Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Spoření na penzi už od kolébky: Od kdy a kolik byste měli šetřit na důchod?

  • Autor: ula - 
    8. 2. 2016
    07:30

    Napadlo vás, že byste mohli svému právě narozenému dítěti spořit na důchod? Ačkoliv to zní zvláštně, ta možnost tu je. Je vám 25, vyděláváte si a slyšeli jste, že se na penzi ještě nevyplatí spořit? To je mýtus. Od kolika let se tedy vyplatí myslet na stáří a kolik byste měli do penzijního připojištění investovat?

  • 1.Kdy začít spořit?

    „Jakmile je člověk ekonomicky aktivní, měl by si ukládat 10 % svého příjmu jako přípravu na stáří,“ radí Vladimír Weiss, finanční poradce společnosti Partners. Zároveň uznává, že v praxi je to náročný úkol. Pokud si někdo začne vydělávat ve 20 letech, těžko bude myslet na to, co bude za 40 let.

     

    „Není dobré příliš spoléhat na stát, je lepší si raději tvořit rezervy,“ říká Weiss. Čeští penzisté jsou většinou závislí na státním důchodu, který není nijak závratně vysoký. Proto je lepší začít si spořit a penzijní připojištění je jednou z možností, navíc se státním příspěvkem.

  • 2.Kolik spořit?

    Na penzijní připojištění vám přispívá stát. Musíte ovšem spořit minimálně 300 korun měsíčně, abyste dostali příspěvek 90 korun. „Pokud ale chcete maximální příspěvek, tedy 230 korun, musíte spořit 1000 korun,“ vysvětluje finanční poradce.

     

    Penzijní spoření si můžete odečíst i z daní. To ale musíte spořit minimálně 2000 měsíčně. Z daní si tak můžete odečíst 12 tisíc korun, a získáte tak daňovou úlevu 1800 korun. Od roku 2017 to bude dvakrát tolik.

  • 3.Výhody penzijního spoření?

    Kromě daňových úlev a příspěvku nám na penzijní připojištění může přispět i zaměstnavatel, a to až 1000 korun měsíčně. Do konce tohoto roku je limit příspěvku 30 tisíc ročně, v roce 2017 se zvedne na 50 tisíc ročně.

  • 4.Nevýhody penzijního spoření?

    Na peníze můžete sáhnout až v 60 letech. Do nedávna to bylo horší, úspory jsme mohli vybrat až ve chvíli, kdy nám byl přiznán nárok na starobní důchod.


    Spořit na penzi už můžete i dítěti od narození. Odborníci ale považují penzijní spoření za nevhodné. Každý rodič chce spíše spořit potomkovi na studia a odborníci se domnívají, že penzijní připojištění na to není vhodné. Sice je možné část peněz vybrat po dosažení 18 let, ale tato část bude bez státní podpory.

  • 5.Přijdou změny

    Podívejte se, jak si penzijní připojištění sjednal Tomáš a jaké změny se chystají:

    Video Tomáš podcenil důchod, spořit ho donutil otec. - Andrea Ulagová, Tomáš Sovinsky
    Video se připravuje ...