Například klouzek obecný (Suillus luteus). Patří mezi nejhojnější kosmopolitní houby vázané na některé druhy borovic s dvěma jehlicemi ve svazku, především na borovici lesní (Pinus sylvestris).

Objevuje se od června do počátku listopadu, od nižších poloh až po horský stupeň, obvykle v početných skupinách, často ve vysázených lesních školkách nebo při okrajích lesních cest.

Popis:

Klobouk je 40–120(150) mm široký, v mládí polokulovitý, později klenutý, v dospělosti až rozložený, tlustě masitý, za sucha lesklý, za vlhka značně slizký, většinou čokoládově hnědý nebo hnědý s šedým, žlutým, načervenalým či nafi alovělým nádechem.

Pokožka je gelatinozní, celá dobře slupitelná, přesahující až 1 mm přes okraj klobouku. Rourky jsou obvykle krátce sbíhavé a vyznačují se stejným bledožlutým, sytě žlutým až okrově žlutým zbarvením jako drobné okrouhlé póry.

Třeň je 35–120 x 15– 25 mm velký, válcovitý, plný, zpočátku celý bělavý, později po protržení vela v horní části pod kloboukem k prstenu žlutavý a hnědavě zrníčkatý, zatímco od prstene k bázi bělavý, bělavě hnědý až nafialověle hnědý.

Prsten je pomíjivý, zprvu bělavý, později bělavě hnědý až nafi alověle hnědý, ve spodní části olemovaný tmavohnědou slizovitou zónou. Dužnina je charakteristicky měkká, na řezu víceméně bělavá, s nenápadnou vůní a příjemnou mírnou chutí. Záměna je možná za některé jiné klouzky, zejména za klouzek žíhaný (Suillus collinitus) nebo klouzek zrnitý (Suillus granulatus).

Využití:

Patří stejně jako ostatní druhy klouzků k jedlým houbám, vhodným především do směsi.

Prospěšné obsahové látky:

Vyznačuje se zejména antioxidačními, antimikrobiálními a protirakovinnými účinky. K jeho nejvýznamnějším látkám patří suillumid, který potlačuje růst buněk SK- -MEL-1 melanomu u lidí a suillin s cytotoxickými účinky. Mimo to obsahuje mnoho organických kyselin, aminokyselin a mastných kyselin.

Už zítra v Blesku: Léčivá síla kotrče kadeřavého

A pozor! Další léčivé houby najdete už v pátek v příloze Zázračné houby

pouták
Autor: Blesk

Fotogalerie
3 fotografie