Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sucho dál trápí Česko: Kam na vodu a nedřít o dno?

Vodáci musejí pečlivě vybírat trasu (ilustrační foto)
Vodáci musejí pečlivě vybírat trasu (ilustrační foto)  (Autor: Blesk - David Malík)
Autor: ČTK, bru - 
2. července 2015
15:44

Hlasité „Ahoj“ z řek asi ještě chvíli neuslyšíme. Minulý týden sice vodákům přál, hladiny řek se díky dešti aspoň trochu zvedly. Horké počasí, které o víkendu ještě zesílí, toky zase vysuší. Kde se teď na vodě ještě svezete?

"Naštěstí otázka sjízdností je pro mnoho vodáků relativní. Pokud nám nevadí občasná procházka po kotníky ve vodě korytem řeky, pak je vše v pořádku a nemusíme se na věc dívat nijak tragicky," uvedl Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. "Ovšem vybírat je třeba z nížinných toků s malým spádem, kde i nízké průtoky postačí pro splutí," doplnil.


Třeba nejdelší řeka republiky Vltava je ale podle něj splavná i na horním toku na území Národního parku Šumava. "Otázkou je, zda tento stav vydrží po celou dobu prvního prázdninového týdne. I pod Vyšším Brodem je zatím vody díky lipenské přehradě dostatek," sdělil.


Na mnohých řekách se vodáci musí připravit na přetahování lodí přes mělčiny pod jezy – například na Otavě pod Sušicí nebo Lužnici pod Táborem, ale od Suchdolu nad Lužnicí k Táboru je řeka splavná. "Ohře je splavná s odřeným kýlem. Proč nezkusit jednou úsek až od Nechranic, když pod Karlovými Vary je vody málo? Nejlépe je na tom ještě Berounka, z Plzně lze plout zatím docela dobře," míní Jančar.



Sázava je splavná pouze na středním toku, ale i tam musí vodáci počítat s mělčinami. Na Jizeru radí Jančar vyjet raději až do Turnova a na Labe od Dvora Králové. Z menších toků jsou podle něj vhodné jen krátké úseky pro jednodenní plavbu, a to třeba na Bílině, Ploučnici nebo Orlici.

Vodáci si neužijí ani na Moravě

Ani moravské řeky vodáky příliš nepotěší. Vyrazit mohou lidé třeba na Dyji pod Novými Mlýny a na řeku Moravu od soutoku s Desnou. "Ovšem ani zde vody není nazbyt," upozornil Jančar. Situace není podle něj výrazně lepší ani za hranicemi Česka. Většina polských řek má nízké stavy a na Slovensku zůstaly splavné jen například toky Dunajec pod přehradou, Poprad na dolním toku, Hron či Váh.

ruudazvostravy ( 26. července 2015 15:01 )

Že je fšude sucho a že f Plzni maj na každým rohu nasr*áno,na to chč*ije pes.Ale že má bejt f srpnu chladno,dyš maj bů*zeranti f Práglu na Tráfu pr*ckijádu,tak to uš je snat ňáká fáma,ny?

Zobrazit celou diskusi