Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sbohem, ústavní soude. Lecha Walesu rozčílil nový zákon, chce předčasné volby

Autor: zst, ČTK - 
24. prosince 2015
10:48

Polský Senát schválil nad ránem kontroverzní zákon o ústavním soudu, s nímž přišla nová konzervativní vláda premiérky Beaty Szydlové. Podle opozice novela zcela ochromí činnost této nejvyšší soudní instance v zemi. Protestují proti ní také soudci a lidé v ulicích. Lech Walesa, exprezident a muž, který stál za koncem komunismu v zemi, žádá předčasné volby.

Podle agentury DPA hlasovalo pro novelu, která zásadně změní fungování Ústavního soudu v Polsku, 58 senátorů, proti jich bylo jen 28. Jeden se hlasování zdržel.

Obě komory parlamentu tak podpořily zákon navzdory odporu nejen opozice, ale i soudců, západních politiků a také desítek tisíc občanů, kteří proti němu demonstrovali v ulicích měst.

Novela počítá s tím, že místo pětičlenného soudního senátu by většinu sporů muselo napříště rozhodovat nejméně 13 členů ústavního soudu, a to nikoli prostou většinou jako dosud, ale dvoutřetinovou. Jinak zůstane problém bez verdiktu.

To podle kritiků povede k faktické paralyzaci této instituce, do jejíchž řad vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), ovládající většinu v parlamentu, nedávno zvolila pět „svých“ soudců.

PiS však oponuje, že se pouze snaží odstranit z funkcí předchozí garnituru, která se na vlivných pozicích usadila během osmi let středopravých vlád vedených PO. „Obrana demokracie je jen kouřovou clonou. Bráníte (své) temné zájmy,“ řekl vládní poslanec Stanislaw Piotrowicz na adresu opozice.

Demokracie je v ohrožení. Walesa burcuje lid a žádá nové volby

Lech Walesa volá po referendu, které by zemi dovedlo k předčasným volbám. Nová konzervativní vláda Beaty Szydlové je přitom u moci teprve od říjnových voleb, které jasně vyhrála ziskem 39 % hlasů. Dosavadní vládnoucí strana Ewy Kopaczové získala jen 23,4 % hlasů.

Lechu Walesovi ale stačilo několik prvních kroků kabinetu Beaty Szydlové, aby se ostře vyhranil. I když do vládních záležitostí oficiálně mluvit nemůže, má velký vliv na veřejné mínění. To chce ovlivnit jednoznačně směrem k předčasným volbám.

Měli bychom uvažovat o referendu a ukázat, že dvě třetiny lidí jsou proti tomuto vládnutí. Mandát nynějšího parlamentu by se měl zkrátit,“ řekl Walesa Radiu Zet.

Strana Právo a spravedlnost vyhrála volby sliby, že Polákům zajistí sociální benefity. Obyvatelé nejsou spokojeni s tím, že nijak neprofitují z ekonomických úspěchů země. „Tato vláda jedná proti Polsku, proti našim úspěchům, svobodě a demokracii, nehledě na to, že nás zesměšňuje ve světě. Je ostudou vydat se v této době do zahraničí,“ stěžuje si Walesa.

Nová polská vláda má ale jednoho mocného spojence. Je jím v květnu těsně zvolený prezident Andrzej Duda.

rumungro ( 24. prosince 2015 18:19 )

Lešek by u nás zjistil,že máme né 5,ale 15 ústavních soudců.Jenže on má svoje instrukce od přátel z emeriky,bo ti potřebujou svoje uchovat základny.

lug70 ( 24. prosince 2015 12:08 )

Lech Walesa je žid a původně se jmenoval Leiba Kohne. Drtivá většina tzv. polské elity jsou židé a obsadili všechna klíčová místa v Polsku. Položme si otázku, proč se snaží utajit svůj původ a přijímají běžná polská jména. Poloviční žid je sice i lídr současné vládní strany Jaroslav Kaczynski ale zřejmě se vymyká vlivu Bruselské sionistické sekty, která ovládá EU, protože se postavil proti Bruselským snahám etnicky zasvinit Polsko islámským morem. Zřejmě roto je Polsko dnes terčem soustředěných politických a mediálních útoků ze strany EU a dokonce už i čelilo snaze o vyvolání barevné revoluce. http://yelita.pl/artykuly/art/lista-prawdziwych-zydowskich

rodrigues ( 24. prosince 2015 11:44 )

Pšonkové to mají asi jako my...předchozí vláda kradla jako u nás ODS, těmito kroky je chce vláda nová odstřihnout od koryt, ale otázkou je, nebude-li tato garnitura daleko horší, než ta předchozí.

batohm ( 24. prosince 2015 11:41 )

Že nepíšete o tom že tam desetitisíce lidí demonstrují na podporu vlady ? Je zřejmé že kolaborantům a přisluhovačům debilních úředníků v Bruselu odzvoni zvonec.

lipno ( 24. prosince 2015 11:27 )

Walesa (e se zobáčkem) ať drží jako donašeč SB hubu, ať s podívá, kam to za něj Polsko dotáhlo

Zobrazit celou diskusi