Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Déšť chybí vodákům i houbařům. Řeky nejsou sjízdné, v lesích hrozí otrava

Autor: Andrea Ulagová - 
26. června 2015
05:40

Nespokojení houbaři a ještě více rozmrzelí vodáci. Takový je před víkendem stav v českých luzích a hájích. I když v posledních dnech zapršelo, průtoku řek to příliš nepomohlo. U hub je sice situace příznivější, začíná se ale dařit jedovatým druhům, které si mohou lidé snadno zaměnit.

Vodáci si zatím příliš neužívají, na Moravě jsou sjízdné jen dolní toky řek, lépe je na tom jihozápad. Bez problémů se projedete na Berounce od Plzně, situace je lepší i na Ohři, kterou je možné sjet od Tršnice na Chebsku.

608858:full:true:true

„Otava je splavná ze Sušice, zde stačí menší déšť, aby řeka začala stoupat,“ řekl ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Na Vltavu mohou vodáci vyrazit jak na horním toku od Soumarského mostu k Lipnu, tak pod Vyšším Brodem. Vyšší průtok je na Lužnici od Suchdolu, pod Táborem a na dolním toku Sázavy čekají vodáky kameny.

Labe je splavné od Dvora Králové, Jizera ze Železného Brodu nebo od Malé Skály a Ploučnice od Novin pod Ralskem. Naopak Průtoky v Orlicích jsou na minimu, můžete se ale vydat od Týniště na jednodenní výlet.

Odemykání Odry Odemykání Odry | Město Bohumín

Sjízdnost řeky Moravy je teď obtížná, lepší je plout z Břeclavi do Dunaje. Splavná je řeka Dyje pod nádržemi Nové Mlýny a část řeky Odry.

Odra bude tento víkend slavnostně odemčena v Bohumíně, kde na vodáky čeká sedm říčních kilometrů, kterými slavnostně zahájí vodáckou sezónu.

Sjízdnost řek můžete kontrolovat například na této mapě.

Rostou? Málo a jedovaté

„Příznivce hub bych sice zatím do lesa ještě příliš neposílal, ale situace se zvolna lepší. Lidé budou mít větší šanci najít houby v listnatých lesích,“ řekl ČTK předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Začíná se ale zlepšovat pestrost hub, které mohou lidé nalézt. Rostou holubinky, muchomůrky nebo vláknice, méně hřibovité houby a žampiony.

„Je potřeba si dát ale pozor na některé jedovaté houby,“ dodává Landa.

Smrtelně nebezpečné záměny

Některé jedlé a jedovaté houby si jsou velmi podobné. Nedoporučuje se proto sběr hub začátečníkům. Podívejte se na pět druhů hub, které si můžete snadno zaměnit za jedovaté.

1) Pečárka ovčí (lidově žampion) – jedlá

5–10 cm široký bílý až krémový masitý klobouk, lupeny světlé, pak růžové až černohnědé. Noha bělavá, 6–16 cm dlouhá, omakem žloutne.

Pečárka ovčí Pečárka ovčí | Archiv Blesku

MŮŽETE SI JI SPLÉST:

Muchomůrka zelená

Najdete ji: V listnatých a smíšených lesích

Jak ji poznat: Klobouk je 5 až 15 cm široký, plochý až mírně vmáčklý, olivový, žlutozelený, žlutohnědý až špinavě zelený, na středu tmavší, na slunci a ve stáří bělá. Lupeny má husté, bílé nebo bělavé. Dužnina je bílá, vůně je po syrových bramborách, chuť je příjemná.

Muchomůrka zelená Muchomůrka zelená | Archiv Blesku

2)  Ryzec oranžový – jedlý

Klobouk  3–7 cm, v mládí klenutý, později plochý až mírně vmáčklý s tupým hrbolem, hladký, za vlhka slizký, červenooranžový s hnědým nebo zlatožlutým okrajem. Lupeny husté, mírně sbíhavé, světle okrové, krémové ve stáří s rezavými skvrnami, roní bílé mléko.

