvovat zdravotní prohlídku.

buban ( 7. prosince 2015 17:38 )

To je zase řešení typu: vlk se nažral, ale koza zůstala celá. Každý vlastník zbrojního průkazu by se měl lékařským prohlídkám, vč. psychotestů, podrobovat každý rok (i ten rok dokáže s lidskou psychikou slušně zamávat). Tvrzení o nedostatku psychologů, potažmo psychiatrů, je rovněž přitaženo za vlasy-resp. nedostatek KVALITNÍCH psychologů a psychiatrů vskutku je-vesměs se jedná o rychlokvašky z různých rádoby VŠ.

mirkli ( 7. prosince 2015 17:34 )

Opravdu geniální, podělá to policie a doktor a nic se neděje, jen potentáti vymyslí hovadinu. Kolik průserů měli policajti se zbraněmi, a nedělá se taky s tím nic! Myslím, že častěji, by měli hlavně chodit na vyšetření páni poslanci!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa