Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Houbaři, pozor: Houby v září konečně porostou

Autor: Petra Neomillnerová - 
19. srpna 2015
05:27

Vadí vám vytrvalý déšť? Pak asi nejste houbaři. Ti se totiž z vytrvalého deště radují. Pokud totiž vydrží ještě několik dní, čeká Česko skvělá zářijová houbařská sezona!

„Letošní extrémní sucha značně zdecimovala podhoubí v půdě,“ říká mykolog Jaroslav Klán. Podle něj občasný prudký přívalový déšť v žádném případě nezpůsobí regeneraci podhoubí.

„Voda při přívalových deštích rychle odteče a vsak do půdy bývá malý. Jinak je tomu u drobného, trvalého deště, který máme nyní,“ dodává Klán. To je podle něj ten pravý »houbový« déšť.

Voda se vsakuje pomalu a podhoubí regeneruje. Týden takového deště může nastartovat sezonu. Začne pozvolná tvorba plodnic, která může vrcholit přibližně za čtrnáct dní.

Jako první se objeví houby na loukách, především žampiony, špičky, hnojníky, šťavnatky, prášivky, vatovce. Lesní houby si dají trochu na čas. Nejdříve vykouknou ty, které rostou na pařezech, jako jsou štítovky, helmovky, hlívy. Nejočekávanější houby jako holubinky, hřiby, ryzce a další se do košíků nehrnou a objeví se jako poslední.

Zobrazit celou diskusi