Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Inspektoři zakázali prodej nafty za čtvrt milionu. Z pumpy u Prahy musela pryč

Autor: sou - 
17. března 2016
16:00

Inspektoři České obchodní inspekce zasahovali ve čtvrtek na čerpací stanici Warman nedaleko obce Sibřina. Uzavřeli tam tak stojany a zakázali další prodej více než deseti tisíc litru nafty za více než čtvrt milionu korun. Laboratorní zkouška totiž odhalila, že vzorek motorové nafty nedosahoval stanoveného limitu v bodu vzplanutí. 

Podle informací Blesk.cz byly vzorky odebrány v úterý. Bod vzplanutí byl o několik stupňů nižší, než udává norma. Při ruční zkoušce, která je mnohem přesnější než zkouška strojem, vyšel ČOI bod vzplanutí na 46°C. Po zahrnutí nejistoty měření přitom musí dosahovat 53°C.

„Z tohoto důvodu inspektoři zakázali prodej deseti tisíců litrů nafty, které na čerpací stanici zůstávaly, za celkovou částku přesahující 256 tisíc korun,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Provozovatel jí musí ekologicky zlikvidovat. Navíc s ním bude zahájeno správní řízení, ve kterém se bude rozhodovat o výši pokuty. „Pokud tam spotřebitel natankoval a měl problém se startem, tak může uplatnit klasickou reklamaci, jako u každého jiného zboží a kromě toho může požadovat i vrácení peněz za nejakostní palivo,“ upřesnil Fröhlich. Veškeré pohonné hmoty na tamní čerpací stanici dodává společnost Čepro.

K znehodnocení nafty mohlo dojít při přepravě

K tomuto znehodnocení mohlo prý dojít například při přepravě, kdy dopravce špatně vyčistí cisternu od jiného paliva. „Každé palivo je při expedici z Čepra prokazatelně kvalitativně kontrolováno a i v tomto případě splňovala dodávka veškeré technické normy. Zatím podle předběžných šetření došlo k porušení technologické kázně přepravce při stáčení PHL do nádrže na čerpací stanici,“ uvedla mluvčí společnosti Čepro Lenka Svobodová.

Veškerá znehodnocená nafta byla z nádrží čerpací stanice odstraněna. Pohonné hmoty, které nevyhověly normě, byly podle ní okamžitě nahrazeny novou dodávkou. Zjištěná závada, tedy nedodržená hodnota bodu vzplanutí, by neměla mít negativní vliv na provoz vozidel. „Připomínám, že v tomto konkrétním případě čerpací stanici neprovozuje naše společnost, ale soukromá firma, jedná se o našeho velkoobchodního zákazníka,“ upřesnila Svobodová.

ČOI se na kontrolu jakosti pohonných hmot zaměřuje dlouhodobě. Například v lednu z 221 vzorků nevyhovělo jakostním parametrům příslušných technických norem dva vzorky. Ani tehdy vzorek motorové nafty nedosahoval stanoveného limitu v bodu vzplanutí a vzorek Etanolu E85 zase nevyhověl v tlaku par. I prodej těchto nejakostních paliv v hodnotě přesahující 200 tisíc korun byl opatřením ČOI zakázán.

lesnismes ( 29. srpna 2016 17:36 )

Myslim ze by spis nez smesne pokuty meli kontroly odebirat licence temto podvodnikum.Vydelaji rekneme na naredenem palivu 200000 a pokutu zaplatej 50000,dobrej vejvar .Verim ze i ty kontrolori jsou v tom zapojeni ,Cesko je v podstate neobyvatelna a totalne korupci zamorena zona.

Zobrazit celou diskusi