ONLINE CHAT
Dobrý den, jak je to s prospěšnosti zdraví? Patříme k fanatickým sběračům hub, odráží se to nějak na našem zdraví? Třeba v porovnání s národy, které se hub zdraví? Děkuji(Adam)
Foto
Pokud jde o houby jako pokrm, jsou po všech stránkách vynikající! Srovnatelné se zeleninou, luštěninami. Dokonce obsahují množství vitamínů, především skupiny B, beta glukany atp. Jen jedno úskalí může být, že totiž houbové plodnice kumulují mnohé škodliviny nacházející se v půdě. Tedy sbíráte-li houby na lokalitách neznečištěných pak děláte mnoho pro své zdraví. Po houbách se zcela jistě netloustne.
Dobrý den, máte sám nějaké zkušenosti s otravami hub, myslím na sobě...(Marcela Nová)
Foto
Ano vyzkoušel jsem mnoho jedovatých hub, rostlin na sobě, ale jen ty které nepoškozují játra a ledviny. Játra a ledviny mi poškozuje občasné pití alkoholu.
Dobrý den, jaká houba vyvolává nejlepší halucinace.(Karel)
Foto
Pravé halucinace vyvolává muchomůrka červená, pseudohalucinace všechny lysohlávky s obsahem triptaminových derivátů.
Dobrý den, četla jsem článek o tom, že babky jsou jedovaté kvůli nějaké zvláštní plísni. Je to pravda? Děkuji Jana Součková (Jana Součková)
Foto
Plíseň se jmenuje Apiocrea chrysosperma. Babky bez plísně jsou neškodné. Kdo by jedl plesnivé babky?
Dobrý den. Nedávno jsem našla v jednom článku rozhovor s Vámi, kde říkáte toto: "Klasických toxikologů rychle ubývá. Toxikologické analýzy už většinou dělají stroje a vyhodnocují počítače. Nám třeba analýza trvá týden, i když máme nejmodernější přístroje. Každopádně, když je někdo otráven takzvaně neznámou látkou, nemusí to vůbec dopadnout tak, že se ta látka zjistí. Vyloučí se rostlinné jedy, pak třeba prášky a další sloučeniny a nepřijde se na nic. To se prostě stává. Třeba to někdy bude lepší. Ale asi to bude větší nuda." Chtěla bych se toxikologii věnovat, ale zaráží mě, že i když jsou v dnešní době nejmoderněší přístroje, tak analýza žádnou toxickou látku nezjistí. Je to skutečně tak a proč ani nejmodernější přístroje nic nezjistí, vždyť jistě i u nás je tato technika na srovnatelné světové úrovni? Děkuji za odpověď.(Pavla Roubalová)
Foto
Ta věta o které píšete je pravdivá, ale je tím myšlena otrava neznámou látkou. To je úporné hledání , vylučování, srovnávání atd. Vezměte v úvahu tisíce jedovatých rostlin, hub, anorganických sloučenin , organických atd. To jenom v detektivkách všechno objeví rychle. Toxikologii se jistě věnujte, je to krásná věda, a často jdete domů s pocitem, že jste bližnímu pomohla.
Je hřib satan jedovatá houba a je otrava smrtelná? Dekuji(Soňa)
Foto
Hřib satan a další hřiby např. hřib koloděj jsou opravdu jedovaté, ale jen tehdy když jsou nedostatečně tepelně zpracované. Což se v dnešní rychlé době děje často. |Otrva není smrtelná, ale za dvě hodiny po požití se úporně zvrací, každých dvacet minut po dobu až 6 hodin. Hřibu satanu se lidově říkalo "bliják".
Kolik už je letos otrav z hub a kolik v průměru za sezónu končí smrtí?(jenda z pitevny)
Foto
Letošní sezona je na růst hub zatím špatná, tedy otrav je pramálo. Během průměrné houbařské sezony se otráví kolem 400 lidí, zemřou 3-4.
Dovedete vysvětlit, proč jsou některé houby jedovaté a některé ne? Proč to tak přiroda zařídila? (Adam Němeček)
Foto
Odpovědí na tuto otázku si mnozí vědci lámou hlavu. Jeden z důvodů může být konkurenční strategie. Ale mějme na paměti, že posuzujeme jedovaté houby jen ve vztahu k nám lidem. To my jsme si druhy rozdělily z utilitárních důvodů na jedlé x jedovaté.
