Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Francie zaplatila Rusku 33 miliard! Odškodnila tím Putina za nedodané bojové lodě

Francie odmítla Putinovi předat bojové lodě, raději poslala peníze zpět.
Francie odmítla Putinovi předat bojové lodě, raději poslala peníze zpět.  (Autor: Foto: Reuters, EPA)
Autor: ČTK, lm - 
5. srpna 2015
20:33

Francie poslala Rusku 1,2 miliard eur (v přepočtu asi 33 miliard korun). Podle moskevského Kremlu jde o odškodnění za zrušenou smlouvu ohledně dodávky vrtulníkových lodí Mistral. Rusko považuje spor za zcela vyřešený, informovala agentura Reuters.

Francouzská vláda smlouvu na dodávku dvou plavidel z roku 2011 loni zrušila, když Rusko násilně anektovalo ukrajinský Krym a podpořilo boj východoukrajinských separatistů. Prodej vrtulníkových lodí v celkové hodnotě 1,2 miliardy eur byl největším zbrojním kontraktem uzavřeným mezi Ruskem a některým z členských států NATO.

Podle kontraktu na stavbu dvou lodí, Vladivostok a Sevastopol, mělo ruské námořnictvo obdržet Vladivostok v listopadu 2014, ale kvůli událostem na Ukrajině francouzské úřady odkládaly předání plavidla. Loděnice zajišťovala údržbu Vladivostoku na svůj účet, což ji podle odhadů stálo každý měsíc prý pět milionů eur.

Rusko naopak do svých ztrát započítalo kromě již předem zaplacené částky 892,9 milionů eur na stavbu lodí také náklady na výcvik 400 členů posádky, na výstavbu infrastruktury ve Vladivostoku a na výrobu čtyř prototypů palubních vrtulníků Kamov Ka-52K, což dohromady podle listu činilo 1,163 miliardy eur.

K částce byly připočítány i výdaje spjaté s odmontováním ruského zařízení, které bylo do lodí zabudováno během stavby. Jde například o systémy řízení a spojení, s jejichž demontáží má pomoci skupina ruských specialistů, vyslaná do Saint-Nazaire. Po vyplacení odškodnění má ruské ministerstvo obrany vydat Francouzům certifikáty konečného uživatele a Moskva oficiálně dovolí Paříži plavidla prodat jinému zájemci.

gabreta ( 6. srpna 2015 02:07 )

Jó to si Frantíci zase namastili kapsy. Lodě teď klidně můžou přistavit do Calais. Pasažérů tam mají dost, aby vydělali prachy zpátky!!!

Zobrazit celou diskusi