Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak hospody vyřeší jeden nápoj levnější než pivo? Kohoutková voda nebo dražší pivo

Konec výmluv nezletilých: Hospody budou mít jeden nápoj levnější než pivo
Konec výmluv nezletilých: Hospody budou mít jeden nápoj levnější než pivo  (Autor: Jiří Hadač, archiv Blesku)
Autor: dce - 
4. června 2015
19:09

Už od ledna 2013 se ministři zdravotnictví snaží prosadit úplný zákaz kouření v restauracích a také alespoň jeden nápoj levnější než pivo. Na fakt, že limonády jsou drahé, se totiž vymlouvala valná většina nezletilých pijáků. Ale tomu bude brzy konec! Nebo ne?

Alespoň jeden nápoj levnější než nejlevnější alkoholický nápoj navrhoval nejprve ministr zdravotnictví Leoš Heger a teď v téže funkci i Svatopluk Němeček. Zákonem chtějí snížit dostupnost alkoholu mladistvým, ale pravdou je, že u mládeže šlo vždy spíš o výmluvu. Ale pravdou je, že půllitr piva stojí kolem 35 Kč, zatímco za podobnou cenu si koupíte pouze 0,3 l limonádu nebo vodu.

Pravicové opozici se to ale nelíbí, berou to jako zásah do podnikání. Stejně tak argumentují i sami hospodští. „Můžou tím začít příkazy v tom smyslu, že jeden nealkoholický nápoj bude levnější než pivo, pak může přijít další příkaz, že má být jedno jídlo levnější než 50 korun. Pak může přijít návrh, že musí být jeden alkoholický nápoj levnější než 30 korun. To znamená, je to opravdu zásah do podnikání, a myslím si, že v principu by takové věci vláda určovat neměla,“ řekl Českému rozhlasu Zdeněk Blinka za Sdružení podnikatelů v pohostinství.

Podnikatelům se také nelíbí, že mají přebírat zodpovědnost za mladistvé. Kdyby totiž v jejich podniku byli zajištěni opilí nezletilci, zaplatili by pokutu jeden milion za osobu pod 18 let, a dva miliony za opilého pod 15 let! Jenže pokud zákon projde, nic jiného jim nezbude.

Provozovatelé tak budou mít asi jen dvě možnosti – zdražit pivo nebo na nápojový lístek přidat kohoutkovou vodu. Mnoho restaurací už podobný krok učinilo. Zlevnit balené limonády nebo vodu pro mnohé nepřipadá v úvahu. Zákon se ovšem dá hezky po Česku očůrat – místo nápoje objemově srovnatelného s půllitrem piva budou hospodští nabízet dvě deci točené limonády o dvě koruny levnější než pivo. A jsme tam, kde jsme byli.

Otázkou je, zda je podobný zákon tou správnou cestou k omezení příjmu alkoholu u mladistvých. Dostupnost alkoholu – a to i toho tvrdého – ve vietnamských večerkách je totiž mnohem větší problém než předražené limonády.

Jak řešit zákon o "jednom nápoji levnějším než pivo":

  • zdražit pivo
  • přidat do nabídky levnou kohoutkovou vodu
  • očůrat zákon a přidat malou (2 dl) limonádu o pár korun levnější než pivo

Dannero ( 18. července 2015 09:23 )

v čem je problém, třeba můžou nabízet oblíbený mix džus s vodou 1:1 za 20,- 1/2litru, při ceně do 20kč na litru 100procentního džusu budou mít stále marži 400procent, to jim snad musí stačit ne?

asijo ( 5. června 2015 05:15 )

Kecáš,to ti určitě říkala Máňa v hospodě,že nechtěli.prbab má pravdu.

jana95 ( 5. června 2015 00:10 )

A co je za problém s kohoutkovou vodou? Litrový džbánek s plátkem citrónu za 25,- mi nedělal problém. Napila jsem se a je mi jasné, že hospoda musí z něčeho žít. Marže na tomto nápoji je astronomická, ale lepší než třetinka za 30,- nějaké ultrasladké limonády.

valdom_hayzle ( 4. června 2015 22:42 )

U nás je výletní hospoda, kde mají vynikající točenou malinovku a pěnivou kofolu s plátkem citronu za 5,- dcl. Předražené 2 dcl Cappy si celý rok nedá nikdo, a tohle chlemtají děti sklenici za sklenicí. I kdyby měl hostinský jen korunu na každé sklenici, má tisíc měsíčně. Z Cappy a jim podobných má kulové

karelhlavaty ( 4. června 2015 21:43 )

Nevím v čem je problém. Mám v nápojáku 0,5 litru piva za 30,- no tak do nabídky přidám decku vody za 29,-. Nikdo si jí samozřejmě nekoupí, ale idioti, kteří takovýhle peetchoviny vymejšlí se nažerou a koza zůstane celá...

Zobrazit celou diskusi