Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čína dál pátrá po pohřešovaných z potopené lodi: Z 500 přežilo jen čtrnáct lidí!

Autor: ČTK - 
3. června 2015
07:45

Čínští záchranáři dnes za pomoci armády pokračovali v pátrání po případných přeživších z výletní lodi, která se v pondělí potopila v jihočínské řece Jang-c-ťiang s téměř 460 lidmi na palubě. Státní televize CTV dnes oznámila, že z technických důvodů přerušuje přímý přenos z místa neštěstí, a do oblasti nemají přístup už ani světová média. Naděje na záchranu pohřešovaných se podle agentury AP pomalu rozplývá. Situaci komplikuje špatné počasí, které podle meteorologů potrvá.

CTV dnes upřesnila, že na palubě lodi bylo 456 pasažérů, převážně starších turistů. Původně informovala o tom, že na ní cestovalo 458 lidí. Neštěstí přežilo podle posledních údajů 14 lidí, mezi nimi i kapitán a hlavní inženýr, a 14 dalších zahynulo. V moři pátrá přes 1000 policistů, 30 vojáků a 140 potápěčů čínského námořnictva.

Loď plula po řece z východočínského Nankingu do středočínského Čchung-čchingu. Potopila se během silné bouře v pondělí kolem půl desáté v noci místního času, nedaleko města Wu-chan v provincii Chu-pej.

Podle kapitána a hlavního inženýra se plavidlo potopilo během jedné či dvou minut poté, co ho údajně zasáhlo tornádo. Posádka nevyslala nouzové volání; neštěstí ohlásilo až sedm přeživších z lodi, kteří po jejím potopení doplavali na břeh.

Jeden z nich řekl agentuře Nová Čína, že se vše seběhlo tak rychle, že měl sotva půl minuty na to, aby popadl záchrannou vestu a vyběhl z kajuty. Loď se v jednu chvíli naklonila až o 45 stupňů. Muž na nic nečekal a skočil do řeky. „Kapky deště, které mne bily do obličeje, byly jako kroupy. Snažil jsem se zadržovat dech, ale voda mi přesto vnikala do úst,“ řekl Čang Chuej. Nebyl schopen plavat, řeka jej unášela. Ve vodě slyšel i další hlasy, ale ty prý brzy utichly. O několik hodin později, kolem svítání, doplul na břeh.

Vyšetřovatelé sdělili, že loď s nejv

Z trupu lodi je slyšet klepání o pomoc Z trupu lodi je slyšet klepání o pomoc | ČTK
ětší pravděpodobností nebyla přetížená a měla na palubě dostatek záchranných vest pro všechny cestující na palubě. Kapitána a hlavního inženýra začala policie vyslýchat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zlataa ( 3. června 2015 08:46 )

Není divu, že se zachranářům nedaří, když se to stalo na řece a podle Blesku se zachraňuje na moři

Zobrazit celou diskusi