Kotrč Kadeřavý patří k parazitickým houbám vyrůstajícím u pařezů, na kořenech a na živých i mrtvých jehličnanech, téměř výhradně u borovic. Objevuje se většinou jednotlivě, místy hojně, od nížin až po horské pásmo, zhruba od konce července do počátku listopadu.
Popis:
Plodnice jsou 70 – 400 mm široké, 70 – 300 mm vysoké, nepravidelně keříčkovitě kulovité, bohatě rozvětvené do několika větví a větviček vyúsťujících z krátkého třeně. Větve jsou víceméně ploché, větvičky na koncích listovitě rozšířené, kadeřavé až vlnitě zprohýbané, křehké, bělavě krémové až okrové, v dospělosti na okraji hnědnoucí.
Třeň je hluboce kořenující, tlustý a ukrytý. Dužnina je bělavá až bělavě krémová, s příjemnou jemně kořeněnou vůní a charakteristickou oříškovou chutí.
Využití:
Jedná se o výtečnou jedlou houbu, vhodnou k přípravě dršťkové polévky nebo různých omáček a gulášů. Má navíc podobně jako lišky výhodu, že se dá delší dobu skladovat.
Prospěšné obsahové látky:
Obsahuje betaglukan 1,3 – D (SCG) s protirakovinnými účinky. Kromě toho se kotrč vyznačuje také antibakteriálními účinky, působí příznivě na pleť a podporuje hojení ran.