Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mačo Putin klesl až na dno. Na Krymu se potopil s malou ponorkou do Černého moře

Autor: ČTK - 
19. srpna 2015
00:27

Ruský prezident Vladimir Putin klesl na dno Černého moře. Během své návštěvy Krymu usedl do batyskafu a vydal se mořských hlubin.

Sestup do hlubin se podle ruských médií odehrál v rámci podmořské expedice Ruské zeměpisné společnosti, která s pomocí ponorky zkoumá vrak potopené byzantské lodě z 10. či 11. století, která zřejmě převážela amfory s vínem a olejem.

Šéf státu „zase našel spoustu amfor“, poznamenal server Newsru.com v narážce na potápění v roce 2011, kdy se Putin vynořil ze dna Černého moře s antickými amforami v rukou, i když později Putinův mluvčí přiznal, že vše bylo předem nachystáno. Šťouravým novinářům se hned zdálo divné, že amfory byly pozoruhodně vycíděné na to, že měly mnoho staletí spočívat na dně.

„Je to velice dobrý důvod ještě jednou se přesvědčit o tom, jak hluboké jsou naše historické kořeny, jak hluboké jsou naše dějiny vztahů s celým světem,“ prohlásil Putin po úterním ponoru, který trval přibližně 45 minut. Podrobné prozkoumání objevů na mořském dně přenechá odborníkům, nicméně je šťastný, že se mohl na odhalování historického dědictví také podílet.

Vrak galeony může podle prezidenta vypovídat o stycích dávné Rusi se sousedními státy, a proto podobné výzkumy považuje za důležité i pro širokou veřejnost. Putin se už ve speciální ponorce potopil i na dno Baltu, k potopené ruské fregatě, i na dno Bajkalu.

Putina při cestě na Krym doprovázel premiér Dmitrij Medveděv, ministr obrany Sergej Šojgu, šéf prezidentské kanceláře Sergej Ivanov a šéfka horní komory parlamentu Valentina Matvijenková. Ukrajinské úřady, které neuznávají odtržení Krymu a obviňují Rusko z okupace poloostrova, proti Putinově cestě na Krym protestovaly. Ruská diplomacie vyjádřila nad protesty Kyjeva údiv.

V nótě ukrajinskému ministerstvu zahraničí „jsme připomněli, že Krymská republika a federální město Sevastopol jsou neoddělitelnou součástí Ruské federace, na které se v plné míře vztahuje její svrchovanost a kde platí ruské zákony“, citovala z prohlášení ruských diplomatů agentura TASS.

turan ( 19. srpna 2015 11:01 )

Si pletieš dovolenku z "podmorskym výskumom" pod vedením Adolfa Putlera!

jerry39 ( 19. srpna 2015 10:27 )

Přeju mu všechno nejlepší.

protiblbum ( 19. srpna 2015 10:21 )

 nevidim problem v taom, že se někam ponořil, spíš v to, že se zase vynořil.

tgbg ( 19. srpna 2015 09:02 )

Fašistický ruskomongolský šílenec zase ohlupuje ruskou lůzu.

jana999 ( 19. srpna 2015 07:01 )

myslíš redaktora, jinak mě by se taková dovolená taky líbila

Zobrazit celou diskusi