Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdepak 250. Z Ukrajiny chce do Česka přes tisíc krajanů

Ukrajinští Češi touží po návratu do své domoviny. (Ilustrační foto)
Ukrajinští Češi touží po návratu do své domoviny. (Ilustrační foto)  (Autor: EPA)
Autor: David Klempíř - 
2. září 2015
08:50

Kromě běženců ze Sýrie, Afghánistánu a Afriky řeší Česko další problém – přesídlení krajanů z válkou zmítané Ukrajiny. Úředníci počítali s tím, že zájem o Česko bude mít přibližně 250 lidí, žádostí však přišlo téměř pětkrát tolik. Informoval o tom deník Právo.

Mimo hlavní zájem veřejnosti se v poslední době prudce zvýšil počet Ukrajinců žádajících o přesídlení do České republiky. Počty žadatelů se zpětinásobily z očekávaných 250 na 1119 zájemců na konci srpna. S odvoláním na údaje ministerstva vnitra a zahraničních věcí o tom informovalo Právo.

Pořadníky pro zájemce

Neočekávaně vysoký počet krajanů s českými kořeny, kteří touží kvůli zhoršené bezpečností situaci na Ukrajině zamířit do České republiky, donutil úředníky začít dělat pořadníky.

„S ohledem na vysoké počty žadatelů vznikají pořadníky, které zohledňují datum doručení žádosti, a takto jsou postupně odbavovány s tím, že preferovat je možno osoby, které jsou ohroženy probíhajícím válečným konfliktem,“ uvádí zpráva ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) určená pro vládu.

Žádost o povolení k trvalému pobytu si podalo 414 lidí, do ČR už přijelo 151 z nich. Další krajané zatím zájem deklarovali. V Oděse a Kyjevě byly otevřeny dvě mimořádné konzulární mise.

Česká ambasáda v Kyjevě nestíhá vyřizovat žádosti. „Konkrétní termíny jsou – s ohledem na množství žadatelů – přidělovány již na červen 2016,“ uvádí zpráva.

Důchodci bez peněz v ministerském hotelu

Všichni přesídlenci byli ubytováni v Červené nad Vltavou, konkrétně v hotelu Vltava, který vlastní ministerstvo vnitra. Arcidiecézní charita Praha jim pomáhá při shánění ubytování a práce i s výukou jazyka. Se získáním zaměstnání pomáhá i vnitro, jež má aktuálně k dispozici 180 pracovních nabídek pro přesídlence.

Nárok je i na asistenční služby, ty však přiznávají ministerští úředníci přednostně zájemcům z válečných oblastí, nebo těm, kteří je potřebují ze zdravotních důvodů. Dostalo je zatím 155 lidí, dalších 137 osob bylo odmítnuto.

Problematickou skupinou jsou důchodci. Ti mají nárok jen zhruba na tisícikorunový měsíční důchod z Ukrajiny. Vyjednávání o jeho výplatě v ČR je přitom zdlouhavé. Senioři se proto oprávněně obávají, že nebudou schopni platit nájmy, a majitelé bytů je neradi ubytovávají. Mnoho starších lidí proto zůstává trvale bydlet v hotelu.

Ukrajinci tvoří nejpočetnější skupinu cizinců žijících v České republice. Podle Českého statistického úřadu jich zde žije přes 112 tisíc, což je více než Slováků.

Program přesidlování krajanů je otevřen zájemcům ze všech zemí, v současnosti je však zájem výhradně u Ukrajiny.

neutralizace ( 2. září 2015 17:19 )

Lidi zlati ukrajinci! Kez bychom mohli brat jen je a ne tu hruzu ze Syrie a Afriky. Ten imigrant schovany v tom motoru auta... Ti se nezastavi vubec pred nicim. Vubec nam nepomuze, ze vsichni chteji jen do Nemecka, situace se totalne vymkla a Evropa je v kolapsu. Globalizace Evropy se naplnuje....

jana999 ( 2. září 2015 17:15 )

taky jsem pro

dzelo ( 2. září 2015 11:29 )

Ale vždyť pod zaprodancem Porošenkem a fašisty ve vládě se mají nyní jak v ráji tím nechci říct když jsou to češi aby se nevystěhovali k nám. Jen mne zaráží propaganda kolem Ukrajiny!

dzery ( 2. září 2015 09:29 )

bum-bec-bum ( 2. září 2015 09:21 )

Tady není co řešitz, jsou to Češi, většina mluví poměrně dobře česky, okamžitě příjmout. Všechny státy podaly pomocnou ruku svým krajanům, kteří zůstaly po válce v SSSR, jen Česko raději vezme běžence. Jdi vládo a hlavně Sobotka do perdele. Tohle jsou Češi a je tam válka, ti mají právo a ne nějací ekonomičtí azylanti z Humbukzemě.

Zobrazit celou diskusi