Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nalezení hub bylo vykoupeno bolestí: Děti pobodaly vosy!

Autor: Kristýna Beránková - 
13. srpna 2015
06:30

Suché léto houbám letos moc nepřeje, ale najde se... Aby nepřišli domů s prázdnou, musí houbaři hluboko do lesa, kde není tak vysušeno. Děti, Eda (8), Jirka (5) a Rozárka (8), houby přinesly. Poštípaly je ale při tom vosy.

Rekordní sucho způsobilo, že je hledání hub skutečně adrenalinová záležitost. Musíte být dobrým znalcem okolí, abyste věděli, kde se ještě drží v půdě trochu vlhka. Tam však na vás může čekat postrach letošního léta: horkem pološílené vosy, které tam létají pít.

Eda a Jirka Saksůnovi a jejich sestřenice Rozárka Černíková sice našli nedaleko Starých Hamrů úrodu »praváků« a »masáků«, ale zaplatili za ni několika bolestivými bodnutími.

„Postižená místa jsem potřel syrovou cibulí a fňukání ustalo,“ popsal svéráznou metodu léčby dědeček Milan Bouška (60) a dodal, že ani on žihadlu neunikl. Dvě vosy ho poštípaly do rtu, když večer zapíjel úspěšnou houbařskou výpravu.

Houbový speciál už v pátek zdarma! Houbový speciál už v pátek zdarma! | Jana Gogová

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

naidka ( 13. srpna 2015 11:31 )

Nehrozí potom z hlíny nebezpečí tetanu?

raskal ( 13. srpna 2015 09:39 )

Bodnutí včelou, vosou ... dobrá rada ) Málo kdo ví, jak rychle pomoci člověku a dítěti, aby neotekl po včelím a vosím bodnutí. Platí tato rada i pro alergiky ... mám to mnoho let vyzkoušené !!! Všichni komu jsem tuto radu řekla, žasnou jak to úžasně funguje!!! Když vás bodne tento hmyz, nejdříve se podívejte, jestli je v kůži zabodnuté žihadlo, pokud ano, vytáhněte ho a ihned naberte do ruky hlínu, zeminu, ta je všude kolem vás. Ránu zeminou potřete a člověk neoteče. Vím, že to je divné, ale v zemi - v hlíně je cosi ukrytého, nějaký protijed, co zabrání otoku a alergická reakce se nekoná. Byla jsem s kamarádkou na chatě a ona má syna, který musí okamžitě po píchnutí bodavým hmyzem do nemocnice. Když ho bodla včela, přiskočila jsem k němu, vytáhla jsem mu žihadlo a hrábla do záhonu, nabrala jsem zeminu do své dlaně a začala jsem mu třít ránu po bodnutí. Kamarádka jen koukala a nevěřila svým očím. Chlapec nikam jet nemusel, byli jsme na vesnici a bez auta. Ona říkala, že by se jinak udusil. Od té doby se nebojí se synem někam jezdit, myslím do přírody, zeminu má pokaždé vlastně kam vstoupí ) I doma ji máme v květináčích ) Maminky na vesnici byly za tuto moudrou radu velice vděčné, radu šíří dál ... ten rok bylo totiž mnoho vos a včel, které často píchly jejich dítě. Obdržela jsem mnoho poděkování za tuto radu. ) Snad pomůže i vám všem.

Zobrazit celou diskusi