Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dáváte si v horku minerálky? Pijte je s rozumem

Autor: Iva Dvořáková - 
18. července 2015
08:00

Minerální látky jsou pro život důležité. Nic se ale nesmí přehánět. A pokud máte rádi minerálky, měli byste jich vypít maximálně jednu třetinu celkové denní pitné dávky, tvrdí odborníci. Výrobci minerálek to ale vidí jinak.

Většinu minerálek by tak měl zdravý člověk pít v malém množství a krátkodobě, aby zamezil ukládání nadbytečných minerálů v těle.

Nejvhodnější jsou slabě mineralizované (na obale je uveden celkový obsah látek v rozmezí 50-500 mg/l), neperlivé, s vyváženým obsahem minerálních látek.

Pro většinu osob je výhodný vyšší obsah hořčíku (je nutný pro buněčný metabolismus, činnost srdce, svalů, nervů a pro tvorbu kostí) a vápníku (je nezbytný pro srážlivost krve, ovlivňuje činnost srdce, nervů a svalů, udržuje zdravé kosti a zuby).

Lidé s vysokým krevním tlakem, oběhovými problémy a poruchami ledvin by neměli pít vody s vyšším obsahem sodíku.

„Pokud se stravujeme zdravě a pestře, tak nám nedostatek minerálních látek nehrozí. Pokud navíc máme sedavé zaměstnání, minerálky pít vůbec nemusíme,“ řekl Blesku nutriční specialista Pavel Suchánek z Fitbee.

„Jejich pití má smysl v případě, že se více potíme třeba při sportu nebo horku. V potu totiž ztrácíme sodík a další minerální látky.“

Podobného názoru je i nutriční terapeutka Věra Boháčová. Základem našeho pitného režimu by měla být voda, doplněná čaji, nejlépe ovocnými či zelenými nebo na zpestření bylinnými.

Vhodné jsou i přírodní ovocné šťávy, uměle nepřislazované, a stolní vody. Můžete si dopřát i minerálku, ale vždy je dobré pít i jiné tekutiny.

„Obecně se doporučuje, aby minerálky tvořily maximálně 1/3 příjmu tekutin, pokud se ale více potíme, můžete jejich množství navýšit,“ doplňuje nutriční terapeutka.

Toto tvrzení nicméně rozporuje předsedkyně Svazu minerálních vod Jana Ježková. „Přírodní minerální vody slabě a středně mineralizované s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l jsou vhodné ke každodennímu pití bez omezení. Do této kategorie spadá naprostá většina přírodních minerálních vod na našem trhu,“ dodala.

LIMONÁDY – Kalorická bomba! Nepěstujte zvyk na sladké!

„Limonády patří mezi nejkaloričtější nápoje. Kritérii výběru by měly být energetická hodnota a obsah cukru – ideálně, aby obě hodnoty byly co nejnižší,“ říká Věra Boháčová. Nižší obsah cukru může znamenat obsah sladidel, nicméně sladká chuť zůstává, a my si tak »pěstujeme« návyk na sladkou chuť, což může být problematické zejména u dětí.

Čaj? Raději ho vařte doma

Osvěžující nápoje, které mají většinou nižší energetickou hodnotu než limonády, mohou obsahovat i podíl ovocné složky (nicméně nikterak významný). Jsou to ale nápoje, které si můžeme jednoduše připravit i doma.

Cukr místo ovoce

Nápoje s různým podílem ovocné složky je dobré vybírat právě podle ovocné složky. Obsah cukru je také ukazatel, nicméně ani z tabulky nutričních hodnot není možné stanovit, kolik cukru je z podílu ovocné složky a kolik z cukru přidaného. Je potřeba počítat s tím, že jsou více či méně doslazované.

Minerálky nepřehánět!

Ochucené stolní vody a minerálky mají nejnižší energetickou hodnotu a obsah cukru, a to i u těch variant, které jsou slazené cukrem, nikoli sladidly.

Ovocné šťávy ředit

100% ovocné šťávy jsou výrobky bez přídatných látek či přidaného cukru. Jsou nutričně výhodné, nicméně jejich energetická hodnota a obsah cukru (byť cukru z ovocné složky) si nezadají se slazenými limonádami. Je výhodné tyto nápoje zařadit do pitného režimu, ale ideálně ředěné vodou.

Ledové čaje Ledové čaje | Mária Rušinová, scom

 

100% ovocné šťávy 100% ovocné šťávy | Mária Rušinová, scom

Ochucené stolní vody a minerálky Ochucené stolní vody a minerálky | Mária Rušinová, scom

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi