Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Kdo bude novým šéfem GIBS? Výběr analyzovali i Sobotkovi právníci

Premiér chce upřednostnit kvalitu výběru před rychlostí.
Premiér chce upřednostnit kvalitu výběru před rychlostí.  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: ČTK, zst - 
3. listopadu 2015
13:53

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si nechal důkladně prověřit postup vedoucí ke jmenování nového šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Předseda vlády chce upřednostnit kvalitu výběru před rychlostí. Dosavadní šéf inspekce, Ivan Bílek, ve funkci skončí 30. listopadu.

Podle premiéra zatím není žádná lhůta, do které by měl být nový ředitel inspekce známý. GIBS dočasně povede Bílkův náměstek Michal Murín.

„Musí to být člověk, který zajistí nestrannost a nezávislost GIBS na jakýchkoliv ekonomických tlacích, na jakýchkoliv politických tlacích,“ řekl Sobotka. „Nesmí se nechat zastrašit jakýmikoliv byznysovými zájmy, nesmí podléhat jakémukoliv tlaku, musí jednat jako zkušený policista, jako zkušený člověk, který je schopný řídit takovou instituci,“ doplnil.

Kdo může být novým šéfem „policie na policii“?

O pozici ředitele GIBS se nejprve budou moct ucházet vysocí představitelé bezpečnostních sborů. Pokud mezi nimi o funkci nebude zájem, nebo ji nikdo nezíská, tak bude následovat výběrové řízení. Postup popsala mluvčí GIBS Radka Sandorová. Výběr šéfa inspekce může mít až tři kola.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou kritéria pro výběr nového šéfa GIBS poměrně přísná. Já si myslím, že bude záležet na tom, jestli někdo vůbec bude splňovat ty podmínky, které předpokládá zákon pro výkon této funkce, a podle toho se také pravděpodobně nastaví harmonogram výběru,“ řekl v pondělí Sobotka. O možných kandidátech se nezmínil.

Kandidát musí v prvním kole spadat do 11. platové třídy, mít 12 let praxe a vysokoškolské vzdělání. Ve druhém kole jde o zaměstnance z 10. platové třídy s minimálně 10 odslouženými roky a vysokoškolským vzděláním – jde např. o krajské policejní ředitele nebo jejich náměstky.

Ředitele inspekce jmenuje a odvolává podle zákona premiér na návrh vlády a po projednání v poslaneckém bezpečnostním výboru. Šéf GIBS se ve své funkci zodpovídá předsedovi vlády. Proces výběru nového ředitele je v podstatě stejný jako proces výběru policejního prezidenta.

salto ( 3. listopadu 2015 16:28 )

Co takhlec Ivánek Langrů, vulgo Íčko

istyl ( 3. listopadu 2015 14:07 )

co Bureše...ten ma neúrekom zkúseností...

Zobrazit celou diskusi