Ryzec oranžový Ryzec oranžový | Archiv Blesku

MŮŽETE SI JI SPLÉST:

Pavučinec plyšový

Najdete ji: V listnatých a smíšených lesích, zvláště pod duby

Jak ji poznat: Klobouk oranžově až červenavě hnědý s tupým hrbolkem, suchý, sametový. Lupeny řídké, v mládí žluté, později skořicově hnědé. Noha žlutavá, po oříznutí hnědne. Otrava je velmi zákeřná, může se projevit za 4–20 dní.

Pavučinec plyšový Pavučinec plyšový | Archiv Blesku

3) Muchomůrka šedivka – jedlá 

Klobouk 5–13 cm, v dospělosti je hnědavý s bělavými šupinkami. Noha je mohutná s rýhovaným prstencem, zakončená dolů se zužující se hlízou. POZOR! Nikdy nesbírejte malé plodnice, u kterých nejsou rozpoznávací znaky jasně patrné.

Muchomůrka šedivka Muchomůrka šedivka | Archiv Blesku

MŮŽETE SI JI SPLÉST:

Muchomůrka porfýrová

Najdete ji: Hlavně ve světlých jehličnatých lesích

Klobouk 4–9 cm šedofialové barvy s šedivými šupinkami. Válcovitá noha je zakončena jakoby odstřiženou hlízou.

Muchomůrka porfýrová Muchomůrka porfýrová | Archiv Blesku

4) Muchomůrka růžovka (lidově masák) - jedlá

Klobouk  5–15 cm, může být červenavě hnědý, žlutohnědý nebo červenavě šedý s šedivými šupinkami. Nemá pochvu, ale na noze je široký a rýhovaný prstenec s vínově červenou dužninou.

Muchomůrka růžovka (masák) Muchomůrka růžovka (masák) | Archiv Blesku

MŮŽETE SI JI SPLÉST:

Muchomůrka tygrovaná

Najdete ji: Hlavně v listnatých lesích

Jak ji poznat: Klobouk je 4 až 12 cm široký, pokrytý bělavými bradavkovitými útržky plachetky, žlutohnědý, šedohnědý až šedookrový, na středu tmavohnědý. Lupeny má široké, husté, u nohy volné, měkké, pružné, bílé. Noha je 6 až 15 cm dlouhá, 1 až 2 cm široká, celá bílá a lesklá, nad pochvou šupinatá. Prsten je úzký,  hladký, nemá rýhy, ve stáří mizející. Dužnina je tenká, měkká, bílá, vůně je bramborová, chuť nasládlá.

Muchomůrka tygrovaná Muchomůrka tygrovaná | Archiv

5) Hřib kovář – jedlá

Klobouk 5–20 cm, tmavohnědý, sametový, po zmáčknutí tmavne. Noha má žluté až rumělkově červené rourky. Po otlaku modrají.

Hřib kovář Hřib kovář | Archiv Blesku

MŮŽETE SI JI SPLÉST:

Hřib satan

Najdete ji: Vzácně v nížinách a pahorkatinách v listnatých lesích.

Jak ji poznat: Klobouk 6–25 cm široký, sametový, stříbrný. Zespodu je v mládí žlutý, ve stáří žlutozelený, po odtržení klobouku získávají rourky vínově červenou barvu. Noha je válcovitá, dole červená, směrem ke klobouku žloutne. V řezu houba nepatrně modrá.

Hřib satan Hřib satan | Archiv Blesku

 

 

naidka ( 26. června 2015 08:34 )

V lese je úplné sucho. Včera jsem obešla "zaručená" naleziště masáků, ale nikde ani šťopka. Pokud nezačnou růst hadovky, prašivky a jiné žaběny, tak je šance najít hříbky nulová.

zlymikes ( 26. června 2015 05:48 )

Vody je dost a vodákům to stačí. Dnes ovšem jsou řeky plné opilců,kteří si na vodáky jen hrají a ti mají problém. Ale méně vody=méně těchto utopených.

Zobrazit celou diskusi