Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Jako za totáče.“ Poláky kritizují za mediální zákon, Brusel hrozí postihy

Autor: simao, ČTK - 
3. ledna 2016
17:30

Polsku hrozí ztráta demokracie a návrat k totalitnímu systému. Tak aspoň kritizuje nejnovější krok polské vlády opozice, ke které se přidala státní média. V polské televizi odstoupili demonstrativně na protest proti mediálnímu zákonu ředitelé jednotlivých kanálů, eurokomisař Oettinger hrozí Polsku postihy. Mluvčí prezidenta Andrzeje Dudy ale změny hájí, prý byly potřeba.

Eurokomisař Günther Oettinger v neděli pohrozil Varšavě, že komise vyvolá proti Polsku mimořádnou proceduru pro porušení základních hodnot EU.

Německý politik tak reagoval na čtvrteční schválení sporné novely zákona o veřejnoprávních médiích v polském parlamentu. Ta čeká již pouze na podpis prezidenta Andrzeje Dudy. Díky ní přitom má vláda získat možnost dosadit své lidi do vedení a dozorčích rad Polské televize a Polského rozhlasu.

Polská opozice přitom delší dobu kritizuje jednobarevný vládní kabinet strany Právo a spravedlnost (PiS) za to, že porušuje demokratické principy. Padají dokonce slova o obavách z návratu k totalitě. Političtí odpůrci vyčítají vládě konzervativců, že se urychleně snaží upevnit si kontroverzními kroky moc. Poukazují také na spory kolem složení ústavního soudu, který si údajně dala vláda za cíl ovládnout.

Stranu PiS vede někdejší premiér Jaroslaw Kaczyński. Mluvčí Evropské komise podotkl, že by se tato instituce měla polskou otázkou zabývat již 13. ledna. „Mnoho věcí hovoří pro to, abychom aktivovali takzvaný mechanismus právního státu a na Varšavu uvalili dohled,“ prohlásil podle agentury AFP eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Oettinger v nedělním vydání německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Podle tohoto listu hodlá komise poprvé použít proceduru, která platí od roku 2014 a zaměřuje se na členské země, v nichž vznikla „systematická nebezpečí pro právní stát“. Pokud dotyčná země nereaguje na návrhy změn ze strany Bruselu, komise může zahájit "proceduru pro porušování základních evropských hodnot“, vysvětlil list.

Polsko v reakci na rozhodnutí Bruselu vyjádřilo překvapení a hájilo svůj postoj. Mluvčí prezidenta Andrzeje Dudy prohlásil, že legislativní změna byla potřebná. Dřívější vláda učinila z veřejných médií „hlas jedné strany". Tento fakt podle něj Evropská unie ignorovala.

Ředitelé polské televize rezignovali

Mezitím v Polsku odstoupili ze svých funkcí ředitelé jednotlivých stanic polské veřejnoprávní televize TVP. Učinili tak k poslednímu dni loňského roku. Rezignaci do rukou šéfa TVP Janusze Daszczyńského podali šéf TVP1 Piotr Radziszewski, ředitel TVP2 Jerzy Kapuściński, šéfka TVP Kultura Katarzyna Janowská a šéf televizní informační agentury Tomasz Sygut.

Nelíbí se jim, že jakmile ustanovení novely mediálního zákona začnou platit, pravomoc jmenovat a odvolávat šéfy veřejnoprávní televize a rozhlasu přejde na ministra státního pokladu. Až dosud byly řídící funkce a dozorčí rady ve veřejnoprávních médiích obsazovány na základě veřejných konkurzů.

HahaBimbi ( 22. července 2016 13:02 )

 Skopcak chce zalovat suvereni stat Polsko....zase je tu protektorat, ze se chova svobodne, vubec drzost zalovat jakykoliv stat na urovni dobrovolneho clenstvi ve spolku bez oficialnich pravomoci je pres caru.........nikym nevoleni urednici jsou drzy jako vopice....kdy uz premierum evropskych zemi dojde, ze ztraci moc....to je probere

dzelo ( 3. ledna 2016 19:35 )

To zřejmě CIA už pracuje na polském "Majdanu" na to jsou Ušáci odborníci dělat bordel v jiných státech které netancují jak USA píská!

75pedro ( 3. ledna 2016 18:23 )

Jako za totáče jedná Brusel!

zdrclamrdka ( 3. ledna 2016 18:20 )

polsko chce vystoupit z EU, tak zkouší Brusel kolik toho vydržej, poláci si vždycky dělali co chtěli a hlavně neměli rádi němce papežence

tgbg ( 3. ledna 2016 17:48 )

 Jako za totáče. No to se povedlo. Komunističtí kolaboranti hráli v rádiu jenom ubohé rusácké častušky a v televizi jsme museli sledovat ruské nebo komunistické frašky o ničem(komunistických hňupech). Brusel kritizuje, Moskva zavírala do gulagů a popravovala.

Zobrazit celou diskusi