Češi, tenhle výzkum se vám bude líbit: Pivo snižuje riziko Alzheimera!
Tomu se říká parádní výmluva, proč si skočit s kamarády na pivo! Čínští vědci tvrdí, že pravidelné pití chmelového moku snižuje riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci!
Způsobuje to hořká látka xanthohumol (Xn), která se vyskytuje v chmelu. Z výzkumů totiž vyplynulo, že dokáže výrazně zpomalit šíření degenerativních onemocnění, která převážně postihují mozkovou kůru.
„V tradiční čínské medicíně se chmel používá k léčbě nejrůznějších onemocnění už po celá staletí,“ řekla doktorka Ťien-kuo Fangová o výzkumu, který byl publikován v časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
„Kromě toho má Xn antioxidační, protizánětlivé či protirakovinné účinky,“ dodala lékařka. Pánové, i tak ale stále platí – všeho s mírou! Pokud se domů vrátíte z hospody po čtyřech, manželku slovy o blahodárných účincích piva jen těžko obměkčíte.
Tým, který se soustředí kolem doktorky Ťien-kuo Fangové, už začal s testováním látky Xn na laboratorních krysách.
"Pánové, i tak ale stále platí – všeho s mírou! Pokud se domů vrátíte z hospody po čtyřech, manželku slovy o blahodárných účincích piva jen těžko obměkčíte": Bohužel v některých rodinách to tak funguje i po čtyřech pivech