Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Děsivá statistika výživy Čechů: Na zdravou výživu kašleme!

Češi si potrpí na vysoký cholesterol. Z výkumu vyplynulo, že máme slušně "nažráno" a "napito" samých nezdravých dobrot.
Češi si potrpí na vysoký cholesterol. Z výkumu vyplynulo, že máme slušně "nažráno" a "napito" samých nezdravých dobrot.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Eva Fraňková - 
6. prosince 2013
08:26

I když většina z nás tuší, jak má vypadat stravování v rámci zdravého životního stylu, v praxi se zásadami řídí jen málokdo. Výzkum statistického úřadu potvrzuje, že jestli si Češi něco nechtějí odtrhnout od pusy, je to právě tučné maso, cukrovinky a alkohol. Tedy přesně to, co považují lékaři za hřebík do rakve.

Spotřeba potravin na jednoho ČECHA

Alkohol

O Čechách se říká, že jsou národ pijanů. A podle statistik se z toho nevylížeme.  Celková spotřeba alkoholu totiž stoupla za rok o 6,4 litru. Ročně si hrdlem prolijeme na 175 litrů tvrdého alkoholu, piva a vína. Nejvíc přitom vzrostla spotřeba piva, které ze všech lihovin představuje 85 %.

Chleba
Průměrný Čech si za rok namaže 41, 3 kilogramu chleba. To je zhruba o 1 kilo chleba méně než v roce 2011. O tom, že doma méně pečeme, svědčí spotřeba mouky, která se  snížila o víc než 5 kilogramů.

Maso
V porovnání s rokem 2011 jíme méně masa, a to o 1,2 kilogramy za rok . Nejvíc klesla spotřeba hovězího, kterého sníme za rok 8 kilo, naopak se zvýšila konzumace drůbežího masa na 25,2 kilo za rok. Na prvním místě u nás ale dlouhodobě vede vepřové! V roce 2012 jsme ho spořádali přes 41 kilogramů za rok. Právě vepřové představuje více než 50 % celkové spotřeby masa u nás.

Cukrovinky
Život si sladíme rádi a často. Nejvíce nám jedou pochoutky z čokolády, kterých ročně zbaštíme na 7 kilo. Jen za posledních 20 let se spotřeba cukrovinek zvýšila zhruba o 3 kilogramy ročně.

Ryby
Odborníci na zdravou výživu můžou mít alespoň z těchto čísel radost. Ryby Čechům nejspíš chutnají a na stůl si je dávají častěji. Za rok 2012 každý Čech zbaštil v průměru 5, 7 kilogramu ryb.

Mléko, sýry, vejce
Mléčné výrobky si narozdíl od vajec dopřáváme často a ve velkém množství. V roce 2012 jsme vypijli přes 27 litrů mléka. Sýrů, hlavně těch přírodních, zkonzumujeme na 13, 4 kilo. Více si kupujeme jogurty, podmáslí a další produkty z mléka.  Vajec si dopřejeme o 9 kusů ročně méně, celkově jich sníme na 245 kusů.

Ovoce
Kvůli nižší tuzemské výrobě a nižším dovozům pokulhává spotřeba ovoce a zeleniny. V roce 2012 jsme snědli o téměř 5 kilo ovoce méně než rok předtím. Největší pokles byl u jablek (snědli jsme jich o kilogram méně) a broskví (těch jsme snědli o půl kila méně). Do nákupního košíku jsme si dali o dvě kila méně pomerančů a o kilo mandarinek než v předchozím roce.  

Zelenina
I když je zelenina zdravá, moc nám nejede. Její spotřeba výrazně klesla, a to o 7, 6 kilogramů za rok. Jíme méně rajčat, salátových okurek a zelí. Naopak mírný nárůst spotřeby zaznamenal statistický úřad u česneku a špenátu. Už delší dobu klesá obliba brambor. Těch sníme ročně jen 67 kilo.

Sůl
I když se snažíme v používání soli krotit, je její spotřeba v Česku pořád obrovská - ročně do těla dostaneme na 6 kilogramů soli.

Tuky
Rádi si to omastíme. Másla Čech spotřebuje 5,2 kilo za rok a nešetříme ani sádlíčkem - spotřeba je za rok 4,7 kilo. Rostlinného tuku prolijeme 3,2 litrů a jedlých olejů skoro 10 litrů.

e.44 ( 6. prosince 2013 17:40 )

Jablka z Polska jsou exotické ovoce? Nebo snad nepobíráš s čím česká jablka srovnávám? Co se ostatního týká, stačí se vyhýbat supermarketům, hlídat si výrobce a datum spotřeby, to je celkem účinné a prachy tě to nestojí, spíš ušetříš. A kupovat čerstvé české ryby už snad dneska taky není nikde problém, pokud tedy nepatříš mezi ty co nakupují výhradně v supermarketech

e.44 ( 6. prosince 2013 17:33 )

7kg:12=50g ?????

jana999 ( 6. prosince 2013 17:29 )

a jak jíte zdravě, jste si vůbec jistá co jíte?

jana999 ( 6. prosince 2013 17:27 )

tak vepřoví maso není nic nezdravého, spíš si myslím, že by se maso nemělo jíst každý den.

jana999 ( 6. prosince 2013 17:24 )

no tak česká jabka jsou nejdražší, levnější máš z polska a ono je dneska těžké vůbec žít zdravě i za prachy, tudle psali, že v rozinkách jsou jedy, které ničí ledviny, mandle, arašídy a jiné ořechy měly zase nějaké plísně, brokolice je taky nebezpečná, prý by jste ji museli utrhnout a do hodiny spotřebovat a ty ryby to je to samé, pumpujou se chemickou vodou můžete říci kupujte čerstvé ryby ale to můžete jen naše, ty ostatní jsou zmražovány už na lodích a pak rozmražovaný, takže je pomalu zdravější ty mražený, jestli je nezmražovali několikrát. Prostě kdo chce jíst zdravě by si musel pořídit farmu a vše si pěstovat sám

Zobrazit celou diskusi