Děsivá statistika výživy Čechů: Na zdravou výživu kašleme!
I když většina z nás tuší, jak má vypadat stravování v rámci zdravého životního stylu, v praxi se zásadami řídí jen málokdo. Výzkum statistického úřadu potvrzuje, že jestli si Češi něco nechtějí odtrhnout od pusy, je to právě tučné maso, cukrovinky a alkohol. Tedy přesně to, co považují lékaři za hřebík do rakve.
Spotřeba potravin na jednoho ČECHA
Alkohol
O Čechách se říká, že jsou národ pijanů. A podle statistik se z toho nevylížeme. Celková spotřeba alkoholu totiž stoupla za rok o 6,4 litru. Ročně si hrdlem prolijeme na 175 litrů tvrdého alkoholu, piva a vína. Nejvíc přitom vzrostla spotřeba piva, které ze všech lihovin představuje 85 %.
Chleba
Průměrný Čech si za rok namaže 41, 3 kilogramu chleba. To je zhruba o 1 kilo chleba méně než v roce 2011. O tom, že doma méně pečeme, svědčí spotřeba mouky, která se snížila o víc než 5 kilogramů.
Maso
V porovnání s rokem 2011 jíme méně masa, a to o 1,2 kilogramy za rok . Nejvíc klesla spotřeba hovězího, kterého sníme za rok 8 kilo, naopak se zvýšila konzumace drůbežího masa na 25,2 kilo za rok. Na prvním místě u nás ale dlouhodobě vede vepřové! V roce 2012 jsme ho spořádali přes 41 kilogramů za rok. Právě vepřové představuje více než 50 % celkové spotřeby masa u nás.
Cukrovinky
Život si sladíme rádi a často. Nejvíce nám jedou pochoutky z čokolády, kterých ročně zbaštíme na 7 kilo. Jen za posledních 20 let se spotřeba cukrovinek zvýšila zhruba o 3 kilogramy ročně.
Ryby
Odborníci na zdravou výživu můžou mít alespoň z těchto čísel radost. Ryby Čechům nejspíš chutnají a na stůl si je dávají častěji. Za rok 2012 každý Čech zbaštil v průměru 5, 7 kilogramu ryb.
Mléko, sýry, vejce
Mléčné výrobky si narozdíl od vajec dopřáváme často a ve velkém množství. V roce 2012 jsme vypijli přes 27 litrů mléka. Sýrů, hlavně těch přírodních, zkonzumujeme na 13, 4 kilo. Více si kupujeme jogurty, podmáslí a další produkty z mléka. Vajec si dopřejeme o 9 kusů ročně méně, celkově jich sníme na 245 kusů.
Ovoce
Kvůli nižší tuzemské výrobě a nižším dovozům pokulhává spotřeba ovoce a zeleniny. V roce 2012 jsme snědli o téměř 5 kilo ovoce méně než rok předtím. Největší pokles byl u jablek (snědli jsme jich o kilogram méně) a broskví (těch jsme snědli o půl kila méně). Do nákupního košíku jsme si dali o dvě kila méně pomerančů a o kilo mandarinek než v předchozím roce.
Zelenina
I když je zelenina zdravá, moc nám nejede. Její spotřeba výrazně klesla, a to o 7, 6 kilogramů za rok. Jíme méně rajčat, salátových okurek a zelí. Naopak mírný nárůst spotřeby zaznamenal statistický úřad u česneku a špenátu. Už delší dobu klesá obliba brambor. Těch sníme ročně jen 67 kilo.
Sůl
I když se snažíme v používání soli krotit, je její spotřeba v Česku pořád obrovská - ročně do těla dostaneme na 6 kilogramů soli.
Tuky
Rádi si to omastíme. Másla Čech spotřebuje 5,2 kilo za rok a nešetříme ani sádlíčkem - spotřeba je za rok 4,7 kilo. Rostlinného tuku prolijeme 3,2 litrů a jedlých olejů skoro 10 litrů.
Jablka z Polska jsou exotické ovoce? Nebo snad nepobíráš s čím česká jablka srovnávám? Co se ostatního týká, stačí se vyhýbat supermarketům, hlídat si výrobce a datum spotřeby, to je celkem účinné a prachy tě to nestojí, spíš ušetříš. A kupovat čerstvé české ryby už snad dneska taky není nikde problém, pokud tedy nepatříš mezi ty co nakupují výhradně v supermarketech