Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Francie prozradila, proč Rusku nedodala Mistraly: Poláci nás vydírali

Autor: mb - 
30. září 2015
15:34

Francouzský senát přiznal, že lodě třídy Mistral Rusku nedodal kvůli extrémnímu tlaku partnerů z NATO. Obzvláště asertivně proti prodeji lobbovali východoevropští členové aliance v čele s Polskem. Varšava prý Paříž „vydírala“.

„Byli jsme pod výrazným tlakem východoevropských zemí, speciálně těch pobaltských. Polsko vyhrožovalo, že pokud dodáme Rusku lodě, zruší jednání o koupi 50 vrtulníků Caracal (Eurocopter). Hodnota kontraktu byla 2,5 miliardy euro (zhruba 68 miliard Kč),“ prohlásil Robert del Picchia ze senátní komise pro mezinárodní vztahy.

Přišli o miliardy

Francie nakonec tlaku podlehla, a to i přesto, že tak přišla o kontrakt v hodnotě 1,2 miliardy euro (zhruba 33 miliard Kč). Paříž musela Moskvě vrátit již zaplacenou zálohu 800 milionů euro (okolo 22 miliard Kč) a navrch Rusům zaplatili 100 milionů euro (2,7 miliardy Kč) jako kompenzaci za „výzkum a rozvoj“, který prý Rusko uskutečnilo v souvislosti s loděmi třídy Mistral. Podle dalších odhadů pak francouzské firmy přišly o dalších 450–650 milionů (12–18 miliard Kč) kvůli neuskutečněným kontraktům, jež se vázaly na prodej lodí.

Koupí je Egypťané

Kauza Mistralů bude mít pro Francii nejspíše přeci jen „šťastný konec“. O lodě projevil zájem Egypt, francouzský prezident Francois Hollande (61) i jeho egyptský protějšek Sísí (60) spolu o prodeji diskutovali a údajně se již „dohodli na základních podmínkách prodeje“. Francie doufá, že lodě prodá za stejnou cenu, jakou je nabízela Rusku.

tuba24 ( 30. září 2015 16:36 )

Frantici su ti posledni co sa mozu stazovat Pamatam si ako PSA citroen/peugeot mal ist do CR. Bolo to v dobe nakupov stihaciek pre CR. Francuzi lobovali s tym ze ak sa nekupia od nich lietadla, nebude ani investicia do automobilky. A teraz sa stazuju ze Poliaci spravili to iste? Nakoniec ani nie su skodni, Poliaci nakupia vrtulniky od nich a lode predaju Egyptu. A kolko kriku okolo toho...

rodrigues ( 30. září 2015 16:14 )

...toto už přestává být úsměvné. Mistři Evropy, jenž diktují budoucnost kontinentu (spolu s Andílkou) si nechají kecat do kšeftů nějakými pšonky? Vylezte prosím všichni z té us ***e a začněte se chovat racionálně, 99.% obyvatelům Evropy se uleví.

Zobrazit celou diskusi