Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mezi útočníky na sobotní demonstraci byl i policista. Co tam dělal?

Autor: mts - 
8. února 2016
19:30

Maskovaní útočníci, kteří v sobotu prošli Prahou, patří k radikálním extremistům. Uvedla to policie a zároveň zveřejnila i totožnost muže v hnědé bundě, který stál u nich. Ten patří ke kriminalistům. Nepřidal se ale na stranu extremistů, jeho úkolem bylo naopak zklidnit vášně mezi nimi a podporovateli uprchlíků.

„Důrazně odmítáme spekulace, že muž na záběrech v hnědé bundě se šálou okolo krku řídil celou akci nebo jakkoliv napomáhal útoku. Právě naopak! Jednalo se o kriminalistu, který byl velen na sobotní bezpečnostní opatření, a jeho úkolem bylo mimo jiné eliminovat možné střety názorově odlišných skupin,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Na křižovatce ulic Thunovská a Zámecká v jednu chvíli hrozilo, že k takovému střetu dojde. Proto kriminalista podle mluvčího zkoordinoval policisty v uniformě, aby oddělili zátarasem obě skupiny, než na místo dorazí posily.

Mezitím začal komunikovat s maskovanými muži a snažil se je přesvědčit, aby od útoku upustili, což se podařilo a vyjma několika předmětů, které prolétly vzduchem, ke střetu skupin nedošlo. V této souvislosti patří jemu a jeho uniformovaným kolegům obrovský dík za jejich statečnost, že se nebáli postavit takové přesile,“ uvedl Daněk.

Policie už zjistila totožnost některých maskovaných útočníků. Jde o radikální extremisty z fotbalového prostředí. Jsou podezřelí jak z protiprávního jednání, tak z přestupku proti zákonu o shromažďovacím právu. Maskovat si obličeje totiž není povoleno.

Policie zároveň vysvětlila, jakto že jeden maskovaný útočník během incidentu vstoupil do budovy, která patří ministerstvu vnitra a policisté ji využívají jako zázemí.

„Z našich zjištění a vyhodnocením pořízených záznamů vyplývá, že se jednalo o náhodný vstup, respektive vpád účastníka protestu, který zde hledal útočiště. Nakonec mu to však nebylo nic platné, jelikož přístup do útrob budovy nebyl možný. Vzhledem k tomu se téměř vzápětí ocitl zpět na ulici,“ uvedl Daněk.

Pelikán: Ať velení rezignuje

Na práci policie během sobotních demonstrací si stěžoval například Český rozhlas. Strážci zákona prý nepomohli jeho pracovníkům, když vůz opakovaně napadlo několik útočníků. 

Dneska se nám na Hradčanském náměstí snažili dobýt do přenosového vozu někteří demonstranti. Třískali do oken a rvali za...

Zveřejnil(a) Filip Titlbach dne 6. únor 2016

 

Vláda se na pondělním jednání mimořádně zabývala právě i sobotními demonstracemi. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dokonce řekl, že policie při zásahu selhala a velení by mělo vyvodit osobní zodpovědnost.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se jednání osobně neúčastnil, protože je na dovolené, později Pelikánovi vzkázal, že coby ministr spravedlnosti by pro ni měl mít trošku citu a nechat případ prošetřit. „Politické procesy jsme tu už měli,“ dodal.

Podívejte se na sobotní demonstrace:

rumungro ( 9. února 2016 00:56 )

Toho šašpiróna by měl Zeman poslat pěšky domů.

rumungro ( 9. února 2016 00:52 )

Šašpirónovi nezbyde nic jinýho,po tomto debaklu,než vyhodit Chovance a zreorganizovat vnitro.

mim33 ( 9. února 2016 00:19 )

Jo, příště přitvrdí a nechají do lidí střílet jako na Majdanu.

mim33 ( 9. února 2016 00:17 )

Považují lidi za totální blbce, co skočí i na takovéto pohádky.

hejhej ( 8. února 2016 20:31 )

Všechno zinscenované, aby se odrátila pozornost od mohutné demostrance proti nelegálním muslimům.

Zobrazit celou diskusi