Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Seznamte se: Tohle je typický uprchlík, kvóty jich do Česka pošlou přes 1300

Autor: sou - 
22. června 2015
13:06

To, co právě teď zažíváme, je největší migrační krize od druhé světové války. Evropa se nemůže shodnout, jak s tisíci uprchlíků naložit. Pokud by se přece jen podařilo prosadit kvóty, které česká politická scéna odmítá, Česko by mělo přijmout 1328 utečenců. Koho si ale představit pod pojmem uprchlík?

Mezi uprchlíky je podle nejnovějších statistik 70 % mužů. Více než polovina z nich je v produktivním věku - mezi 18 až 34 lety - a pochází ze Sýrie. Většinou jsou pronásledováni kvůli uplatňování politických práv a svobod nebo mají prokazatelný strach z pronásledování. Důvodem pro udělení azylu může být i to, že mu v dané zemi už žije rodina.

Uprchlíkem se stává každý, kdo nemůže nebo nechce přijmout ochranu své vlasti. Jde o lidi, kteří se bojí, že budou pronásledováni pro rasovou, náboženskou, národnostní nebo sociální příslušnost. Strach mohou mít i kvůli projevování svých politických názorů.

Uprchlík má svá práva, ale i povinnosti

Pokud se tento typický uprchlík rozhodne utéct ze své země, tak mu Úmluva o právním postavení uprchlíků z roku 1952 zaručuje, že v nové zemi nebude diskriminován a zaručuje mu náboženskou svobodu. Dále má právo na základní vzdělání a sociální zabezpečení jako každý jiný občan. Jeho povinností je pak dodržovat zákon a nařízení dané země, nevyjímaje udržování veřejného pořádku.

Žadatelé o azyl pak mají nárok na ubytování, stravu, základní hygienické prostředky a kapesné 30 Kč na den. Samozřejmostí jsou i tlumočnické služby či právní pomoc. Pokud mají finanční prostředky převyšující životní minimum, podílí se na zaplacení ubytování.