Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adopce dědečka, ponožky od babičky: Češi v čele s topmodelkami pomáhají seniorům

Autor: kle, všm - 
29. února 2016
15:40

Do nových ponožek od babičky můžete vklouznout, i když už třeba žádnou vlastní babičku nemáte. Takovou možnost totiž nabízí jeden z českých projektů na podporu seniorů. Těm lze pomoci i jinak, například „adopcí“ babiček a dědečků k hlídání dětí. Nebo přispěním jedné z nadací, které se problematikou seniorů zabývají. Nejčerstvějším přírůstkem je Antonika topmodelky Simony Krainové.

Pomáhat seniorům, ať již s jejich pocity osamělosti či nepotřebnosti nebo finančními obtížemi, si vytklo za cíl hned několik českých nadací či nadačních fondů. Minulý týden oznámila zahájení činnosti například Nadace Antonika topmodelky Simony Krainové. Nadaci zaměřenou na pomoc seniorům má delší dobu i další modelka - Miss World 2006 Taťána Kuchařová. Druhá jmenovaná organizace rozdělila v předloňském roce přes 3,8 milionů korun. Krainová podle svých slov počítá s tím, že letos i její nadace rozdělí přes tři miliony korun od komerčních dárců.

Jedním z originálnějších nápadů, jak „aktivizovat“ lidi ve stáří, aby jim zůstal zachován pocit vlastní hodnoty a potřebnosti, je projekt „Ponožky od babičky“. Ten spustilo pražského Centra Elpida, které dále provozuje např. anonymní bezplatnou infolinku pro seniory 800 200 007.

„Obrátilo se na nás pár klientek s tím, že rády pletou a že už opletly celou svoji rodinu. Tak jsme se s nimi domluvili a ony začaly plést nejdříve různá pouzdra na brýle, mobily, toaletní tašky. Později jsme zjistili, že nejlépe se prodávají ponožky a založili jsme Ponožky od babičky,“ řekla pro Blesk.cz Bronislava Hilliová z Centra Elpida.

„Ponožkářek“ nyní centrum eviduje 65 a jsou z celé republiky. Nepotřebná vlna, kterou mohou lidé věnovat, se jim rozešle, nazpět do centra se vrací již hotové ponožky. „Přivydělají si k důchodu, ale významné je především to, že se stanou součástí společného projektu a mohou být prospěšné i ostatním,“ dodala.

Již několik let je možné pronajmout si v Česku také babičku či dědečka na hlídání. Tuto možnost zprostředkovává několik institucí, např. Centrum pro rodinu a sociální péči v Brně. Služba hlídání se hodí těm párům, které mají vlastní rodiče stovky kilometrů daleko, či již rodiče nemají.

Svůj díl pomoci nabízí také Česká alzheimerovská společnost, která již osmým rokem nabízí tzv. Dny paměti, kdy zájemcům nabízí bezplatné vyšetření paměti. Demence totiž postihuje podle odhadů více než 140 tisíc obyvatel ČR.

Stáří nepřežívat, ale žít

„Stáří je jen jedna kapitola nic s ní nekončí,“ říká psycholožka Kateřina Kantová. Pomoc starším či nemohoucím lidem není podle ní zdaleka jen o materiální pomoci.
„Koupit chodítko či jinou pomůcku je jistě správné, ale chybí potrava pro duši. Každý potřebuje k životu nějakou sebenáplň. Mít koníčky a aktivity, které přináší štěstí, mít okolo sebe lidi, které máme rádi. Je to vždy velmi individuální. Ať už jde o pletení ponožek či hlídání dětí,“ doplňuje.

Právě tzv. aktivizační projekty, které pomáhají udržovat seniory v kondici a neustále jim pomáhají ověřovat si schopnosti, jsou podle ní velmi důležité. „Jen nevím, jestli je takové pomoci dostatek,“ uzavírá Kantová s tím, že demografická data jsou neúprosná. V ČR budou podle Českého statistického úřadu tvořit v roce 2050 lidé starší 65 roků třetinu všech obyvatel.

Plést vás nejlépe naučí babičky:
 

zednik ( 29. února 2016 17:54 )

 Pronájem babičky nebo dědečka na hlídání si můžete dopřát za 50 kč na hodinu. Co dodat. Pajda je fakt vývar. A ti s alzheimerem , co pletou ponožky ,pak snad svoji vkladní knížku odkáží nějaké nadaci. To zas bude soudů až to příbuzní zjistí. Jsme v Čechách.

Zobrazit celou diskusi