Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rok po masakru v Uherském Brodě: Žena vraha 8 lidí poprvé promluvila!

Autor: Jiří Nováček - 
20. února 2016
05:00

Před rokem vrcholila ve vilce nad Uherským Brodem dlouholetá paranoia Zdeňka K. (†63). Plánoval se pomstít světu za domnělá příkoří na sobě a manželce. Jeho žena teď poprvé promluvila.

V úterý 24. února 2015 se Zdeněk nasnídal, rozloučil se ženou a vyrazil s pistolí do města. Rozzuřila ho zpráva o úředním zabavení zbrojního pasu. Půl hodiny po poledni v restauraci Družba chladnokrevně postřílel u oběda osm lidí, které předtím nikdy neviděl. Sám pak obrátil legálně drženou pistoli proti sobě. Manželku vraha ještě ten večer z domku převezla policie do psychiatrické léčebny v Kroměříži.

Trpěla stejně jako její muž celá léta duševním onemocněním. Necelý rok po masakru se vrátila do své řadové vilky v Uherském Brodě. Lékaři ji propustili do ambulantní léčby. A paní Jarmila poprvé od masakru promluvila! „Cítím se už docela dobře,“ řekla exkluzivně Blesku.

S reportérem hovořila tichým hlasem. Vymínila si, že zůstane za prosklenými dveřmi. Ven totiž prakticky nevychází, okna zůstávají zastíněná. Matku navštěvuje i syn. Při zmínce o něm se ale paní stáhla. „Syn tím vším utrpěl ze všech nejvíc,“ řekla. Pak se omluvila a znovu se ponořila do ticha zšeřelé vilky.

Exkluzivní rozhovor s Bleskem

Jak se cítíte, paní Jarmilo?

J. K.: „Děkuji, teď už docela dobře.“

Jak trávíte po propuštění z nemocnice dny?

J. K.: „Jsem stále doma. Vozí mne na pravidelné kontroly k paní doktorce Honové (ošetřující psychiatrička – pozn. red.).“

Jak vypadá prognóza vašeho uzdravování?

J. K.: „Sama nevím. Je to lepší, děkuji.“

Ošetřuje vás syn? Mohli bychom s ním na chvilku mluvit?

J. K.: „Prosím ne. Syn tím vším utrpěl ze všech nejvíc.“

Jarmila K. byla po střelbě v ambulantním ošetření na psychiatrii svěřena do péče lékařů Psychiatrické nemocnice v Kroměříži. Byla hospitalizována na uzavřeném oddělení pro nejtěžší případy s nejpřísnějším možným režimem. Postupem času se stav paní Jarmily K. natolik zlepšil, že lékaři souhlasili s jejím propuštěním do ambulantní péče. Musí ovšem brát bezpodmínečně a pravidelně léky. S řešením následného začlenění zpátky do života pomáhá sociální pracovnice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krdasseneda ( 20. února 2016 12:17 )

Já bych přidala i děcka

zamlzena ( 20. února 2016 12:04 )

Lidí s psychickou poruchou, která se damozřejmě může vyvíjet s věkem jsou mraky. Kdo by je uživli,že? Náš rozebraný stát? Chodí tedy volně po ulicích...

babatomanija ( 20. února 2016 12:02 )

Falešné strašidlo, od počátku polistopadové éry, falečný a účelový bubák. Nebezpečí pro společnsot bylia jsou ti odměňovaní, kteří zahodili stranickou knížku.

nelitamvesnech ( 20. února 2016 11:57 )

Zjednodušujete. Kdo tady buduje právní stát? pPoslanci se sváří. Občan se jen tak nedovolápočinu, náporavy,reálné aktivity institucí. Často se jeho oznámení zametá. Viz příspěvek od Cukrenka( )a Kecner.

Kecner ( 20. února 2016 11:52 )

Člověk s psychickou poruchou mívá svůj svět a obvykle se chce i starat sám o sebe, vše si může udělat sám./?/ Nepoctivci toho využijí, a to i v domech seniorů. Budete mít na to k soudu svědky? Je to třeba dokázat, jinak můžete být vyděděni......

Zobrazit celou diskusi