Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

6letému Tomáškovi amputovali nožičku. Dostane trampolínu, pomohla Klasnová

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. září 2015
05:00

Šestiletý Tomášek prodělal onkologické onemocnění a amputovali mu nožičku. Jeho maminka Marcela Janová se však snaží o to, aby se co nejvíc začleňoval mezi ostatní děti. Vyráží s ním na prolézačky, díky pomoci Nadačního fondu KlaPeto, mezi jehož hlavní tváře patří exposlankyně Kateřina Klasnová, pak Tomášek dostane vlastní trampolínu. 

Je jedináčkem, milovaným dítětem. Šestiletý Tomášek s onkologickým onemocněním však nemá snadný život. Ve dvou letech přišel o nohu, kterou mu amputovali nad kolenem. „Tomášek je energické, veselé dítě. Má rád bojové akce, pořád říká, že až vyroste, tak chce být nindžou. K mému překvapení to docela dobře celé zvládá,“ řekla Blesk.cz Tomáškova maminka Marcela Janová.

Zpočátku to po amputaci nebylo s jejím synem úplně snadné. „Snažím se ho někdy nutit dělat i věci, které nechce. Opravdu jsem ho nutila tu protézku si nasadit, protože nechtěl. Pak už věděl, že je to pro něj dobré, že si sám dojde pro hračku, takže pak už chtěl a snažil se i sám,“ pokračuje paní Marcela.

„Snažím se, aby šel do normální školky, do normální školy. Aby nebyl nějak vyčleněný ze společnosti, aby dělal věci jako ostatní děti. Jsme na prolejzačkách, on na ně kouká a já se ho snažím psychicky podpořit: Tomášku, to dáš, zkus to, zkus to. A on na ně i sám vyleze. Je to zkrátka ten způsob, kdy ho přinutím dělat i obyčejné věci a on pak přijde na to, že mu to jde,“ dodala pro Blesk.cz maminka Tomáška.

Klasnová vyrazila za chlapečkem do Motola

Velkou pomoc pro ni a jejího syna znamenal šek, který připravil Nadační fond KlaPeto, jehož předními tvářemi jsou exposlankyně Kateřina Klasnová a paralympionik Jaroslav Petrouš. Propojil se přitom příběh Vojtíška, kterému museli odumřelé nožičky amputovat krátce po narození, a šestiletého Tomáška.

Právě Vojtíškovi chtěli Klasnová a spol. pomoci benefiční akcí, která zahrnovala výstup na Sněžku. „My jsme beneficí na Sněžku pro Vojtíška od začátku zamýšleli to, že pokud se nám podaří vybrat více finančních prostředků, tak obdarujeme další těžce zdravotně postižené děti. Díky tomu, že ta charitativní akce byla nesmírně úspěšná, mimochodem i díky mediální podpoře Blesku, podařilo se nám vybrat rekordní částku 700 tisíc korun,“ prozradila Blesk.cz Klasnová.

KlaPeto tak dostalo možnost obdarovat i dalších devět rodin. Od ošetřující lékařky z pražského Motola dostali tip i na dva onkologicky nemocné chlapce. „Tomášek jediný chyběl na akci, kde jsme rozdávali peníze ostatním rodinám, protože byl nemocný. Protože je teď zpátky v Motole na chemoterapii, tak jsme se s maminkou dohodli, že se potkáme tam,“ vysvětlovala Klasnová setkání s Tomáškem v Motole.

Tomášek dostane trampolínu

Tomáška povzbudil i kolega Klasnové Petrouš. Talentovaný sportovec sám přišel v listopadu 2011 o nohu po těžkém úrazu. Chlapce povzbudil, že žít se dá i s handicapem. A vyfotili se i se svými protézami. „Proč jsme se rozhodli pro Tomáška? To je jednoduchá otázka. Kdo jiný by si zasloužil nějaký dar, než Tomášek, který je po onkologickém onemocnění a je po amputaci dolní končetiny nad kolenem. Je to úžasný a vitální chlapeček, tedy dnes už skoro velký kluk, šestiletý,“ říká Klasnová.

„Je to naprosto pozitivní dítě, až si člověk říká, jak to všechno je schopen zvládat. Je to bojovník a i jeho maminka nám potvrdila, že jí dodává sílu. Že on je ten, kdo jí drží nad vodou a kdo jí dodává naději,“ pokračuje exposlankyně a manželka Víta Bárty.

Pro maminku Tomáška znamenalo 50 tisíc velikou pomoc. Část peněz přitom bude použita možná poněkud překvapivě na trampolínu. Toto řešení však doporučil paní Janové doktor na protetice. „Konzultovala jsem to s ním, co by Tomáškovi nejvíc pomohlo. Tak mi právě doporučil trampolínu, aby se zpevnilo jeho tělo, záda. Aby měl tělo silnější a poté i lépe chodil,“ dodala maminka malého bojovníka Tomáška.

Rumprecht ( 16. září 2015 08:24 )

Divím se, že kluk nechce být redaktorem v Blesku. Tam nohy nepotřebuje vůbec a dokonce může mít v hlavě i nasráno.

majojo ( 15. září 2015 15:50 )

No to jo, ale jak dojemné.... paní redaktorka při tom focení jistě i slzičku zamáčkla. Bulvární děvenka to prostě taktně nezvládne. Škoda, že při tom netekla krev, to by byly prémie.

majojo ( 15. září 2015 15:48 )

Sama má málo - a navíc, Deniska má astma (proto se zřejmě pohybuje v prašném prostředí divadla), takže ten byt na Floridě je pro ni naprostou nezbytností.

majojo ( 15. září 2015 15:45 )

V případě Klasnové váhám: Je to dobrý skutek nebo odpustek?

petrsvetr1 ( 15. září 2015 12:43 )

teda ta Klasnová je pořád pěkná baba,,, řekl bych..

Zobrazit celou diskusi