Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sucho donutilo houbaře k nevídanému činu: Našel 3 kozáky dubové, ale raději je zahrabal do listí

Autor: Jana Gogová - 
6. srpna 2015
23:21

Houby, které letos, v čase velkého sucha, ukážou své hlavičky, by prý bylo třeba zanést do atlasů rarit. A houbaři, kteří je dokážou najít, by zase měli dostat medaili za vytrvalost a ostrozrakost. Takovým je i Milan Němčický (41) z Uherskohradišťska.

Ten je členem mykologického kroužku ze Salaše. „Do lesa se teď chodí bez košíků, ale s fotoaparátem. Je absolutní sucho. O to více jsem byl překvapen,když jsem uviděl tři nádherné kozáky dubové,“ vypráví znalec hub. Našel je v dubo-habrovém lese nedaleko Buchlovic.

„Jde o vzácnou houbu i v časech hojnosti, kozák dubový je zanesen v Červené knize hub České republiky. Je navržen dokonce k zákonné ochraně,“ vysvětluje Milan Němčický. Minipraženice se tak ani konat nemohla.

„To ne, tři brášky jsem pěkně zahrabal listím, oni se vysemení a budou k dispozici příště. Letos jsem ještě našel koncem června holubinku mandlovou, ale jinak je nejen ticho, ale sucho po pěšině,“ dodal houbař.

Nezalévá, není čím

Letos na sucho nepomáhá vůbec nic. Ani osvědčený trik dalšího odborníka na houby Vojtěcha Johaníka. Ten předloni zaléval podhoubí vodou ze studánky, až sucho rozehnal. „Letos mám ale pocit, že už vysychají i ty studánky,“ stýská si chřibský houbařský guru Johaník.

pouták pouták | Blesk
 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi