Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Druhému pilíři zvoní umíráček: Co se stane s vašimi úsporami?

Druhý pilíř se ruší. Jaké změny nastanou v penzijním připojištění?
Druhý pilíř se ruší. Jaké změny nastanou v penzijním připojištění?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
5. února 2016
06:20

Letos budou definitivně uzavřeny fondy druhého pilíře. Na podzim 2015 byla podepsána novela, která přinesla změny ve spoření ve třetím pilíři. Jaké to jsou a co se stane s úsporami z druhého pilíře?

V roce 2016 budou definitivně uzavřeny fondy druhého pilíře. Šetřili jste? Dostanete peníze ve 4. kvartálu buď na účet, nebo si je můžete převést do třetího pilíře. „Doporučujeme spíše druhou možnost, jde přeci jen o úspory určené na penzi. Bude možné si zpětně doplatit odvody do 1. pilíře, ale tu využijí zřejmě jen odvážlivci,“ radí Aleš Tůma, analytik společnosti Partners.

Nově můžete vybrat peníze z doplňkového penzijního spoření v 60 letech, tedy stejně jako v původním penzijním připojištění. Zároveň bude daňově výhodnější zvolit dlouhodobou penzi, nejméně 10 let.

 „Celkově jsou změny příznivé a posilují atraktivitu tohoto nástroje. Na druhou stranu, řada účastníků nespoří ani tolik, aby dosáhli na státní podporu či daňovou úlevu podle stávající úpravy. Revoluci ve třetím pilíři tedy novela nejspíš nevyvolá,“ přibližuje změnu Tůma.

Spoření dětem a vyšší úleva na daních

Další novinkou je možnost spořit dítěti na penzi už od jeho narození. Je jen na vás, zda na tuto možnost přistoupíte. Bude nicméně bez státní podpory, i když až dosáhne váš potomek plnoletosti, bude si moci část úspor vybrat.

Od roku 2017 se zvýší i daňové zvýhodnění. Z 12 tisíc korun se zvedne na 24 tisíc korun, což znamená daňovou úlevu 3 600 korun za rok.

Více na penzijní připojištění nám budou moci dávat i zaměstnavatelé. Nyní je maximum 1000 korun měsíčně, od roku 2017 to bude 2 500 korun měsíčně. 

Podívejte se, jak si penzijní připojištění sjednal Tomáš:

Video Domácí Ekonomka - Andrea Ulagová, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...