Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

KOMENTÁŘ: Cikórky? Vyhazovem mluvčího soud Romům nepomůže

Komentář Petra Holce: Mluvčí soudu by si měl hlídat svůj jazyk, resp. svou klávesnici, ale...
 (Autor: Blesk)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
13. června 2015
06:20

Mluvčí nejvyššího soudu Petr Knötig se zapojil do diskuse na Facebooku a dostane za to zřejmě od předsedy soudu Pavla Šámala padáka. Knötig totiž napsal pod fotky dětí koupajících se ve fontáně před brněnským Janáčkovým divadlem, mezi nimiž jsou i Romové: „Cikórky, samý cikórky.“ K tomu ještě připsal, že by místo měli hlídat strážníci. Řekněme, že vlastní jazyk – či spíš klávesnici – si měl hlídat Knötig.  

Případ přesto klade několik otázek. Třeba tu, kde dnes vlastně končí naše zaměstnanecká identita a začíná ta soukromá? A zvlášť na Facebooku, jemuž se často kvůli falešnosti profilů mnohých z nás říká Fakebook. Knötig má totiž pravdu, že jen použil slangový výraz pro Romy, který podle nářečí používá spousta Čechů, přestože je za to z práce nevyhodí.

Výraz Rom jsme kdysi oficiálně zavedli kvůli politické korektnosti, když jsme chtěli ukázat, že Romy máme radši, než ukazují například průzkumy, podle nichž je upřímně nenávidí většina Čechů. Paradoxně ho taky používáme především my bílí, zatímco si mnozí Romové říkají cikáni. Jsou tedy i oni rasisti? A znamená vůbec použití tradičního, dnes ovšem politicky nekorektního výrazu, automaticky i to, že jsme rasisti? Určitě ne.

Z velké míry jde o módní vynucené pokrytectví, které z lidí rasisty i dělá, než že by rasismu naopak bránilo. Což nakonec ví málokdo tak dobře jako my novináři: v médiích používáme výraz Romové, přestože jim mimo stránky svých novin, případně obrazovky televizí, neřekneme jinak než cikáni. A to když chceme zůstat vcelku slušní. Politická korektnost v médiích ale vede i k tomu, že jí mnozí z nás přizpůsobují své oficiální názory, zatímco v soukromí věříme úplně něčemu jinému. Svým způsobem se i z nás stávají politici, mistři pokrytectví.

Knötigovi určitě nepomůže ani to, že pracoval na soudu, tedy ve státní instituci. Ironie je, že stejně jako on nazývají Romy v soukromí i mnozí soudci, kteří pak jen na Facebooku chytřeji falzifikují svou identitu, pokud chtějí zůstat sami sebou. Vyhazovem mluvčího soud naplní politickou korektnost, Romům ale určitě nepomůže.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině