Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zářící skleníky s rajčaty trápí Frýdlant. Lidem připomínají polární noc

Autor: tmp - 
16. února 2016
11:55

Ohromné polské skleníky se zeleninou obtěžují obyvatele v příhraničních oblastech Liberecka. Skleníky o rozloze deset hektarů září podle astronautů jako stotisícové město. Podle odborníků z Astronomického ústavu Akademie věd může přemíra světla uškodit zvířatům i lidem.

Skleníky vybudovala polská společnost Citronex v těsné blízkosti elektrárny Turów a pěstuje zde rajčata a okurky, navíc plánuje další rozšíření. Už dnes ale podle měření astronomů svítí v noci skleníky podobně jako stotisícový Liberec. Na jednání s libereckým hejtmanem Martinem Půtou (STAN) to dnes řekl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Světlo skleníků je vidět i ze vzdálenosti 60 kilometrů. Obyvatele na Frýdlantsku a Hrádecku zatím jen obtěžuje. Podle Suchana je to ale do budoucna velký problém. Jednak podle něj mizí živočišné druhy, především hmyz, který je nezbytnou součástí potravního řetězce řady živočichů. „Už teď byl zaznamenán třeba úbytek některých zpěvných ptáků,“ upozornil.

Přemíra světla je podle něj nebezpečná také pro člověka. „Jedině za tmy vzniká v našem těle melatonin a to je neúčinnější antioxidant,“ vysvětlil. Světelný smog může podle výzkumů odstartovat psychogenní onemocnění a zvýšit riziko civilizačních chorob, jako je rakovina či kardiovaskulární onemocnění.

U elektrárny v Bogatyni už v 70. a 80. letech skleníky byly, firma Citronex ale zastaralé a nevyhovující objekty zbourala a vybudovala špičkové zařízení, které patří k nejmodernějším v Evropě. Rajčaty, okurkami a paprikami chce zásobovat nejen Polsko, ale také sousední Německo a Česko.

Video »Polární noc« na Frýdlantsku: Obyvatele obtěžuje zářící skleník s rajčaty - Blesk Zprávy 24
Video se připravuje ...

Pro oblast, kde je vysoká nezaměstnanost, je podobný projekt přínosem. Jeden desetihektarový skleník zaměstná sto lidí, firma jich chce do tří let vybudovat deset, uvedla na svých internetových stránkách. „My rozhodně nechceme ten projekt zastavit, jen chceme skleníky zastínit,“ řekl ČTK náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

Zobrazit celou diskusi