Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zpověď: Chlapce cvičil ISIS na dětského vojáka. Matka byla sexuální otrokyní

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. prosince 2015
05:30

Na čtrnáctiletého chlapce, kterého unesli džihádisté z ISIS a cvičili ho na dětského vojáka, narazily v Iráku Češky Lenka Klicperová a Jarmila Štuková. Z jeho výpovědi, kdy se měl stát živým štítem, mrazí. Z jeho matky udělali sexuální otrokyni, on sám polykal prach ve výcvikovém středisku ISIS. 

Odvážné české reportérky Lenka Klicperová a Jarmila Štuková zavítaly v prosinci opět do válečné oblasti u hranic Islámského státu. Tentokrát do měst Kirkúk a Sindžár. "Sindžár je město, které je úplně opuštěno civilními obyvateli. Z většiny jsou to jezídi a ti jsou právě v uprchlických táborech u Dohúku, kde jsme se na chvíli také zastavily. V jednom z těch jezídských uprchlických táborů jsme dělaly rozhovor s asi 14letým jezídským chlapcem, který byl unesen a téměř rok cvičen jako voják pro Islámský stát," prozradila Blesk.cz Klicperová.

"Jezídi jsou strašně postiženi válkou s Islámským státem - nejen tím, že jim unášeli ženy a děti. Doteď je zhrubna tři tisíce jezídských žen a dívek v zajetí. Malé kluky brali právě jako dětské vojáky a cvičili je, málo kterému se podaří dostat se ze zajetí a sdílet ty zážitky. Strašně jsme si vážily toho, že se nám podařilo najít tohle čtrnáctileté dítě, které odpovídalo na naše dotazy. Bylo to neuvěřitelné," pokračuje Klicperová.

Děti ve výcvikovém táboře ISIS

Jmenuje se Raghb. Dnes je mu 14 let, v době únosu mu bylo 13. Jak Klicperová upozorňuje, takhle malé dítě je pro teroristy ideální cíl. Dá se formovat, manipulovat. A v případě, že jej již nepotřebují, mohou se ho i snadno zbavit... Realita to je krutá a pořádně drsná. Raghba džihádisté unesli, když napadli jeho vesnici. Oddělili ho od jeho matky a mladšího bratra a převezli ho do syrského města Rakká, odkud se dostal do výcvikového tábora v Tel Abyat.

Podstoupil tam spolu s další stovkou dětí sedm měsíců tvrdého výcviku. Budíček ve čtyři ráno, cvičení se zbraněmi či bez nich, důkladné studium Koránu a vymývání mozků. "Řvali na nás, že jsme nevěřící a že nás zabijou. Když nás začali připravovat na boj, věděl jsem, že nesmím dát najevo strach ani plakat, jinak by mě strašně zbili," vypověděl Češkám. Svého náboženství se však prý ani na moment nevzdal. Pomohla mu i nenávist vůči únoscům a vůči tomu, co udělali jeho rodině.

Výcvikové metody teroristů byly tvrdé. "Položili nás třeba na zem do řady a pak nám běhali po břiše," popisoval Raghb "zocelující" cvičení. Naučil se skládat a rozkládat samopal, střílet, bránit se. "Jednou nás chystali do bitvy, ve které jsme měli vraždit naše lidi. V tu chvíli jsem se chtěl raději zabít sám," vzpomínal při rozhovoru chlapec, který v zajetí ISIS předčasně dospěl... 

"Jeho matku mezitím odvezli k jednomu z vysoce postavených emírů Islámského státu. Sloužila tam jako sexuální otrokyně," řekla Blesk.cz Klicperová. Emír patrně našel v ženě zalíbení, Raghba z výcvikového tábora vykoupil. Což byl první a patrně nejdůležitější krok k následnému útěku chlapce, který se opět sešel i se svým mladším bratrem. Před zlem Islámského státu jednoho dne utekli.

Naděje na návrat domů?

Že o jednom členovi zcela chybí jakákoli zmínka? Co se stalo s jejich otcem, to Raghbova rodina vůbec netuší. Nezvěstní jsou i jeho dva starší bratři. Raghb nyní sní o tom, že se jednou vrátí domů, do Sindžáru. Město je však v troskách a možná by jej dnes již vůbec nepoznal.

Pár poznatků ze Sindžáru zveřejnila Klicperová i na svém Facebooku. Pro Blesk.cz přidala navrch několik komentářů. Společně s kolegyní Štukovou pak vydaly knihu Islámskému státu na dostřel, která mapuje jejich předchozí cestu, kdy zavítaly i do Sýrie. A stejně jako v posledním případě také na frontovou linii. Jejich záběry zničených měst však vyvolávají otázku: Vrátí se do těchto ruin ještě někdy normální život?

Klicperová: "Kontrolní stanoviště ve městě rozbombardovaném koaličními nálety. Jen díky nim ale IS z města poměrně rychle ustoupil."

Město Sindžár objektivem českých reportérek: Kontrolní stanoviště Město Sindžár objektivem českých reportérek: Kontrolní stanoviště | Foto pro Blesk - Lenka Klicperová, Jarmila Štuková

Klicperová: "Silo v Sindžáru. Právě v silech se často ukrývají velení IS. Jsou tam totiž chráněni před bombardováním mohutnou vrstvou betonu."

Objektivem českých reportérek: Silo ve městě Sindžár a vlajka ISIS v troskách Objektivem českých reportérek: Silo ve městě Sindžár a vlajka ISIS v troskách | Foto pro Blesk - Lenka Klicperová, Jarmila Štuková

Klicperová: "Odminování bude trvat věčnost, město je plné TNT a nevybuchlé munice. Na každém kroku můžete přijít o život. Ve změti ruin nejsou rozbušky ani improvizovaná výbušná zařízení vidět."

Zničené město Sindžár: Nachází se tam spousta nevybuchlých bomb Zničené město Sindžár: Nachází se tam spousta nevybuchlých bomb | Foto pro Blesk - Lenka Klicperová, Jarmila Štuková

dzambulka007 ( 8. února 2016 07:07 )

Těmto kravám nevěřím ani půl slova.

rumungro ( 26. prosince 2015 18:38 )

Já myslím,že Horáček uvažuje rozumně.Pokud si sem vezmeme imigranty,-a jako že budeme muset-,tak potom zavčas jen takovy,kteří vyznávají naše hodnoty a jsou doma,za to ,pronásledováni.Přitom jejich zkušenosti by se nám hodily.//Jinak,slečna včelka Mája sbližuje normální lidí,ale jak tak občas čtu,tak ona i odděluje zrno od plev

mak ( 26. prosince 2015 13:58 )

Vysoce postavený emír touží po ženě, které aspoň 40, tzn. že je na tamní poměry, už hodně stará, oni mu ji vyberou na frontové linii a pošlou... to nby spíš pišli o hlavu než že by jí vykoupil syna... Pohádka pro koho a proč?

charles009 ( 26. prosince 2015 11:57 )

holky jsou HUSY,koleduji si o osud Hanci a Tonci...

lipno ( 26. prosince 2015 10:18 )

Jen počkejte, až náš "hrdina" Sobotka - Jaceňjuk nás pošle Obamovi

Zobrazit celou diskusi