Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Rusko se konečně přiznalo k sestřelení boeingu

Rusko vetovalo zřízení mezinárodního tribunálu pro vyšetření sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou.
Rusko vetovalo zřízení mezinárodního tribunálu pro vyšetření sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou.  (Autor: Reuters, EPA, ČTK)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
30. července 2015
09:50

Rusku lze věřit aspoň jedno: když slíbí, že v Radě bezpečnosti OSN vetuje věcí týkající se Ruska, tak je fakt vetuje. Včera tak v New Yorku vetovalo zřízení mezinárodního tribunálu pro vyšetření loňského sestřelení malajsijského boingu nad Donbasem, v němž zemřelo téměř 300 lidí.

Bylo to výmluvné veto: ruský zástupce v Radě bezpečnosti OSN Vitalij Čurkin byl jediný, kdo hlasoval proti tribunálu. I takové země jako Čína nebo Venezuela, jež si zpravidla dělají své vlastní tribunály, cítily, že mít na triku smrt 300 nevinných lidí není nejlepší mezinárodní PR, a hlasování se aspoň zdržely. Tak se to obvykle dělá, když nechcete hlasovat proti něčemu, v co sami věříte.

Rusové bohužel znovu ukázali, že když se dnes chcete ohledně Ruska přiblížit nejvíc pravdě, musíte věřit absolutnímu opaku toho, co hlásá ruská propaganda, již by UNESCO mělo brzy prohlásit za národní kulturní památku, protože by byla škoda, kdybychom jednou zapomněli. Čurkin ruské veto vysvětlil tím, že by se tribunál stal arénou protiruských výpadů.

Celkem logicky: Rusové nejdřív tvrdili, že na Krymu nejsou žádní jejich vojáci, načež to po jeho anexi hrdě přiznal i ruský prezident Vladimir Putin; pak stejně říkali, že žádní jejich vojáci nebojují ani na východě Ukrajiny, načež jim je začali vracet domů mrtvé v pytlích. To vyřešili tím, že byli na Ukrajině na dovolené.

Podobně to je i se sestřeleným boingem. Rusové nejdřív veškerou vinu svalovali na Ukrajinu, zatímco proruští rebelové řízení Kremlem bránili vyšetřovatelům ve vstupu na místo pádu letadla a obětem letu kradli z kapes kreditky, což vám o nich řekne asi nejvíc. Poté Moskva aspoň přiznala, že letadlo sestřelila ruská střela Buk. Od té doby ale Rusové už jen lžou jako obvykle, přestože stále více důkazů ukazuje na proruské separatisty.

Takže bychom vlastně Čurkinovi měli za veto v OSN poděkovat: jestli totiž Rusům někdo ještě aspoň trochu věřil (a věřte, že nejvíc takových lidí žije na internetu), teď už i tito lidé vědí, kdo se nejvíc bojí vypátrání pachatelů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japos22 ( 3. srpna 2015 19:06 )

Holec ti to řekl? A komise je pořád zticha - svatá prostoto

tgbg ( 3. srpna 2015 09:42 )

Rusáčtí teroristi, kteří jsou zodpovědní za všechny světové války a konflikty, konečně přiznali, co ví už celý svět. Jsou to vrazi a okupanti.

japos22 ( 2. srpna 2015 13:00 )

Opravdu miluju, když se K O K O T I jako ty, začnou projevovat, to je lahůdka , s hňupi jako jsi ty nikdo nediskutuje, protože jim chybí logika, kdy z předpokladů vyplývá závěr

japos22 ( 2. srpna 2015 12:45 )

Ahoj zasrane, když je to každýmu zasranovi jasné, tak komise je k hovnu a tribunál dvojnásob Není to jasné jen tobě a Holcovi

nojasne ( 1. srpna 2015 23:39 )

To spíš ty. Každému, kdo nemá v hlavě nasrrráno je jasné, že to je Putinovo dílo.

Zobrazit celou diskusi