Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rittig půjde znovu k soudu: Kvůli vyvedení 20 milionů z Oleo Chemical

Ivo Rittig bude muset znovu k soudu. Naposledy měl želízka na rukou loni, když pro něj vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová žádala vazbu. S návrhem ale neuspěla
Ivo Rittig bude muset znovu k soudu. Naposledy měl želízka na rukou loni, když pro něj vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová žádala vazbu. S návrhem ale neuspěla  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK ljš - 
8. června 2015
13:17

Praní špinavých peněz, zpronevěra a krácení daně! Toho všeho se měl dopustit lobbista Ivo Rittig a skupina dalších devíti lidí. Kauza, v níž státní zástupce konečně podal k soudu obžalobu, souvisí s petrochemickou firmou Oleo Chemical. Skupina je podezřelá, že z ní vyvedla téměř 20 milionů korun.

Policie obvinila kromě Rittiga například zakladatele firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka či Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě. Jeden z obviněných je podle dozorujícího žalobce Adama Borguly z Vrchního státního zastupitelství v Praze označený jako spolupracující.

Obžaloba, podaná k Městskému soudu v Praze, se týká podezření ze zkrácení daně, zpronevěry a praní špinavých peněz. Obvinění se podle vyšetřovatelů dopouštěli trestné činnosti v letech 2009 až 2011. Škodu způsobenou firmě Borgula spočítal na 19 977 318 korun, škodu způsobenou státu krácením daně na 3 720 040 a „vypraných“ peněz bylo údajně nejméně 13 306 010.

Protikorupční policie stíhá podezřelé v kauze od loňska, vyšetřování uzavřela letos koncem února. Borgula jména obžalovaných nesdělil, podle dřívějších informací médií jsou mezi nimi Rittigovi právníci Karolína Babáková a David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal, jednatel firmy Peskim nabízející účetnictví Petr Michal, šéf výroby v Oleo Chemical Radomír Kučera, Jana Šádková z firmy Oil Technologies a spolupracující pozici žádá finanční odborník Jaroslav Kubiska. Všech deset lidí zůstalo na svobodě, návrhy na vazbu zamítl už dříve soud.

Podle vyšetřovatelů mířily peníze za fiktivní práci z Oleo Chemical přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets právě k Rittigovi. Jeden z obviněných šéfů firmy Jirounek to v dřívějším rozhovoru s ČTK odmítl. Podle něj šlo o standardní poradenství. Podle policie ale nákladné poradenské služby měly ve skutečnosti zajistit pro Oleo Chemical finančně zajímavou zakázku ohledně pohonných hmot pro Dopravní podnik v Praze.

Společnost Oleo Chemical ale argumentuje dokumentem, který si právě od Dopravního podniku vyžádala. Z něj vyplývá, že Praha za 17 měsíců používání bionafty od Oleo Chemical údajně ušetřila 40 milionů korun. 

„Dokument jasně vyvrací účelová a nepravdivá obvinění zakladatelů Oleo Chemical z tunelování Dopravního podniku,“ řekl Kamil Jirounek, člen představenstva společnosti. „Faktem je, že kontrakt na dodávku biopaliva pro DPP získala Oleo Chemical ve zcela transparentním výběrovém řízení, které bylo otevřené a veřejné. V souladu se zákonem bylo zveřejněno po dobu plných 43 dní i na internetu a přihlásit se do něj mohl kdokoliv. Rozhodujícím kritériem byla cena a tu naše společnost nabídla nejnižší. Nyní konečně bylo prokázáno i to, že kontrakt byl pro DPP ziskový a přinesl mu úspory ve výši 39,8 milionu,“ doplnil.

1pravda1 ( 8. června 2015 15:09 )

Samozřejmě opět skupina lidí navázaná na ODS, postavte už mimo zákon tu zločineckou organizaci, ve sněmovně jen škodí, obávají se jakékoliv regulace nebo zviditelnění příjmů a odvodů, v justici mají stále své lidi, které ještě jmenoval kámoš všech modrých zlodějů Klaus!

lalia ( 8. června 2015 14:16 )

Rittig si nahrabal a HODNĚ.Odsoudit,zavřít a majetek jeho zestátnit,stejně tím obral stát.JENŽE , on toho hodně ví a ruka ruku myje !To uvidíte jak bude soud zase jednat,jako s tou slavnou blondýnou,nic není trestné,když tyto lidi chytnou,no máme stále modrou justici.

vizard ( 8. června 2015 14:13 )

Oni ho budou tak dlouho nahánět, až v tom vězení nakonec skončí. Zatím se jim, ale vysmívá ......

salto ( 8. června 2015 14:04 )

Že by se začala vařit voda? Blbost, naše "nezávislé soudy" už mají jasno...

mirkazam ( 8. června 2015 13:53 )

Nemusíme se obávat,pan Judr. Sokol už zařídí,aby ,,spravedlnosti " bylo učiněno zadost...

Zobrazit celou diskusi