Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Proč chodit na houby do lesa? Vypěstujte si je doma

Hlívu si můžete vypěstovat i doma
Hlívu si můžete vypěstovat i doma  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Andrea Ulagová - 
6. srpna 2015
07:20

Pokud milujete houby, nemusíte si pro ně chodit do lesa. Některé druhy můžete vypěstovat i doma. Hřib to zrovna nebude, ale můžete pěstovat třeba hlívu, která má navíc i léčivé účinky.

O léčivých houbách a možnosti pěstovat je doma odpovídal na chatu Blesk.cz mykolog Ivan Jablonský. Růžovky, ryzce nebo hřiby vám ovšem pravděpodobně nevyrostou.

"Tyto houby patří mezi mykorhizní druhy žijící v symbióze s kořeny stromů. Jedná se o velmi křehkou rovnováhu, kde roli hraje i poloha pozemku a kvalita půdy. Zmíněné druhy zatím uměle nikdo nevypěstoval," uvedl Jablonský a dodal: "I známé lanýže se očkují na kořeny vraných listnáčů, které se pak vysazují do určitých poloh a pouze v některých oblastech Evropy."

Domácí hlíva?

Doma si můžete vypěstovat například hlívu, která snižuje cholesterol a zvyšuje imunitu. Pokud ji uvaříte, o své léčivé účinky nepřijde.

Co potřebujete k vypěstování hub doma?

  • Špalek listnatého dřeva pokáceného v zimním období nebo kvalitní propařenou slámu.
  • Houby vyžadují vlhko. Kupte si plastový box, na dno dejte mokrý hadr a na ně bloky substrátu vybraných hub.
  • Houby můžete tedy pěstovat i na balkoně, ale neobejdete se bez fóliového krytu, který vlhkost udrží.
  • Houby musíte pěstovat v období, kdy denní teplota nepřesáhne 20-25 °C, tedy na jaře a na podzim.
  • Nejlépe houby vypěstujete ve skleníku.

Houby léčí

Mezi léčivé houby patří třeba hlívy (ústřičná a ostatní), japonská šiitake (u nás se dá koupit čerstvá nebo sušená), lesklokorka lesklá (sušená), korálovec ježatý. Dále pak je celé spektrum doplňků stravy připravených ze sušených hub (hnojník obecný, outkovka pestrá, klanolístka, housenice).

Sušené houby ovšem vždy nakupujte jen v prověřených obchodech. Pokud už dáváte přednost houbařským výletům, nesbírejte houby poblíž silnic.

"Jsou lokality, kde není bezpečné houby sbírat. Jedná se o spady toxických exhalátů poblíž průmyslových center, poblíž rušných komunikací," varuje Jablonský. "Nebezpečné je sbírat houby i v některých lokalitách Krušných hor, kde jsou půdy přirozeně nasycené arsenem. Také výsypky poblíž uranových dolů není radno navštěvovat a sbírat tam houby," dodal. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi