Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co je za nekonečnou válkou Patrasové a Slováčka? Dáda a Felix očima psychologa!

/
  • Co si myslí odborníci o vztahu Dády a Felixe?
    20. prosince 2022 ● 18:17

    Když něčemu nerozumíme nebo to nedokážeme pochopit, uchýlíme se k povzdechnutí: „Jsou věci mezi nebem a zemí…“ A tak si občas mohou připadat i pozorovatelé turbulentního vztahu mezi herečkou Dádou Patrasovou (66) a jejím manželem, saxofonistou Felixem Slováčkem (79). Co na jejich peripetie říkají odborníci na věci nadpřirozené? A co si myslí zkušená psycholožka?

  • 1.

    Pohled psychologa

    Mgr. Radana Rovena Štěpánková: Nemají odvahu pustit pouto

    Na začátku tohoto vztahu byla čtyřiadvacetiletá umělkyně Dagmar, o kterou se aktivně zajímal a usiloval starší Felix. Dáša podlehla jeho zájmu a uvěřila mu, že je jeho osudovou ženou a že je pro něj jedinečná, a tak se mu oddala. Ve 27 letech mu porodila syna, v témže roce zpečetili svůj vztah svatebním obřadem. Manželství je vědomý a právní svazek mezi lidmi, v němž si slibují oddanost. Můžeme tedy říci, že Dáda Felixe milovala, odevzdala se mu a porodila mu dvě děti.

    Bohužel časem zjistila, že v životě Felixe figurují i jiné ženy. To pro ni bylo velmi bolestivé a nevěděla, jak se s náročnou situací vyrovnat. Vztah k Felixovi byl pro ni pravděpodobně důležitější než vztah k sobě samé. Mohli bychom říci, že Dáda na nějaké úrovni nezvládla svou dospělou samostatnost - že nezvládla svou závislost na muži. Protože když zjistila, že vztah s Felixem je pro ni příliš zraňující a nedůstojný, nedokázala ho ukončit a sáhla po alkoholu - tedy závislost střídala závislost.

    Je však vysoce pravděpodobné, že Felix se choval takovým způsobem, že udržoval Dádu v napětí - že jí nikdy neřekl natvrdo: Odejdi z mého života - odcházím z tvého života. Patrně si stále udržovali nějaké nitky spojení. Felix, ani když bydlel s novou ženou, se nedokázal rozvést, nedokázala to ani Dáda. Ani jeden nenašel odvahu opustit pouto, které je spojovalo. Škoda, že neuměli žít vědomý vztah, ve kterém by každý poznal lépe sebe i druhého. Základní téma pro Felixe by bylo: Co ve mně mne žene do náruče jiných žen? A téma pro Dádu: Jak se propracovat k pocitu vlastní sebehodnoty a celistvosti.

    V současné době se již oba nacházejí v období stáří a pravděpodobně oba cítí, že k sobě mají kromě závislosti i citové pouto, že znají své zvyky a zlozvyky, že se umí tolerovat, a proto spolu umí odjet na dovolenou. Můžeme jim přát, aby si uměli odpustit bolesti, které si způsobili, a opírali se o to křehké, láskyplné pojivo, které je spojuje.

  • 2.

    Partnerský horoskop

    Petra Alraune: Neobvyklé spojení

    Úplně na začátku je třeba říci, že Blíženci, pod jejichž vládou se narodil Felix, jsou pro partnerství poměrně složité znamení a soužití s nimi přináší komplikace. Naopak Dáda jako Býk na rodině a partnerství lpí. Spojení Blížence a Býka navíc není příliš obvyklé. Podle horoskopu je jejich vztah předznamenán silnou vzájemnou fyzickou přitažlivostí po seznámení. Dáda byla okouzlující trofejí, Felix zase trochu otcovskou figurou v jejích očích. Další silné spojení byly společné cíle, které se páru dařilo naplňovat, případně stoupat společensky i finančně. Naopak intelektuální propojení nikdy nebylo příliš hluboké a pár nepojí společné koníčky.

    V podstatě je toto spojení velmi konvenční a tradiční, přes jistou rozháranost obou umělců. Dáda k Felixovi vzhlíží jako k muži, naopak atraktivní a v něčem dětinská Dáda je ženou, kterou chtěl Felix doma mít. I přes všechny křivdy a zranění jim vztah poskytuje nějakou základnu, je to místo, kam Felix utekl po skončené eskapádě a kde se pořád cítí nejbezpečněji i Dáda. Navíc samozřejmě hraje roli i věk a kondice obou partnerů, na ostrý řez nemá sílu ani jeden z nich. Oba jsou také výsostní realisté, kteří ve chvíli, kdy dojde na lámání chleba, zvolí zajištění a pohodlí.