Jaké národy jsou stejně jako my Češi tak náruživí houbaři? Nebo je to česká specialita? (mmmmmm)
Foto
Obecně by se dalo říci, že Slované jsou náruživí a také dobří houbaři. Naše znalosti jsou oproti "západnímu" světu na vysoké úrovni. Seveřané houby nesbírají, také je neznají. Někdy mě napadá myšlenka, že oni jsou tak trochu líní dojít si na houby do lesa a ještěk tomu riskovat, že se mohou mýlit. V supermarketu nakoupí různé druhy pěstovaných hub, sice bez chuti, ale také bez rizika.
Dobrý den, někde jsem četla, že jste říkal něco o nepravých otravách houbami. Co to je?(jarmila Borovanská)
Foto
Nepravou otravou je myšleno, že druh jako takový neobsahuje žádné primární toxiny sekundární metabolity), ale toxiny v houbě vzniknou nesprávným uchováním atp. Nejčastěji se jedná o biogenní aminy.
Pane doktore, kdy mohou jedlé houby způsobit otravu? Vím, že když jsou zapařené, ale jsou i jiné případy? (Karkulín)
Foto
Jedlé houby mohou způsobit otravu jsou-li nedostatečně přechovávané, např. v polyetylénových sáčcích po delší dobu, jsou-li plodnice napadené plísněmi a také když jsou houby nedostatečně tepelně zpracované.
Jak poznám, že jsem se houbami otrávil? Je varovné třeba zvracení?(Kamil)
Foto
Ano , nauzea a zvracení je první příznak otravy houbami, ale také průjem resp. mnoho opakovaných průjmů atd. Pokud víme, že jsme houby požili a uvedené příznaky se objeví u všech lidí , kteří pokrm jedli je velmi pravděpodobné, že jsme snědli jedovatý druh.Pak je na místě rychle k lékaři i s pokrmem, zvratky, zbytky plodnic.
Hraje u otravy houbami velkou roli, aby se na otravu přišlo včas?(Jan)
Foto
Ano včasná diagnosa (stanovení) je zásadní při všech houbových otravách.
Dobrý den, jaká je podle Vašeho názoru prognóza růstu hub pro letošní sezónu. (Jarda)
Foto
Odpovím krátce prognoza je špatná. Srpen zcela jistě bude bez hub (i když lokálně houby rostou). Pokud pořádně (několik dní) zaprší, čímž nemyslím půlhodinový přívalový déšť pak musí značně vyschlé mycelium v půdě regenerovat což může být minimálně týden až dva. A teprve poté může nastat fruktifikace.Tedy krátce - od poloviny září do konce října (listopad) houby snad porostou.
Pane doktore, zajímalo by mě, v jakém století a kdo začal houby na jídlo sbírat? (Karolína)
Foto
Houby jako pokrm se sbírají strašně dávno, jistě 3 tisíce let. Dokonce ve starém Řimě máme doklady o užití hub k travičským účelům.
Může obecně platit, že nesbírat houby se sukýnkou a sbírat ty s mechem pod kloboukem ano? (Radim)
Foto
Ano to je nejlepší cesta jak si zachránit život, ale neznamená to, že se neotrávíte. I houby s mechem pod kloboukem, rourkami mohou být jedovaté. Mnohé jsou hořké např. hřib žlučový, mnohé jsou prudce jedovaté když je nedostatečně tepelně zpracujete. Tedy pro hřibovité houby bych doporučoval jednoduché pravidlo-nejprve ochutnat když nepálí, nehořkne sebrat. Ale přísně dbát na dlouhou dobu tepelného zpracování tedy minimálně 15 minut, vařit, smažit, péct a hlavně plodnice musí být nakrájené na drobné kousky.
jste z ústavu soudního lékařství. Zažil jste někdy otravu houbami jako úmyslnou... buď sebevraždu, nebo vraždu?(Jája)
Foto
Ano zažil jsem takových sebevražedných pokusů mnoho. Nejčastěji to bývají chovanci psychiatrických ústavů jsou -li vypuštěni do parku. Nevzpomínam si , že by někdo opravdu zemřel. Vraždu houbami jsem nezažil, avšak nevylučuji že by to bylo možné.
Zabýváte se i šamanských využitím hub? Na Sibiři se konzumují mochomůrky místo alkoholu, myslíte, že je to rizikové? (Greg)
Foto
Nejen na Sibiři, ale i v Evropě se konzumují houby, především muchomůrka červená k navození opojného stavu podobného alkoholovému opojení. Požívání muchomůrky červené nebezpečné není jen musíte znát správnou dávku a mít nablízku spolehlivého člověka, který vás ohlídá kdybyste tropil hlouposti, případně zavolal sanitku kdyby se pokus vymknul z rukou.
Pane doktore, v Blesku dneska psali, že nějaký chlapec našel 150 hřibů. Tak trostou nebo ne? (Karlos)
Foto
Houby rostou, ale bohužel jen někde. V horských oblastech, podhůří, na březích jihočeských rybníků kde jsou vysázené duby atp. Někde se objevují lokální deště, bohužel krátce a tam je naděje, že se houby vyskytnou. Bohužel celkový stav růstu hub je letos žalostný. Snad na podzim.
Co člověku může udělat houba, označovaná jako "nejedlá". Tedy, není jedovatá, ale normálně se nejí. U holubinek mám pocit, že se mi to může stát snadno.(Blanka)
Foto
Nejedlých druhů hub se nemusíte příliš obávat-prudce jedovaté jistě nejsou, ale my nevíme přesně jaké látky obsahují tak pro jistotu ono zařazení nejedlá. Druhů hub je u nás asi 5 tisíc a všechny dosud nejsou prozkoumané z hlediska obsahových látek. Časem se z nejedlého druhu může stát druh jedlý, ale i mírně jedovatý. Někdy jsou pod nejedlé druhy řazeny druhy chuti nevalné, příliš aromatické, dokonce páchnoucí atp. Holubinek se nebojte, stačí se řídit pravidlem- pálí, hořká neberu, nepálí, chutná beru.
Jak reagovat, když po požití hub člověk pocítí nevolnost? Třeba to vůbec nemusí být otrava. Dá se otrava nějak poznat? Nerad bych běhal na pohotovost třeba kvůli změně tlaku.(Ondra)
Foto
Otrava houbami se dá spolehlivě poznat jen když lékaři nebo na pohotovost donesete zbytky hub, pokrmu který jste jedl. On již zařídí odbornou konsultaci. Bohužel všechny "otravy" začínají určitou nevolností, která se stupnuje, zvracení, případně průjem. Ale platí pravidlo, že čím dříve (hodina, dvě, tři) po požití pokrmu se příznaky objeví tím lehčí bude průběh otravy. Tělo samo si poradí obsah žaludku vyzvrací, vy doplníte tekutiny množstvím černého čaje a přidáte živočišné uhlí a po několika dalších hodinách nastane úleva. Úplně jiné je to s otravami těžkými, kdy se první příznaky objeví až za šest a více hodin. Zde je návštěva lékaře naprosto nutná.
Ráda sbírám masáky, ale vím, že existuje nebezpečí záměny s mochomůrkou. Jak je spolehlivě poznám?(Marek)
Foto
Masák neboli růžovka se nejčastěji zamění s jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Masák je vždy alespoň trochu růžový, base třeně bývá téměř vždy hmyzem provrtána, prsten je vždy rýhovaný, okraj klobouku hladký. Muchomůrka tygrovaná má prsten hladký a naopak okraj klobouku jemně rýhovaný, base třeně není hmyzem provrtána. To jsou ovšem jen hlavní rozlišovací znaky dospělých plodnic. Jinak je tomu u mladých plodnic a podobně.
mají jedovaté houby nějaký univezální "varovný" znak, podle kterého je poznám?(Libuš)
Foto
Bohužel jedovaté houby, zvláště ty co způsobují otravy smrtelné nemají žádný "varovný znak". Nevypadají jedovatě, příjemně voní, nejsou hořké, ani palčivé, chuť mají příjemnou. Není žádný znak jak je poznat pouze se naučit která je jedovatá nebo se naučit pět, deset druhů (i více) jedlých hub a pouze ty sbírat. Nepoužívat příliš obrázky hub ani internet, kde není nikdy zahrnuta variabilita barevná a jiná plodnic.
Pane doktore, vyzkoušel jste někdy lysohlávky? A pokud ano, co to s vámi udělalo? (Zděnda)
Foto
Lysohlávky jsem opravdu vyzkoušel, a ne jednou. Popisovat můj stav by bylo dlouhé, ale ve zkratce měl jsem dvě hodiny "good trip".
Je pravda že hřib babka může být toxický?(Zdeněk)
Foto
Ano, ale jen tehdy když je "plesnivý". Mikroskopická parazitická houba Apiocrea, plíseň způsobuje toxicitu. Zdravé babky jsou zcela neškodné.