Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Vyženou reflexní pásky prostitutky? Starostové se těší, policie radost mírní

Autor: Matěj Smlsal - 
4. března 2016
18:00

Už dva týdny platí novela, která přikazuje chodcům mimo obec, aby při snížené viditelnosti na sobě měli prvky z retroreflexního materiálu. Podle policie tuto povinnost respektuje stále více lidí. A ti, kteří ne, stejně pokutu nedostanou. Místo toho obdrží právě reflexní pásku. Starostové některých obcí se těší, že jim novinka pomůže v boji s prostitucí, podle policejního prezidia je ale cílem hlavně bezpečnost na silnicích.

Reflexní prvek na sobě musí mít chodci, kteří se mimo obec za snížené viditelnosti pohybují po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením. V ulicích jsou ale stále častěji vidět lidé, kteří mají reflexní prvek, i když je denní světlo. Nejčastěji ho mají připevněný například na tašce či na batohu. Podle policie tak stále více lidí dbá na své bezpečí.

„S případy, kdy chodec o nové povinnosti neví nebo ji nerespektuje, se v rámci služby setkáváme také, ale je možné konstatovat, že lidé si stále více uvědomují svou vlastní bezpečnost a reflexními prvky se vybavují,“ řekl Blesk.cz mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Policisté ve vozech vozí velkou zásobu reflexních pásek, které rozdávají místo pokut. Do konce roku jich plánují darovat až čtvrt milionu.

„Zatím chodce na novelu zákona upozorňujeme a jejich přestupek řešíme domluvou. Naším cílem není v tomto případě jen represe, ale zejména prevence a naučit chodce reflexní prvky nosit jako součást oděvu a každodenního pohybu venku,“ potvrdila i mluvčí policie kraje Vysočina Dana Čírtková.

Podle ní se počet nehod s chodci v lednu a únoru ve srovnání s loňskem snížil. Minulý rok se jich na Vysočině stalo 19, zatímco letos 13.

BESIP rozdá do dubna 100 tisíc pásek

Na prevenci se zaměřuje i společnost BESIP patřící pod ministerstvo dopravy. „Společně s policí BESIP reflexní prvky lidem zdarma rozdává. Od začátku roku jich bylo darováno už téměř 15 tisíc. Dále 10 tisíc reflexních prvků dostane například Klub českých turistů. Na letošním Motosalonu v Brně jich bude rozdáno také 10 tisíc,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Během března a dubna plánuje BESIP rozdat celkem 100 tisíc těchto předmětů.

Od nové povinnosti „svítit“ si některé obce zároveň slibují, že u nich omezí prostituci. Ženy čekající u silnice se totiž reflexními pásky většinou odmítají vybavit.

„Věříme, že teď bude více kontrol a přítomnost policie odradí potenciální zákazníky od toho, aby u prostitutek zastavili,“ řekl MF DNES místostarosta Chvalovic na Znojemsku Robert Vaněk.

Například ve Vimperku prostitutky teď kontrolují více. „V našem katastru stojí na výpadovce k hranicím, kde kontroly využijeme. Vidím v tom další dílčí páku,“ uvedl vrchní strážník tamní městské policie Peter Macorlík.

Policejní prezidium ale tvrdí, že speciálně na prostitutky se jeho lidé nezaměřují. „Policie během své činnosti ve vztahu k dohledu na bezpečnost silničního provozu zpravidla nezkoumá, z jakého důvodu se chodec na komunikaci pohybuje. Je důležité, aby byl splněn účel zákona a chodec byl pro ostatní účastníky silničního provozu dostatečně viditelný. Záměrem této zákonné úpravy jistě nebyl boj s prostitucí, ale zviditelnění chodců,“ dodal mluvčí Jozef Bocán.

montevideo ( 5. března 2016 18:36 )

Jo. Nadrženej Němec zastaví světlušce a ona to bude bába s kolem ...

1pepan ( 4. března 2016 22:31 )

Rozhodně je nedonutí sedět doma.

vosavopruz ( 4. března 2016 20:10 )

roboti chlastaj pivo a obsazují základny

zigzag ( 4. března 2016 19:02 )

No co, budou jak svetlusky

krdasseneda ( 4. března 2016 18:37 )

Nalepí si fíču na p.í.č.u

Zobrazit celou diskusi