    Dá se tedy říci, že i když je toto partnerství poznamenáno mnoha ústupky, nespravedlnostmi a neshodami na obou stranách, z počátečního milostného okouzlení vzniklo manželství dvou lidí, kteří do sebe pevně vrostli a jeden druhého prostě potřebují, nejspíš vydrží až navěky.

  • 3.

    Očima numerologa

    Raven Argoni: Sedmička a devítka

    Pokud budeme srovnávat Dádu a Felixe z hlediska numerologie, musíme vyjít z dat narození. Dáda je typická sedmička a Felix je devítka. Jsou to lichá čísla, mají v sobě kouzlo originality, navíc jsou vedle sebe. A sedmička je prvočíslo, čili není jen tak snadno dělitelná. Sedmička ale přece jenom musí uznávat autoritu devítky, protože devítka je v numerologii dokonalost.

    Je to samozřejmě vzhledem k tomu, že používáme desítkovou soustavu, čili devítka je nejvyšší číslice. V sedmičkové soustavě by byla nejvyšší číslice šestka, tedy obrácená devítka. Devítka je často číslo člověka, který zná své hodnoty, ví, že je v něčem jednička, a své prvenství si nenechá jen tak snadno vzít. Pokud by ale devítka měla říci, které číslo nejvíce vzbudí její pozornost, pak volba padne automaticky na sedmičku.

    Sedm dní tvoří týden a sedmý den je posvátný. Cyklus práce a odpočinku odpovídá našemu biologickému založení, proto si devítka automaticky začne všímat sedmičky a snadno se s ní dá dohromady. Sedmička zase uctívá devítku, nejen jako starší, větší, ale mezi ostatními čísly je prostě devítka něco jako Zeus a sedmička hraje roli Héry. Samozřejmě se do takového vztahu může dostat entropie, nepořádek v systému, cizí zavinění, ale většinou se vše zase urovná.

    Sedmička je princip pohybu, změny, stěhování a cokoliv, co má co společného s nemovitostmi. A devítka je symbol samostatnosti, znamená to charakter, který se nedá ničím ovlivnit, což by, myslím, i v tomto případě docela odpovídalo pravdě.

    Takže když se sejdou sedmička s devítkou a mohou se spojit, je z toho většinou spojení hodně pevné a stálé. Neříkám, že to musí být vždy ideální procházka růžovým sadem, ale těžko se vnějším silám podaří toto spojení narušit.

  • 4.

    Galerie

    Na to, jak šel čas se slavnými manželi, se můžete podívat do naší galerie.

    Video
    Video se připravuje ...

    Dáda Patrasová oslavila 66. narozeniny: Muži ji naháněli, Smoljak chtěl její kalhotky. Videohub

    Fotogalerie
    41 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

jiznicechy: Nejsem ctitelem ani jednoho z nich, oba jsou šílení - ale pokud jí bylo, jak Vy uvádíte, 27, tak jemu bylo 40 a ona mu snad pistoli u hlavy nedržela. Navíc on asi nic moc naditého neměl, to zůstalo bývalé ženě, k Patrasce údajně přišel s igelitkou a saxofonem. Popisuje to Ladislav Štaidl ve své knize. No, a jeho první manželství bylo asi také dílo - L.Štaidl tam popisuje, jak Slováčka těsně před odjezdem K.Gotta na turné do tehdy Západního Německa udala první manželka, že chce opustit republiku - to komouši tehdy honorovali basou. Slováček musel odevzdat pas a Štaidl a Gott se museli jet za něho zaručovat na policii. Slováček se potom Štaidlovi svěřil, že manželství je děs a že se nerozvedl dosud jen kvůli tomu, že byl pořád s Gottem na zájezdech. Takže ona to asi byla manželská idilka, když ho manželka udávala a mohli ho zabásnout. Co teď oba dva předvádí je ovšem také super liga, o tom žádná.

(02. 01. 2023 03:25)

rudy_hnis: Mgr. Radana Rovena: Za všechno špatné může Felix, Dáda je posvátná trpící bohyně.

(21. 12. 2022 10:08)

Lomikel: staří, senilní a nezajímaví komedianti...

(21. 12. 2022 02:39)

hafblaf: Jsou zvyklí na publikum .

(20. 12. 2022 21:24)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy