Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na úplatného soudce Havlína míří další trestní oznámení. Podává jej jeho bývalý šéf

Autor: simao, ČTK - 
10. srpna 2015
14:36

Za korupci dostal 6,5 roku vězení, jenže tím problémy bývalého soudce Ondřeje Havlína skončit nemusí. Jeho další údajný prohřešek nyní budou zkoumat detektivové, které na něj údajně posílá jeho bývalý šéf.

„Mám pochybnosti ohledně postupu doktora Havlína v jednom případu, který jako soudce řešil. Jde o podezření, že v něm rozhodoval jako podjatý,“ cituje MF Dnes předsedu Obvodního soudu pro Prahu 2 Aleše Sabola, který byl v minulosti Havlínovým nadřízeným.

Ondřej Havlín dostal 6,5 roku a pokutu 350 tisíc za přijímání úplatků – případy měl ovlivňovat ve prospěch pachatelů trestných činů nejčastěji souvisejících s řízením pod vlivem alkoholu.

Není zatím jasné, zda podezření na Havlínovo další pochybení opět souvisí s alkoholem za volantem. Jak ale MFD upozornila, o nehodách v Praze rozhoduje na této úrovni celkem 7 lidí od jediného soudu. A právě kvůli případu dle obžaloby zkorumpovaného soudce Havlína by se to nyní mělo změnit a rozdělit mezi více soudů. „Je to nesmysl, aby tuto agendu řešil jen jeden soud pro celou Prahu. Je to tam soustředěné historicky, nemá to žádný význam,“ poznamenal soudce Sabol.

Oněch 6,5 roku vězení, tedy prozatím nepravomocný trest pro Havlína, je přitom ještě o půl roku více, než navrhovala v této kauze státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Tento výrok soudu jasně deklaruje, že korupce v justici, to je spojení, které je neslučitelné. Na druhou stranu tento proces ukázal, že systémové mechanismy fungují, neboť dva příslušníci justice, státní zástupce a soudce, byli odsouzeni, i když nepravomocně,“ uvedla Bradáčová. Poukázala tak na to, že spolu s Havlínem dostali trest i státní zástupce František Fiala, advokát Karel Matějka či advokátní koncipient Boris Štefl.

Právě Havlín však byl tím, kdo byl podle soudce aktivní. „Trest soud nepovažuje za exemplární,“ okomentoval verdikt soudce Petr Sedlařík. Havlín byl odsouzen za podplácení, nadržování, zneužití pravomoci veřejného činitele, přijetí úplatků, nepřímého úplatkářství a také nedovolené ozbrojování. Jenže na krku nyní může mít další problém a případný souhrnný trest. Již před zjištěním MF Dnes přitom o údajných nekalostech kolem Havlína mluvili i jiní. Podle soudce Sedlaříka mohli být obžalovaní v Havlínově případě rádi, že vyšetřování neprobíhalo déle, protože by se jistě prokázala další trestná činnost, uvedl na Twitteru novinář Radek Nohl.

pravlast ( 10. srpna 2015 22:16 )

Co soudci analfabeti kteří se ani nenaučili číst anebo soudí na rozkaz a přání zhora? . https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . . https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo

stanislavhahn ( 10. srpna 2015 18:49 )

Ukažte mi kdo z českých soudcu je neuplatný.....

moiaza ( 10. srpna 2015 17:33 )

Mafie začíná válčit mezi sebou?

santikxauz ( 10. srpna 2015 15:32 )

Už na pohled neviňátko.

ivoadler ( 10. srpna 2015 15:14 )

Soudci mají průměrně 115 000 měsičně. A ještě se nechávají korumpovat a uplácet. Který wool vymyslel, že soudce musí mít tolik, aby byl nepodplatitelný. Taková hranice neexistuje. Zato hrozba trestu, popřípadě trest sám, funguje.

Zobrazit celou diskusi