Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Polsko chce mít 46 tisíc mužů ve zbrani: Jednotky pošle k ruským hranicím

Autor: mb - 
28. ledna 2016
11:28

Polsko má v plánu vybudovat masivní Národní gardu o síle 46 tisíc mužů, která se má stát součástí regulérní armády. Některé z jednotek chce pak okamžitě poslat k ruské hranici s Kaliningradem, a to už v tomto roce. Varšava se tak chce prý pouze bránit případné ruské agresi.

 

„Začneme se třemi brigádami v roce 2016, ty umístíme na severovýchodě země,“ oznámil médiím mluvčí ministerstva obrany Bartlomiej Misiewicz. Jednotky mají být přitom umístěny jen pár kilometrů od Kaliningradu. Celkem pak má mít polská Národní garda 46 tisíc mužů, kteří by byli rozmístěni v různých částech Polska. Varšava neskrývá, že se inspirovala modelem americké Národní gardy.

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz (67) vybudování Národní gardy označil za jeden z „nejdůležitějších úkolů.“ „Dostali jsme »zelenou« (od vlády) a již jsme započali s formováním obranných jednotek, které se stanou součástí armády,“ řekl ministr.

Obavy z Ruska

Varšava tak údajně jen reaguje na obavy z Ruska. Polsko patří mezi největší kritiky Moskvy, sjednocení Krymu s Ruskem považuje stejně jako Kyjev a Západ za anexi poloostrova. Rusko takový pohled odmítá a argumentuje příkladem Kosova, které bylo Srbsku odňato, aniž by v regionu bylo provedeno referendum. Na Krymském poloostrově v referendu pro sloučení s Ruskou federací hlasovalo 96,7 procent voličů.

Rusko v poslední době posiluje svou obranu v Kaliningradu, který je vtěsnán mezi Polsko a Litvu. Na malém území rozmístilo velmi účinný protiletecký obranný systém S-400. Protiletecká obrana by dle odborníků velkou část Polska a Litvy de facto proměnila v „bezletovou zónu“ v případě konfliktu. „Je to velmi vážné,“ okomentoval v lednu aktivitu ruské armády americký generál Gorenc pro New York Times. „Situaci budeme samozřejmě monitorovat.“

Rusko dlouhodobě upozorňuje na to, že se NATO přibližuje k jeho hranicím. Před pár dny Moskva oznámila, že v reakci na rozšiřování NATO posílí ozbrojené síly na západě a v centrální části země o čtyři nové divize.

gabreta ( 28. ledna 2016 15:08 )

Z těch Rusáků musí mít západ pořádnej strach, když je celý obšancovaný základnama hrdiných Amíků a ještě Poláci přidají svou trošku do mlejna! Že by ti primitivní, zaostalí a ožralí mužíci, nebyli zas tak primitivní, nevzdělaní a ožralí?

gabreta ( 28. ledna 2016 15:03 )

A Čechům by mohli vrátit Kłodzko!!

jarka.skrb ( 28. ledna 2016 14:49 )

Poláci by se měli vzpamatovat a armádu poslat opačným směrem, nebezpečí příjde od Německa, až se to povalí přes hranici. Jsou nějací dezorientovaní. To je ta propaganda pošuka Obamy

proioxis ( 28. ledna 2016 13:58 )

Ano, Německo na to má právo, oni totiž za války nic nekradli .

fotrpjotr ( 28. ledna 2016 13:56 )

Poláci budou chránit ruské hranice před nepřítelem z USA.

Zobrazit celou diskusi