Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stavební spoření už lidi neláká. Jak výhodně spořit pro své potomky?

Autor: ula - 
22. února 2016
21:40

Kdysi velmi populární stavební spoření se štědrou podporou státu už Čechy nezajímá. Uzavřené smlouvy na stavební spoření se podle ministerstva finanční meziročně propadly o čtvrtinu. Kam tedy investovat svoje peníze, pokud chceme spořit dětem na budoucnost?

Stavební spoření brali Češi jako naprostou jistotu pro svoje peníze. Člověk míní, ale vláda mění. Postupně se odbourávaly všechny benefity, které toto spoření přinášelo. Za Miroslava Kalouska (TOP 09) se podmínky stavebního spoření několikrát měnily, zkoušel to dokonce i zpětně.

Nyní je podpora od státu na stavebním spoření 2000 Kč ročně, kdysi bývala dvojnásobná. „Pokud stabilní produkt neustále mění podmínky, to se lidem nelíbí,“ vysvětluje pokles zájem finanční poradce společnosti Partners Ondřej Hatlapatka.

„Dalším pomyslným hřebíčkem do rakve tohoto produktu byla i změna týkající se spoření pro děti. Nemožnost sáhnout na peníze bez opatrovnického soudu přinutila mnoho klientů spoření zavčas vypovědět, případně nové odradila a hledali alternativu spoření jinde,“ řekl Blesk.cz finanční poradce.

Pokud chcete stavební spoření, tak si dávejte pozor, kdo je majitelem smlouvy, na koho se uzavírá. Rodiče kdysi uzavírali smlouvy na děti, ale novela zákona vše změnila.

„Blýská se na lepší časy. V Poslanecké sněmovně se řeší zrušení této povinnosti u soudu. To by znamenalo velkou úlevu pro mnoho rodin s dětmi. Na druhou stranu to ale může přinést i další vlnu výpovědí spořicích produktů, protože se rodiče budou raději dívat po výnosnější a flexibilnější variantě,“ předpokládá Hatlapatka.

Zkuste podílové fondy nebo penzijní spoření od kolébky

Pokud se vám nechce investovat do stavebního spoření, zkuste podílové fondy. „Jedná se o variantu, kdy jsou peníze vždy dostupné, takže použitelné například i na lyžák, nebo jiné nákladné akce dětí. Nejedná se sice o garantované odkládání peněz, jako v případě stavebního spoření, ale je to výnosnější,“ radí finanční poradce. Podílové fondy s sebou ale také přinášejí trochu více rizika, než stavební spoření. Při neuvážených investicích můžete místo úspor o peníze přijít.

Dále můžete dětem už od narození založit penzijní spoření. Tak jsou ale odborníci opatrní. Můžete sice spořit dětem k plnoletosti, ale pak si můžete vybrat jenom třetinu částky a o stejnou poměrnou část státních příspěvků přijdete. „Tento produkt má rodič zakládat pouze s myšlenkou, že nastavuje a startuje svému dítěti penzijní přípravu,“ doplňuje Hatlapatka.

pepen ( 23. února 2016 06:54 )

Jsou to idioti vše dobré podělali!!!!Kalous vůbec s tou vypitou palicí-nepřemýšlí!!!Lidé už tu nevěří těm povalečům ve vládě!!!Myslí jen na své požitky-stačí co udělali s příspěvkem pro důchodce 40 kč-to by v jiné zemi snad nikdo neudělal!!!Česká vláda dala jasně na jevo co jsou zač a jak na staré lidi kašlou!!!Ne jenom na ně,ale i na nemocné děti a děti u dětských domovů!!!

11karel11 ( 22. února 2016 23:22 )

Penzijní spoření pro děti je největší blbost, co vláda vymyslela. Smysl má spořit na studia, nebo na vstup do života, ale v dětství se zabývat důchodem ? Proč vláda raději nepřispívá SP např. Spoření pro mladé ap. Vláda zasahuje do smluv, jak se jí zachce, zlikvidovala výhodné a oblíbené Stavební spoření, které mělo smysl. Vzala rodičům právo rozhodovat za sebe. Navíc penzijní spoření z dlouhodobého hlediska přestává být výhodné.

Zobrazit celou diskusi