Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češky popsaly byznys ISIS s únosy lidí: Za křesťana si účtují 1,3 milionu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. února 2016
05:00

Reportérky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová se vydaly opět do Sýrie – tentokrát mezi asyrské křesťany, kteří se zbraní v ruce bojují proti Islámskému státu. Tamní muži i ženy chtějí bránit svou vlast, ale i své blízké, které unáší IS a chce za ně výkupné. 1,3 milionu za osobu. V zajetí ještě mnoho lidí zůstává. Nezabíjí nás, chtějí peníze a ví, že křesťané jsou solidární, řekl Češkám muž, za kterého výkupné zaplatili.

„Milion tři sta tisíc korun. To je cena výkupného, kterou musí platit asyrští křesťané za další křesťany zajaté ISIS. Po celém světě, zejména v kostelích, se dělají sbírky na zaplacení výkupného za zajaté,“ upozorňuje na Facebooku Markéta Kutilová, reportérka a humanitární pracovnice, která se s Lenkou Klicperovou vydala opět do Sýrie. 

Zavítaly i mezi lidi, kteří strávili nějaký čas v zajetí ozbrojenců Islámského státu. „Tento muž byl unesen přímo ze své vesnice Islámským státem spolu s dalšími 240 obyvateli jeho a sousední vesnice v noci v únoru 2015. Se svou ženou, kterou také IS unesli, se shledal po dlouhých šesti měsících. Všichni už byli vykoupeni, v zajetí zbývá posledních 44 křesťanů – a tedy je potřeba mít téměř 70 milionů korun na záchranu jejich životů. Vesnici, v níž bydlel, nepomohlo ani to, že měli svoji domobranu. ‚ISIS přijeli velkými vojenskými auty a my neměli šanci. Nezabíjí nás, chtějí peníze a ví, že křesťané jsou solidární,‘ říká,“ uvedla Kutilová.

Češky v Sýrii: Navštívily muže, kterého unesl ISIS. Spolu s jeho ženou i celou vesnicí. Češky v Sýrii: Navštívily muže, kterého unesl ISIS. Spolu s jeho ženou i celou vesnicí. | Facebook Lenka Klicperová, Markéta Kutilová

Byznys v podobě unášení lidí

Kutilová s Klicperovou jsou již zkušené cestovatelky, které se na své cesty pečlivě připravují a díky místním kontaktům dokáží minimalizovat nebezpečí. Přináší následně zajímavé reportáže i fotky z míst, kde se ještě nedávno válčilo právě proti ISIS. Jsou autorkami knihy Islámskému státu na dostřel a společně založily fond na pomoc zdevastovanému městu po bojích s ISIS - SOS Kobání.

Klicperová na dotaz Blesk.cz přímo ze Sýrie hlásí, jak to ISIS s výkupným za unesené má: „Prodej unesených je vedle prodeje ropy jeden ze zásadních zdrojů příjmu Islámského státu. Nyní už se tady asi nedají tolik unášet západní novináři, jako to šlo ze začátku konfliktu, takže se koncentrují na místní lidi, kteří pro ně mají nějaký potenciál. Což jsou třeba křesťané. Oni moc dobře vědí, že křesťanské komunity se na zajaté budou skládat a že budou schopné jim peníze doručit.“

Jde bohužel o běžnou praxi. „Je to byznys, stejně jako třeba s jezídy v Iráku, kde fungují překupníci, kteří vykupují ze zajetí jezídské ženy a děti. Stejně tak to funguje s křesťany a dalšími minoritami,“ pokračuje Klicperová.

Křesťanky ve zbrani: Hrozí ztráty na životech, varuje Klicperová

Nejen tamní křesťané, ale i křesťanky se rozhodli, že se budou ISIS bránit se zbraní v ruce. „Tady v Sýrii je to celkem komplikované, protože každá menšina, ať už náboženská, nebo národnostní, se snaží vytvořit svoji ozbrojenou jednotku. Křesťanské milice založili před pěti měsíci. Všechny tyto drobné síly se sdružují do tzv. SDF, což jsou Syrian Democratic Forces. Křesťanské milice se svou ženskou i mužskou částí teď spadají pod tuhle jednotnou frontu, pod jednotné velení,“ říká Blesk.cz Klicperová

Navštívily jsme tréninkové centrum, kde bylo asi 10 žen. Výcvik samozřejmě spočívá ve fyzické připravenosti a pochopitelně cvičí střelby. Mají staré ruské kalašnikovy – jako všichni tady,“ pokračuje.

Češky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová mezi asyrskými křesťankami-bojovnicemi proti ISIS Češky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová mezi asyrskými křesťankami-bojovnicemi proti ISIS | Facebook Lenka Klicperová, Markéta Kutilová
Klicperová však v té souvislosti upozorňuje na dvě věci. Tyhle křesťanské bojovnice cvičí zatím spíše kratší dobu. A je to znát. 

„Je na nich trošičku vidět, že necvičí příliš dlouho a že ta pohotovost ke střelbě a každodenní rutina jim ještě prostě chybí. Což je hrozně nebezpečné, protože pokud se takhle nedostatečně vycvičené dostanou na frontu, tak to samozřejmě znamená velké nebezpečí ztrát na životech. Ty ženy nebudou schopny rychle reagovat a mít zautomatizovanou zkušenost s tou zbraní,“ varuje Klicperová.

„Ale tady to prostě takhle je. A ony jsou strašně hrdé, že patří k jednotkám, které brání svou zem. A že budou moci přiložit ruku k dílu a osvobodit svoji zem od Islámského státu,“ upozorňuje česká reportérka a dodává: „Ženských milic je tady strašná spousta, ale neznamená to, že tady muži nebojují. Jen my jsme se dostaly k ženským jednotkám, protože u mužů je celkem normální, že bojují.“

Video Zažily útok ISIS i bombardování: Zpověď Češek po návratu ze Sýrie. - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...